
مراحل ساخت دستگاه خروپف دهانی
اردیبهشت ۱۷, ۱۴۰۱ ۷:۳۶ ق٫ظآپنه در هنگام خواب چیست؟
آپنه خواب یا وقفه تنفسی خواب به شرایطی گفته میشود که فرد در هنگام خواب دچار وقفه تنفسی میگردد. معمولاً افرادی که دچار آپنه خواب هستند، هنگام خواب دچار وقفههای مکرر میشوند. آپنه خواب شاید به تنهایی مشکل بزرگی محسوب نشود، اما عوارض آپنه خواب بسیار زیاد و حتی خطرناک است، به همین دلیل تشخیص آپنه خواب و درمان آن اهمیت بسیاری دارد.
آیا آپنه خواب خطرناک است؟
برای بسیاری از افراد این سوال پیش میآید که آیا آپنه خواب خطرناک است و نیاز به درمان دارد؟! فرد دچار آپنه خواب در طول شب دچار خروپف و حرکات بدنی در خواب و تعریق میشود که برای او و همراهش ایجاد مزاحمت میکند. از آنجایی که شخص دچار آپنه خواب در طی شب چندین بار دچار وقفه تنفسی میشود، این عمل اگر همراه با بیماری زمینهای باشد؛ میتواند موجب بروز سکتههای قلبی یا مغزی شود و گاهی مرگ را در پی داشته باشد.
همچنین بخوانید: درمان خروپف
عوارض آپنه در هنگام خواب
آپنه خواب از هر نوعی که باشد، عوارضی به دنبال دارد. عوارض آپنه خواب شامل موارد زیر است:
- خستگی زیاد در طول روز
- فرد اغلب در طول شب بیدار میشود
- سردرد صبحگاهی
- حافظه ضعیف و دشواری در تمرکز
- مشکلات خلق و خو
- و…
آپنه در هنگام خواب و فشار خون
آپنه خواب و فشار خون با یکدیگر ارتباط دارند؛ زیرا بررسیها نشان دادهاند که احتمال پایداری فشار خون بالا در بیماران مبتلا به آپنه خواب چند برابر بیشتر از بیماران معمولی است. بیش از یک سوم بیماران با فشار خون بالا و نزدیک به هشت دهم بیمارانی که از درمانهای کاهنده فشارخون مقاوم استفاده میکنند، به آپنه انسدادی خواب مبتلا هستند .بنابراین پژوهشگران معتقدند آپنه خواب عامل فشار خون بالا است و تاثیر مستقیم آپنه خواب و فشار خون غیرقابل انکار است که بهعنوان یکی از مهمترین عوارض آپنه خواب محسوب میگردد.
آپنه در هنگام خواب و بیماری های قلبی
از آنجا که چاقی یکی از عوامل موثر در ایجاد آپنه خواب است و همچنین یکی از عوامل موثر در بیماریهای قلبی عروقی، چاقی بالاتنه و اضافه وزن است؛ میتوان به خوبی نسبت مستقیم چاقی، آپنه خواب و بیماری های قلبی عروقی را درک کرد .
همچنین از آنجا که در آپنه خواب تعداد تنفسها کم و زیاد میشود و نظم آنها از بین میرود، درنتیجه اکسیژنرسانی به بدن دچار نوسان شده و تعداد ضربان بیشتر قلب و خستگی قلب دور از انتظار نیست. بنابراین نهتنها بر اثر چاقی، بلکه به دلیل ایجاد مشکل در تنفس نیز آپنه خواب و بیماری های قلبی به یکدیگر مربوط هستند.
برای درمان آپنه در هنگام خواب چه باید کرد؟
روش ها درمانی آپنه شامل استفاده از دستگاه های دهانی موقع خواب ،, CPAP تجویز داروی ضد درد و ضدآماس در برخی موارد، رعایت رژیم غذایی، تمرینات میوفانکشنال و درمان فیزیکال سر و گردن و فک و در صورت لزوم ارجاع به سایر مراکز درمانی خواهد بود.
دستگاه های داخل دهانی چگونه آپنه در هنگام خواب را برطرف می کنند؟
دستگاه های داخل دهانی وسایلی هستند که در هنگام خواب برای جابجا کردن فک پایین و زبان برای کمک به باز شدن راه هوایی مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این دستگاه باعث تحت کشش قرار گرفتن عضلات جدار مجرای هوا نیز می شود که در نتیجه راه هوایی باز و گشاد شده و هوا می تواند در هنگام دم و بازدم به راحتی و بدون هیچ مقاومت ویا انسدادی وارد یا خارج شود.
فواید دستگاه های داخل دهانی
- محافظت از مفصل گیجگاهی فک با پوشاندن سطح دندان های خلفی
- توانایی کنترل دندان قروچه و عوارض ناشی از فشار دادن دندان ها روی هم
حرکت آزادانه فک در هنگام استفاده از این دستگاه
• قفل نشدن فک درهنگام استفاده از این اپلاینس
• پیش گیری از عقب افتادن زبان و فک و باز نگه داشته شدن راه هوا
• بهبود تنفس از بینی
• ایجاد فضای کافی برای زبان
• باز بودن فضای کام برای احساس راحتی
• کوچکترین سایز ممکن در مقایسه با سایر اپلاینس های موجود
مراحل ساخت دستگاه خروپف داخل دهانی
بیماران برای ساخت این دستگاه اول باید توسط متخصص پروتز و فوق تخصص خواب ویزیت بشن. سپس مراحل قالگیری آغاز میشود چرا که این دستگاه برای هر فرد جداگانه طراحی و ساخته میشود. در مرحله بعدی دستگاه ساخته شده به بیمار تحویل داده میشود و دستورات لازم جهت استفاده از دستگاه، رژیم غذایی و ورزش های مخصوص به بیمار داده میشود. بیماران پس از تحویل دستگاه باید به صورت روتین جهت چکاپ و تعیین وضعیت هر6ماه به متخصص پروتز خود مراجعه داشته باشند.
بیشتر بخوانید:
درمان کلیک فکی با دستگاه های داخل دهانی
مقايسه اورال اپلاينس و CPAP در درمان آپنه انسدادي و خروپف؟
دکتر مهناز ارشد
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
استاد دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران