سوالات متداول

سوالاتی که اغلب اوقات به ذهن مراجعه کنندگان عزیز میرسه اینجا پاسخ داده شده است. امیدوارم بتونیم از نگرانی های شما عزیزان کم کنیم.

تفاوت لمينيت سراميكي با كامپوزيت ونير چيست؟

تفاوت ونیر کامپوزیت با لمینت این است که لمینت ها پوسته های نازکی از جنس سرامیک هستند که به سطح بیرونی دندان چسبانده می شوند در حالی که ونیر کامپوزیت ها رزین هايي هستند كه روی سطوح خارجی دندان در مطب در يك جلسه قرارداده مي شوند.
اما هر دوی آنها برای یکدست و سفید کردن دندان ها و بهبود لبخند فرد استفاده مي شوند. لمينيت هاي سرامیکی ظاهری طبیعی تر داشته و به دندان طبیعی فرد شباهت بیشتری دارد. با وجودی که لمینت ها گران تر از کامپوزیت ها می باشند اما به علت لعابکاری سرامیک، آنها در مقابل شکستگی و لکه دار شدن به شدت مقاوم هستند. همچنین لمینت ها سرمایه گذاری بلند مدت تری هستند زیرا در صورت رسیدگی و نگهداری مناسب می توانند تا بیش از ۱۵ سال دوام آورند. بسیاری بر این باورند که براى ساخت لمینیت هاى سرامیکى همیشه نیاز به تراشیدن دندان است، در صورتی که اگر روش درمانی درستی توسط دندانپزشک متخصص انتخاب شود، تنها لازم است آماده سازى مختصرى جهت نصب لمینیت ها روی دندان ها صورت گیرد.
روند قرار دادن لمینت ها به این صورت است که ابتدا طى جلسه اى آماده سازیهاى لازم، بادقت و ظرافت در حد چند دهم میلیمتر بر روى دندانها صورت مى گیرد سپس قالبگیرى از دندانهاى هردو فک انجام می شود و درجلسه ى دوم ملاقات لمینیت ها بر روى دندانها قرار گرفته و توسط سمانهاى رزینى به سطح دندان با اتصال بسیار قوى چسبانده مى شوند. چون سرامیک دارای کیفیت بازتابندگی نور و شفافیت است بسیار به مینای دندان شباهت دارد از این رو به شدت طبیعی به نظر می رسد. از آنجایی که لمینت ها در آزمایشگاه ساخته می شوند، روند لمینيت گذاری نمی تواند در یک جلسه انجام شود و بیمار باید حداقل دو جلسه برای قراردادن آنها به مطب مراجعه کند.
جاگذاری لمینيت ها نیازمند زمان، مهارت و منابع برای ساخت و اتصال آنها می باشد به همین دلیل قیمت بالاتری دارد.در صورتی که تمایل دارید لمینيت هایتان ظاهری طبیعی داشته باشند باید اطمینان حاصل کنید که دندانپزشکتان با بهترین سرامیست ها کار می کنند. اگر لمینيت ها بشکنند، نمی توان آنها را اصلاح کرد بلکه باید دوباره ساخته و تعویض شوند در حاليكه ونيرهاي كامپوزيتي قابليت ترميم در دهان دارند ولي مشكل بزرگ آنها اين است كه به مرور ونيرهاي كامپوزيتي در دهان رنگ ميگيرند.

فاصله بین دندانها چگونه ایجاد می شود و چگونه میتوان آن را درمان نمود؟

فضا یا فاصله موجود در بین دو دندان، دیاستم (Diastema) نامیده می‌شود، این فاصله اغلب در بین دو دندان جلو و بالا مشاهده می‌شود، اما به طور کلی ممکن است در بین هر کدام از دندان‌های مجاور هم، فاصله زیاد و غیرطبیعی وجود داشته باشد. از بین بردن فاصله بین دندان ها (به ویژه دندان‌های جلویی) که فاصله بین آن‌ها از نظر زیبایی می‌تواند ناخوشایند باشد، تأثیر زیادی در بهبود وضعیت ظاهری و چهره شما خواهد داشت. بستن فاصله بین دندانها نه تنها باعث بهبود عملکرد دهان و دندان‌ها می‌شود، بلکه امکان مسواک زدن و کشیدن نخ دندان با راحتی و سهولت بیشتر را فراهم می‌کند و به این ترتیب شما می‌توانید دندان‌های خود را سالم‌تر نگه دارید.

علت به وجود آمدن فاصله بین دندان‌ها چیست؟

علاوه بر ناهنجاری‌هایی که در رشد طبیعی دندان‌ها به وجود می‌آید، چندین عامل دیگر هم می‌توانند باعث بروز دیاستما یا همان فاصله بین دندان ها شوند که مهم‌ترین آنها عبارتند از:

ناهماهنگی در اندازه دندان‌ها و فک

کوچک بودن اندازه دندان‌ها یا بزرگ بودن استخوان فک باعث ایجاد فضای بیشتر از حد معمول برای رشد دندان‌ها می‌شود که می‌تواند دندان‌ها را از هم دور کرده و بین آنها فاصله بی اندازد.

افتادن دندان‌ها یا کشیدن دندان

از دست رفتن دندان به هر دلیلی که باشد، می‌تواند باعث ایجاد فاصله بین دندان ‌های مجاور شود. اگر جای خالی دندان کشیده شده یا افتاده را با یک روش جایگزین مانند ایمپلنت دندان پر نکنیم دندان های دیگر نیز کج شده و ظاهر لبخند ناخوشایند می شود.

ساختار غیر طبیعی استخوان فک

ناهنجاری ساختاری در شکل یا زاویه نسبی استخوان فک در سمت چپ یا راست می‌تواند باعث ممانعت از رشد طبیعی دندان‌های پیش و عدم مطابقت آنها شود.

گاز گرفتن لب‌ها

عادت به گاز گرفتن لب پایینی می‌تواند باعث فاصله افتادن بین دندان‌های جلویی شود.

زبان زدن به دندان‌ها

عادت به فشار دادن زبان به پشت دندان‌های بالایی می‌تواند موجب دور شدن دندان‌های جلو از هم و ایجاد فاصله در بین آنها شود. ریفلاکس بلع اشتباه در کودکان و در بزرگسالان میتواند چنین حالتی ایجاد کند و کم کم باعث ایجاد فاصله بین دندان ها شود.

بزرگ بودن محل اتصال لب به فک یا زائده فرنوم

فرنوم، یک قطعه بافت باریک و صفحه‌ای شکل است که از زیر قسمت میانی لب بالا تا لثه امتداد پیدا می‌کند و درست به بالای دو دندان جلو متصل می‌شود. با بالا زدن لب فوقانی خودتان میتوانید این زائده را مشاهده کنید. وجود این زائده میتواند فاصله زیادی بین دو دندان جلویی در فک بالا ایجاد کند.

وجود مشکلات در خط میانی دندان ها

علت فاصله بین دندان های جلو مشکلاتی مانند کیست ها، تومورها و یا دندان نهفته که بین دو دندان تحت فشار قرار می‌گیرد نیز می‌تواند باشد. هر کدام از این موارد از نزدیک شدن دندان های پیشین در دو طرف خط میانی جلوگیری می‌کنند و موجب فاصله افتادن بین دندان ها می‌شوند.

چرا باید فاصله بین دندان‌ها بسته شود؟

درمان فواصل بین دندانی فقط برای زیبایی دندان‌ها نیست بلکه برای حفظ سلامت دهان نیز اهمیت دارد؛ فاصله بین دندان‌ها مشکلات زیر را می‌تواند به دنبال داشته باشد:

  • افزایش احتمال صدمه دیدن دندان – فاصله بین دندان‌ها باعث می‌شود هنگام جویدن قطعات بزرگ غذاهای سخت بین آنها گیر کند.
  • افزایش احتمال ساییدگی دندان‌ها به علت ناهمراستایی دندان‌های بالایی و پایینی
  • افزایش احتمال عفونت لثه به علت تجمع ذرات غذا و پلاک و باکتری‌ها در فضای خالی بین دندان‌ها
  • سخت‌تر بودن تمیز کردن لابه‌لای دندان‌ها به خصوص در مورد دندانهای عقبی
  • ایجاد بوی بد دهان
  • اختلال در عملکرد جویدن

جهت درمان این مشکل می توان از اورتدنسی همرا با لمینیت و یا کامپوزیت ونیر استفاده کرد.

اصلاح طرح لبخند چیست؟

لبخند زیبا و دلنشین، آرزوی همه است. لبخند به چهره انسان زیبایی می بخشد و اگر این لبخند زیبا باشد چهره فرد را دو چندان دلنشین می کند. بسیاری از مردم به دلیل وضعیت نامناسب دندان ها و لثه ها از خندیدن پرهیز می کنند. اما خوشبختانه در سال های اخیر متد ها و روش های جدیدی برای زیبایی بخشیدن به لبخند ابداع شده است که به آنها اصلاح طرح لبخند می گویند. برای اصلاح خنده و لبخند روش های درمانی و زیبایی زیادی وجود دارد که برای هر شخص متفاوت می باشد. در سال های اخیر برای مثال زدن لبخند زیبا، لبخند هالیوودی می گفتند. اگر دقت کرده باشید لبخند بازیگران و سلبریتی ها بسیار زیبا و دلنشین است. به همین دلیل مردم برای مثال زدن لبخند زیبا و دندان های مرتبط از اصطلاح لبخند هالیوودی استفاده می کنند. در اصلاح طرح لبخند تمامی معایب دندان ها و لثه ها برطرف می شود و لبخندی زیبا و منحصربفرد نمایان میشود.

 اهداف اصلاح و طراحی لبخند چیست؟

پیتر داوسون (Peter Dawson)  از بزرگان علم دندانپزشکی هدف از بازسازی، طراحی و اصلاح طرح لبخند را ایجاد سیستمی با ثبات دانسته که اجزای آن در صلح و هارمونی کنار یکدیگر کار می کنند.

این اجزاء شامل موارد زیر می شوند:

  • دندان ها
  • بافت‌های لثه‌ای
  • عضلات
  • مفاصل
  • و استخوان‌ها

با این تعریف، طراحی لبخند را نمی‌توان جزئی جداگانه از سیستم دهان و دندان دانست. و کسب نتیجه‌ای که کلیت زیبایی و سلامتی را توامان دربرداشته باشد، مستلزم توجه به کلیه اجزای سیستم دهان و دندان ها است.

به عنوان مثال، کامپوزیت ونیرهایی که بدون توجه به فضای لثه‌ای انجام شده‌اند موجب التهاب بافت‌های لثه‌ای شده و علاوه بر سلامتی، زیبایی را نیز دچار مخاطره می‌کنند. و یا لمینیت دندان و روکش‌هایی که بدون توجه به اکلوژن (نحوه روی هم آمدن دندان‌ها) و برقراری تماس‌های صحیح با دندان‌های مقابل بر روی دندان‌ها قرار داده می‌شوند، به مرور زمان موجب آسیب به عضلات و مفاصل فک می‌گردند.

سلامت بافت لثه چه تاثیری در اصلاح لبخند لثه ای دارد؟

سلامت بافت لثه برای اصلاح طرح لبخند لثه ای با عوامل مختلفی از جمله فاکتورهای بیولوژیکی، رعایت بهداشت دهان و دندان، نحوه قرارگیری لثه و یکپارچه بودن آن، رنگ لثه، پهنای بیولوژیکی و کانتورهای اصلاح و ترمیم ارزیابی می شود.

پهنای بیولوژیکی به فاصله مناسب بین خط لثه ترمیم شده و استخوان کرستال گفته می شود. اگر این فاصله به درستی تنظیم نشود؛ امکان واکنش های مزمن پریودنتال، قرمز شدن، خونریزی و تورم لثه بعد از اصلاح طرح لبخند لثه ای وجود خواهد داشت.

اور کانتور (Over contour) یا کانتور بیش از حد خط لثه نیز منجر به تحریک و عدم وجود بافت کافی برای نگه داشتن دندان ها می شود که می تواند مشکلات بیشتری را برای بیمار ایجاد کند.

رنگ طبیعی لثه از صورتی روشن تا صورتی تیره است که بسته به شرایط فک و دهان هر بیمار متفاوت است. بیمارانی که دندانهای بسیار تیره‌ای داشته باشند معمولاً بافت لثه آنها تغییر رنگ میدهد. دندانپزشک باید پیش از اصلاح طرح لبخند لثه ای با بررسی رنگ ژنژیوال از سلامت لثه بیمار مطمئن شود.

در صورتی که علت تغییر رنگ لثه، بیماری های پریودنتال باشد ممکن است پیش از اصلاح طرح لبخند لثه ای بیمار نیاز به پیوند بافت لثه پیدا کند.

شرایط خاص دیگری نیز وجود دارد که بیمار ممکن است پیش از اصلاح طرح لبخند لثه ای به علت از دست دادن یک یا چند دندان نیاز به ایمپلنت، پیوند استخوان فک، ارتودنسی یا روکش دندان داشته باشد. دندانپزشک در جلسه مشاوره با بررسی شرایط بیمار بهترین روش اصلاح طرح لبخند را به او پیشنهاد خواهد داد.

فایده درمان لبخند لثه ای چیست؟

درمان لبخند لثه ای علاوه بر زیبا تر کردن لبخند و افزایش اعتماد بنفس فرد می تواند رسیدگی به بهداشت دهان و دندان را آسان تر کند زیرا امکان تولید و تجمع پلاک در زیر لثه و روی دندان ها کاهش میابد در نتیجه احتمال ابتلاء به بیماری های لثه مانند التهاب و ورم لثه کاهش میابد.

لمینیت های سرامیکی یا اورتودنسی، کدام روش جهت مرتب کردن دندانها مناسب تر است؟

معمولا بین افرادی که تصمیم به انجام عمل زیبایی و ترمیمی روی دندان‌های خود را دارند سوالاتی مثل از روش ارتونسی استفاده کنیم یا لمینیت؟ مطرح است. بنابراین رسیدن به یک جواب مطلوب در این خصوص که لمینیت دندان بهتر است یا ارتودنسی در وحله اول یک عمل تخصصی است که وابسته به شرایط دندان‌های هر بیمار با تشخیص دندانپزشک تعیین می‌شود. در این میان داشتن اطلاعات در خصوص اینکه لمینیت بهتر است یا ارتودنسی در انتخاب یک روش مناسب ترمیمی قبل از مراجعه به دندانپزشک تاثیر مثبتی دارد.

این دو روش به دلیل داشتن جایگاه مناسب در عمل‌های زیبایی و ترمیمی دندان ممکن است گاها با هم اشتباه گرفته شوند. اما بهتر بودن هر کدام از این راهکارها ارتباط مستقیم با شرایط دندان‌های بیمار دارد. بعنوان مثال در مواردی که بیمار با بی نظمی و بهم ریختگی ترتیب دندان‌ها مواجه است بطور حتم پیشنهاد اولیه ارتودنسی دندان  زیر نظر یک متخصص ارتودنسی است. در مقابل معمولا برای  بیمارانی که با مشکل کوچکی دندان‌ها، نامتوازن بودن برخی دندان‌ها نسبت به دیگر دندان‌ها مواجه هستند و دندان‌های نیش آنها ظاهری نا متعارف دارد، انتخاب لمینیت دندان بهترین راهکار به شمار می‌آید.

کامپوزیت ونیر یا ارتودنسی؟

در مورد تفاوت بین کامپوزیت ونیر و ارتودنسی، بهتر است ابتدا به تمایز بین دو مقوله‌ی رایج در دندانپزشکی بپردازیم: از بریس ها یا همان سیم‌کشی‌های ارتودنسی به‌طورمعمول برای درمان و ترمیم مشکلات ساختاری دندان مانند اوربیت (جلو بودن دندان‌های بالایی)، آندربایت (جلو بودن دندان‌های پایین)، کراس بایت (عدم انطباق دندان‌های دو فک بالا و پایین)، فاصله زیاد بین دندان‌ها و نامرتبی بیش از حد دندان‌ها استفاده می‌شود. از طرف دیگر، کامپوزیت ونیرها برای رفع مشکلاتی که بیشتر جنبه‌ی زیبایی دارند، توصیه می‌شوند، از جمله ترمیم دندان‌های لک شده، تغییر رنگ داده، لب پر شده یا فاصله متوسط بین دندان‌ها.

مزایای لمینیت دندان چیست؟

لمینیت های سرامیکی به افرادی که از ظاهر دندان‌های قدامی خود راضی نیستند، چندین مزیت عالی ارائه می دهد. برخی از مهم‌ترین فواید و مزایای لمینیت دندان که باعث شده افراد زیادی رو به نصب آن‌ها بیاورند عبارتند از:

لبخند افراد را در کمترین زمان ممکن بهبود می‌بخشد

یکی از سریع‌ترین راه‌هایی که با کمک آن می‌توان لبخند افراد را بهبود بخشید قطعا کمک گرفتن از لمینیت های سرامیکی است. لمینیت های سرامیکی برعکسِ درمان‌هایی مانند ارتودنسی  که بسیار طولانی است، دقیقا بعد از نصب شدن، لبخند افراد را به شکل چشمگیری تغییر می‌دهد. به عبارتی افراد تنها با دو جلسه مراجعه به مطب دندانپزشک، به راحتی و برای یک مدت طولانی صاحب یک لبخند زیباتر، سفیدتر و درخشان‌تر خواهند شد.

دقیقا متناسب با دندان‌های شما طراحی و ساخته می‌شوند و بسیار طبیعی هستند.

یکی از مهم‌ترین مزایای لمینیت های سرامیکی منحصر به فرد بودن آنها است. یعنی طوری طراحی و ساخته می‌شوند که متاسب با شکل، رنگ و ویژگی‌های دندان‌های طبیعی شما است. همین مساله موجب می‌شود که لمینت‌ها پوسته‌هایی بسیار طبیعی به نظر برسند. یعنی  در عین اینکه لبخند افراد را بهبود می‌بخشند اما کسی آن‌ها را غیرطبیعی نمی‌بیند.

در برابر لکه و رنگ پذیری مقاوم هستند.

لمینیت های سرامیکی یک مزیت بسیار شگفت انگیز و عالی دارند. عدم متخلخل بودن سطح این ونیر، باعث شده تا در برابر رنگ‌پذیری یا تغییر رنگ مقاوم باشد. به این معنی که با خوردن مواد غذایی رنگی یا سیگار و قلیان دچار تغییر رنگ نمی‌شوند. و این بدان معنی است که لمینت‌ها رنگ مواد غذایی و نوشیدنی‌هایی مانند شراب قرمز، انواع توت‌های رسیده، سس گوجه فرنگی و سایر مواردی که رنگ زیادی دارند را به خود جذب نمی‌کنند. در حقیقت، لمینیت های سرامیکی به قدری مقاوم در برابر رنگ‌پذیری هستند که می‌توان از آن به عنوان یک روش سفید کننده دائمی دندان‌ها استفاده کرد. در مقابل، مینای دندان یک لایه متخلخل است که رنگ مواد غذایی می‌تواند باعث تغییر رنگ آن شود. در صورت مراقبت از لمینیت‌ها، آن‌ها تا سالیان سال بدون تغییر رنگ باقی خواهند ماند.

در برابر نور رفتاری مشابه با مینای دندان دارند.

برخلاف بسیاری از انواع ونیرهای کامپوزیتی دندانی، لمینیت های سرامیکی به دلیل داشتن ویژگی‌ها و ساختاری بسیار مشابه با مینای دندان، نور را دقیقا مانند مینا منعکس می‌کنند. این ویژگی باعث می‌شود که لمینیت دندان طبیعی به نظر برسد.

لمینیت سرامیکی چیست؟

لمینیت های سرامیکی یک روش عالی برای درمان مشکلات زیبایی یک یا چند دندان می باشند. لمینیت ها یک لایه نازک از مواد سرامیکی مرغوب هستند که روی یک یا چند دندان قرار می گیردند تا احساس، عملکرد و ظاهر را بازیابی کنند. ممکن است شما ازقبل بدانید که لمینیت دندانی چیست، اما ممکن است ندانید که چقدر می تواند مفید باشد. لمینیت های سرامیکی، پوسته هایی ظریف و شیشه ای شکلی هستند که در عین حال از استحکام بسیار بالایی برخوردار می باشند و برای اصلاح بدشکلی ها و نامرتبی، کوتاهی و بلندی، بیرون زدگی، شکستگی، بدرنگی و… دندان به کار می روند. این بدشکلی ها می تواند شامل شکستگی، ترک خوردگی، کج بودن، بد رنگی و شکل نامناسب دندان ها باشد. پس می توانیم لمینیت های سرامیکی را به عنوان روشی برای اصلاح طرح لبخند بشناسیم.

چه کسانی کاندید مناسبی برای لمینیت دندان هستند؟

کسانی که عیوب ظاهری و جزئی در خصوص دندان خود دارند می‌توانند با مشورت گرفتن از یک متخصص دندانپزشکی پروتز و زیبایی اقدام به نصب لمینیت دندانی کنند. افرادی که چنین کاری می‌کنند باید حتما بیشتر از 18 سال سن داشته باشند و تمامی دندان‌های دائمی آن‌ها در آمده باشد.

مراحل انجام لمینیت های سرامیکی ؟

مرحله ی اول : اولین اقدام در کار زیبایی مشاوره است پس اولین جلسه از کار لمینیت به مشاوره و معاینه پرداخته می شود در این جلسه می توانید از توقعات خود از لمینیت را با متخصص زیبایی در میان گذاشته و راهنمایی های لازم را کسب نمایید. همچنین بررسی دقیق دندان ها در این جلسه انجام می پذیرد. متخصص زیبایی در طی این جلسه سلامت دهان و دندان های شما را بررسی کرده و مطمئن می شود که آیا به درمان دیگری نیز نیاز می باشد و یا خیر .

مرحله ی دوم : در این آماده سازی و تراش دندان ها انجام می شود. دندان ها باید مختصر تراشی داده شوند تا دندانپزشک بتواند لمینیت ها را جای دهد در اینجا دندان ها با دقت بسیار بالایی به صورت میلی متری اندازه گیری می شوند، تقریبا حدود نیم میلی متر به اندازه ضخامت لمینیت ها دندان ها تراش داده می شوند .البته در مواردی هم لمینیت بدون تراش ساخته می شود.

مرحله سوم : پس از طی مراحل بالا نوبت به قالب گیری می رسد. پس از قالب گیری برای ساخت لمینیت ها قالب به لابراتوار فرستاده می شود. در لابراتوار لمینیت ها به صورت پوسته های نازکی ساخته میشوند و در کوره ی دندانپزشکی قرار میگیرند تا لمینیتی براق، شفاف، زیبا و به طبیعی ترین شکل شبیه به مینای دندان ساخته شود که تقریبا به حدود دو تا سه هفته زمان نیاز است.

مرحله چهارم : پس از آماده سازی و ساخت لمینیت ها نوبت به نصب

لمینیت بر روی دندان ها می رسد در جلسه ی دوم دندانپزشک لمینیت ها را با چسب مخصوص بر روی سطح دندان ها نصب می کند که در صورت نصب صحیح در تمام مراحل، لمینیت ها با دندان ها یک دست شده و هیچ گونه شکاف یا نابرابری بین دندان های طبیعی و لمینیت ها وجود نخواهد داشت .

تفاوت بلیچینگ با لمینیت چیست ؟

بلیچینگ پروسه ی سفید کردن دندان هاست در این روش دندان های تغییر رنگ یافته را با استفاده از مواد مخصوصی که خاصیت سفید کنندگی دارند سفید می کنند بدین ترتیب که دندانپزشک مواد بلیچینگ را روی دندان بیمار گذاشته و با لیزر لکه ها را پاک می کند اما لمینیت روشی پیشرفته برای از بین بردن لکه هایی است که بلیچینگ قابلیت پاک کردن آن ها را ندارد. بلیچینگ صرفا برای سفید کردن دندان هاست در حالی که لمینیت علاوه بر سفید کردن یک تکنیک ترمیمی زیبایی میباشد و توسط آن فرم کلی دندان ها نیز اصلاح می یابد.

بلیچینگ دندان یا سفید کردن دندان چیست؟

بلیچینگ دندان ها همان طور که ذکر شد ساده‌ترین، معمول‌ترین، محافظه‌کارانه‌ترین و به صرفه‌ترین تکنیک جهت اصلاح طرح لبخند می‌باشد. سفید کردن دندان با این روش، درمانی است که برای برطرف کردن تیرگی‌ها و رنگدانه‌هایی که به مرور زمان (و بر اثر مواد دارای رنگدانه مثل چای، قهوه، نوشابه های رنگی و حتی ادویه ها ایجاد می شوند) به کار می رود. حتی بعضی از بد رنگی‌های ژنتیکی با بلیچینگ دندان ها برطرف شده و ظاهر دندان‌ها زیباتر به نظر می‌رسند.

چه زمان نیاز به بلیچینگ دندان داریم؟

تجربه نشان داده است که حتی با وجود مسواک زدن، گاهی اوقات رنگ دندان ها، حتی اگر شده به صورت موقتی، تغییر پیدا می‌کنند. اما در هر صورت یکی از راه های پیشگیری از بروز هرگونه تغییر رنگ مسواک زدن و رعایت نکات بهداشت دهان و دندان است.

ما هر روزه مواد غذایی متنوعی را وارد دهان خود می‌کنیم، بدون اینکه متوجه شویم چه تاثیری بر روی دندان ها و مینای آن ها بر جای میگذارند. بسیار از این مواد غذایی شامل رنگ دانه هایی هستند که مستقیما پس از جویده شدن به مینای دندان می‌چسپند و در دراز مدت باعث تغییر رنگ دندان ها شده و نیاز به بلیچینگ دندان پیدا می کنند.

جایگزین بلیچینگ برای افرادی که سفیدی بیش از حد می‌خواهند چیست؟

در آن صورت می‌توان درمان لمینیت سرامیکی یا کامپوزیت ونیر را برحسب نیاز  در نظر گرفت. اما اگر صرفا برگشت به رنگ اولیه دندان ها مد نظر است بلیچینگ می تواند گزینه درمانی مناسبی باشد.

مواد بلیچینگ دندان چطور عمل می‌کنند؟

بلیچینگ دندان حاوی هیدروژن پراکسید و یا ماده‌ای به نام کاربامید پراکسید بوده و غلظتی بین 10 تا 40 درصد دارند. هیدروژن پراکسید یک ماده اکسید کننده است که بر روی دندان پخش می‌شود و باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد ناپایدار می‌گردد. این رادیکال‌ها به مولکول‌های رنگیِ آلی (که در فضای بین نمک‌های غیر آلی مینای دندان وجود دارند) حمله می‌کنند. این حمله اتصال بین مولکول های رنگی را نشانه می‌رود و آن‌ها را به رنگدانه‌های ضعیف و کوچک‌تر تقسیم می کند. از طرفی این مولکول‌های کوچک‌تر طیف جذبی متفاوتی دارند، و به این صورت است که سفید شدن دندان آغاز می‌شود.

 آیا انجام بلیچینگ باعث آسیب به دندان ها می‌گردد؟

مواد بلیچینگ دندان خودشان به تنهایی بدون ضرر بوده و به دندان‌ها آسیب نمی‌رسانند، چون مواد شیمیایی موجود در آن‌ها، هیچ تاثیری روی ساختار معدنی دندان‌های ما ندارند. و تنها به مولکول‌های آلی رنگی که باعث تغییر رنگ دندان‌ها شده‌اند حمله می‌کنند. اما در بعضی از مواد بلیچینگ (که استاندارد نیستند)، جهت افزایش طول عمر عامل سفید کننده PH ماده را اسیدی می‌کنند (که این افزایش PH روی ضخامت و سختی مینا تاثیر منفی می‌گذارد. در چنین شرایطی احتمال ایجاد حساسیت دندانی پس از استفاده از این مواد بلیچینگ افزایش می یابد. اما به صورت کلی احتمال حساس شدن دندان‌ها طی فرآیند بلیچینگ به غلظت ماده و مدت زمان استفاده از آن بستگی دارد. و اگر این حساسیت ایجاد شود معمولاً فقط یک یا چند روز ادامه یافته و کاملاً قابل برگشت است.

بلیچینگ دندان تا چه حد به سفید شدن دندان‌ها کمک می‌کند؟

پس از تشخیص علت تغییر رنگ دندان‌ها، فرد باید خواسته‌ها و انتظارات خود درباره میزان و درجه سفیدی دندان‌هایش را با دندانپزشک در میان بگذارد. به عبارتی ابتدا باید دید که فرد دقیقا میخواهد دندان هایش چگونه و تا چه حد سفید شوند؟

  • آیا فرد می‌خواهد که بالاترین درجه سفیدی دندان‌ها را داشته باشد؟
  • یا می‌خواهد صرفاً تغییر رنگ دندان‌ها برطرف شود و دندان‌ها به رنگ طبیعی و ذاتی خود بازگردند؟
  • یا انتظارات دیگری دارد؟

اگر خواسته فرد سفید شدن دندان ها به میزانی بیش از حداکثر سفیدی دندان ها است (که معمولا با اصطلاحاتی چون سفید هالیوودی به آن اشاره می‌شود)، پیشنهاد درمان بلیچینگ ممکن است کافی نباشد وانتظار وی را برطرف نسازد زیرا روشن‌ترین رنگی که با درمان بلیچینگ می‌توان به دست آورد (B1) است که در محدودهِ رنگ‌های طبیعی قرار دارد.

آیا شدت حساسیت دندان ها و همچنین اثر بلیچینگ در افرادی که تحت درمان بلیچینگ در مطب قرار گرفته اند با افرادی که در خانه تحت عمل بلیچینگ قرار گرفته اند متفاوت است؟

حساسیت دندان یک عارضه جانبی بسیار رایج برای هر دو روش بلیچینگ است. اگرچه حساسیت دندان در بلیچینگ در خانه  خفیف گزارش شده است. شدت حساسیت دندان پس از بلیچینگ در مطب معمولاً متوسط ​​است. و در برخی موارد آنقدر شدید است که بیماران در حین درمان این روش را رها می کنند. برخی از پزشکان حدس می زنند که چنین حساسیتی ممکن است به دلیل انتشار واسطه های التهابی مانند سیکلواکسیژناز و لیپوکسیژنازها بر روی پالپ دندان باشد.

در مطالعات اخیر، تفاوت معنی داری بین تکنیک های بلیچینگ در هیچ یک از مقایسه ها مشاهده نشد. در روش بلیچینگ در مطب، به دلیل استفاده از مواد بلیچینگ در غلظت های بسیار بالاتر از آنچه در پروتکل خانگی استفاده می شود، انتظار می رفت شدت حساسیت دندان افزایش یابد. اما به دلیل تنوع زیاد در مواد بلیچینگ و غلظت محصولات سفیدکننده، این نظریه رد شد.

شدت حساسیت دندان را می توان تا حدی با این واقعیت توضیح داد که مواد بلیچینگ در خانه و مطب در ترکیب با نیترات پتاسیم و فلوراید سدیم  و حداقل سدیم فلوراید استفاده شده درآنهاست.

کدام یک از دو روش سفیدی مطلوب تری را ارائه میدهند؟

بلیچینگ روشی وابسته به زمان و غلظت است. زمان‌های مختلف استفاده از بلیچینگ در خانه ممکن است به نتایج رضایت‌بخشی در رابطه با اثربخشی درمان بلیچینگ شما را برساند تا زمانی که زمان‌های استفاده کوتاه‌تر است و با طولانی‌تر کردن تعداد روزهای درمان جبران شود. مطالعاتی که هر دو تکنیک را مقایسه کرده و رضایت بیمار را ارزیابی کرده است، با این یافته ها موافق هستند. این مطالعات رضایت کلی مشابهی را از نظر راحتی و نتایج حاصل سفیدی دندانها را گزارش کرده است.

مدت زمان درمان بلیچینگ در هر دو روش چقدر است؟

یک هفته بلیچینگ در خانه با غلظت 10% یا 16% معمولاً منجر به تغییر و سفید تر شدن دندان ها به دو تا چهار درجه می شود. که تقریباً معادل تغییر گزارش شده پس از یک باربلیچینگ در مطب با غلظت 35 درصد است. بنابراین، یک جلسه بلیچینگ در مطب مساوی است با 14 روزاستفاده از بلیچینگ در خانه.

چند درجه تغییر رنگ دندانها را می توان بعد از بلیچینگ انتظار داشت؟

دو تا شش درجه تغییر رنگ را می توان انتظار داشت که باز هم تحت تاثیر روش درمانی منتخب و رنگ دندان پیش از درمان قرار می گیرد. مثلا دندان دارای تغییر رنگ خاکستری نسبت به دندان زرد- قهوه ای به درمان بلیچینگ به سختی جواب می دهد.

در صورت سفید شدن لثه حین بلیچینگ در خانه چه باید کرد؟

اگر بیمار در اثر تماس ماده بلیچینگ لثه اش سفید شد باید هر چه سریع تر تری بلیچینگ را از دهان خارج نموده و دندانهایش را با آب بشورد. این عارضه طی ۱۵-۳۰ دقیقه برطرف می شود. بیمار می تواند ناحیه سفید شده را با ویتامین E یا ماده ضد حساسیت مانند خمیر دندان حاوی نیترات پتاسیم پوشش دهد.

آیا بلیچینگ دندان به مینای دندان آسیب می زند؟

 اگر تغییر رنگ دندان و لکه های دندانی در لایه های عمیق مینای دندان اتفاق افتاده باشد، ممکن است دندانپزشک شما درمانی تکمیلی تجویز کند. در غیر این صورت بلیچینگ دندان بدون هیچ آسیبی به مینای دندان، قابل انجام است. اگر در برخی موارد در لایه‌های سطحی مینای دندان تغییر رنگ رخ داده باشد برای نتیجه بهتر در بلیچینگ ابتدا مایکروابرژن و سپس بلیچینگ صورت می‌گیرد. در مایکروابرژن سطح مینای دندان به مقدار خیلی کمی با خمیرهای ساینده مخصوصی تراشیده می‌شود تا بدرنگی‌های سطحی دندان حذف شوند. 

آیا بلیچینگ دندان در دوران بارداری مضر است؟

به دلیل استفاده از مواد شیمیایی  در تمامی روش های سفید کردن دندان، توصیه می شود درمان بیلیچینگ دندان قبل از اقدام به بارداری و یا بعد از دوران بارداری انجام شود.

کدام روش بلیچینگ بهتر است؟

ماده ای که برای بلیچینگ در مطب استفاده می شود ترکیبی از آب اکسیژنه به نام هیدروژن پرکسید است .

از این مواد به عنوان استارتر یا آغازگر استفاده می شود تا روند درمان را شروع کنند و پس از آغاز درمان هوم بلیچینگ به عنوان تثبیت نهایی درمان به کار می رود. دندانپزشک با توجه به رژیم درمانی مخصوص شما ممکن است از غلظت های کمتر بلیچ خانگی (حدود 12%) تا غلظت های بالاتر ( حدود 20%) استفاده کند . غلظت بالاتر سرعت درمان را بیشتر می کند اما ممکن است حساسیت دندانی بیشتری هم ایجاد نماید.

آیا بلیچینگ دندان رنگ دندان هایی که دارای روکش هستند را هم تغییر می‌دهد؟

خیر بلیچینگ دندان قادر به تغییر رنگ روکش دندان و دندان های ترمیمی نیست و فقط می‌تواند تغییر رنگ دندان های طبیعی را بین ببرد.

در 24 ساعت اول بعد از بلیچینگ دندان از چه مواد غذایی و نوشیدنی‌هایی می‌توان استفاده نمود؟ 

بیشترین سوالی که پس از درمان مطرح می‌شود در مورد مواد و غذایی و نوشیدنی‌هایی است که در 24 ساعت اول می‌توان مصرف نمود. در اینجا لیستی از این نوشیدنی‌ها و مواد غذایی آورده می‌شود که برای مصرف پس از درمان بسیار مناسب هستند:

غذاها 

  • مرغ بدون پوست / بوقلمون (بدون چربی)
  • ماهی سفید
  • برنج سفید
  • پاستای سفید
  • پنیر سفید
  • گل کلم
  • پیاز سفید
  • سفیده تخم مرغ
  • سیب‌زمینی پوست کنده پخته شده به صورت دلخواه
  • برنج کریسپی (مناسب برای صبحانه)
  • موز
  • ماست سفید کم‌چرب

نوشیدنی‌ها 

  • آب بدون گاز یا گازدار
  • آب تونیک / سودا
  • لیموی سفید
  • شیر بدون چربی
  • آب نارگیل

 چطور می‌توان نتیجه به دست آمده از بلیچینگ را برای مدت زمان طولانی‌تری حفظ کرد؟

  • می‌توان با پرهیز از خوردن مواد غذایی و عاداتی که باعث تغییر رنگ در دندان‌ها می‌شوند، نتیجه حاصل شده از بلیچینگ را به مدت طولانی‌تری حفظ کرد.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان‌ها و استفاده از مسواک و نخ دندان به طور مرتب و روزانه، با حذف پلاک میکروبی و رنگدانه ها موجب ماندگاری بیشتر رنگ حاصل از بلیچینگ می‌گردد.
  • همچنین با درمان بلیچینگ دندان دوره‌ای (چه در منزل و چه در مطب) می‌توان به حفظ این نتیجه در مدت زمان طولانی‌تر کمک کرد.

دندانها تا چه مدت بعد از بلیچینگ سفید می‌مانند؟

این موضوع بستگی به جنس دندانها، بهداشت دهان فرد و رژیم غذایی او دارد. استفاده کمتر از غذاها و نوشیدنیهای رنگدانه دار به روند تثبیت رنگ دندان کمک میکند. برخلاف ادعای برخی از دندانپزشکان نتایج حاصل از بلیچینگ, دائمی و همیشگی نیست و به طور معمول بعد از 6ماه تا 1سال نیاز به تکرار دارد.
به طور کلی عوامل تاثیر گذار بر کیفیت و دوام بلیچینگ عبارتند از :
*جنس دندانها
* رعایت بهداشت فردی
* نوع رژیم غذایی فرد
* مواد به کار رفته در درمان بلیچینگ دندان
* نحوه انجام کار توسط دندانپزشک

آیا تغییر رنگی که  ناشی از سیگار و نیکوتین باشد با بلیچینگ رفع و درمان میشود؟

لکه ها و تغییر رنگ های ناشی از نیکوتین بسیار سخت هستند و حذف آنها آسان نیست. این لکه ها ابتدا خارجی و سطحی هستند و در صورت عدم درمان به نسج دندان نفوذ کرده و تبدیل به تغییر رنگ داخلی می شوند. با استفاده ی شبانه از کاربامیدپراکساید 10% به مدت 1 الی 3 ماه لکه های ناشی از نیکوتین می توانند رفع و حذف شوند.

مزایای آفیس بلیچینگ چیست؟

  • نتایج آن بعد از پروسه به خوبی قابل مشاهده است.
  • یکی از بی‌خطر‌ترین روش سفید کردن دندان است.
  • به دلیل استفاده از ژل‌های پراکسید با غلظت بیشتر (که از ژل های هوم بلیچینگ غلیظ ‌‌ترند) در مدت زمان کوتاه ‌تر میزان سفید کنندگی بالایی دارد.

معایب آفیس بلیچینگ چیست؟

  • آفیس بلیچینگ نسبت به هوم بلیچینگ هزینه بالاتری دارد.
  • عواملی مانند سن، نوع تغییر رنگ دندان و وراثت می توانند نتایج را غیر قابل پیش بینی کنند.
  • بلیچینگ یک روش دائمی برای سفید کردن دندان ها نیست و بعد از مدتی رنگ دندان به رنگ قبلی باز می گردد. استفاده از نوشیدنی و غذا های رنگی بر دوام آن تاثیر گذار است.

برای بلیچینگ دندان به چند جلسه درمانی نیاز است؟

معمولا بیلیچینگ دندان در مطب با یک جلسه ی درمانی در طی دو ساعت انجام می پذیرد. با این وجود بسته به شرایط بیمار و میزان لکه های دندانی ممکن است به یک جلسه مجدد برای بیلیچینگ در مطب و یا درمان تکمیلی بلیچینگ در منزل نیاز باشد.

آیا نور دستگاه بیلیچینگ دندان ضرر دارد؟

از نظر پزشکی، تمامی نورهایی که به صورت مستقیم به چشم تابانده می شود، می تواند خطراتی را در پی داشته باشد. اما نوری که در دستگاه بیلیچینگ در مطب دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد، هالوژن های متمرکز شده و بی خطر هستند. البته توصیه می شود برای اطمینان بیشتر از عینک های مخصوص در حین درمان استفاده شود.

سفید کردن دندان با جرمگیری چه تفاوتی دارد؟

در جرمگیری دندان ها، جرم ایجاد شده روی سطح دندان و رنگدانه های خارجی که روی دندان ها چسبیده شده اند با کمک وسایل اولتراسونیک از دندان کنده می شوند و سطح دندان با کمک برس و خمیر مخصوص تمیز می شود. بنابراین جرمگیری بافت داخلی دندان را روشن نمی کند.برخلاف آن، فرآیند سفید کردن دندان مشابه قرار دادن لباس های سفید در وایتکس است که پس از مدتی چرک مرده شده اند. مواد سفید کننده به داخل دندان نفوذ می کنند و بافت داخلی آن را سفید می کنند.

روکش دندان چیست؟

روکش های دندان (dental crown) یک ساختار کوچک به شکل تاج دندان طبیعی شما است که روی دندان‌های آسیب دیده قرار می‌گیرد. روکش‌های دندانی نه تنها استحکام را به دندان‌های ضعیف برمی‌گردانند بلکه ویژگی‌های ظاهری دندان طبیعی را، چه از لحاظ زیبایی و چه از لحاظ شکل و اندازه به آن برمی‌گردانند.

در چه مواقعی باید از روکش ها استفاده کرد؟

روکش‌های دندانی کاربردهای گسترده‌ای دارند اما به طور خلاصه مهم‌ترین کاربرد آن ها محافظت از دندان‌های ضعیف و شکننده  است که معمولا دچار پوسیدگی شده اند. محافظت در برابر شکستگی و آسیب و همچنین برای ترمیم و بازسازی دندانی که از قبل شکسته شده است.

روکش‌های تمام سرامیکی برای چه افرادی مناسب است؟

روکش‌های تمام سرامیکی برای افرادی که قصد دارند شکل ظاهری و عملکرد طبیعی دندان‌های جلویی خود را بازسازی کنند، گزینه مناسبی است. زیبایی منحصر به فرد این روکش‌ها باعث می‌شود که درخشندگی و جلوه دندان‌های طبیعی را داشته باشند و از نظر ظاهری قابل تشخیص از دندان طبیعی نباشند. این روکش‌ها به دلیل ماهیت خاص مواد سرامیکی، برای افرادی که از دندان قروچه شدید رنج می‌برند و یا برای دندان‌های عقبی که فشار زیادی روی آنها وارد می‌شود، توصیه می‌شوند.

روکش کردن دندان عصب کشی شده آیا همیشه لازم است؟

همه ی دندان هایی که درمان ریشه می شوند لزوما نیازی به روکش دندان عصب کشی شده ندارند، آنهایی که  بیشتر  از دو سوم تاج دندان را ازدست داده اند بهتر است روکش شوند، زیرا این دندان ها ضعیف شده اند و احتمال شکستگی آنها زیاد می شود.

چه زمانی روکش دندان باید تعویض شود؟

روکش دندان به گونه‌ ای طراحی شده است که نه تنها از دندان محافظت نموده و ظاهری کاملاً شبیه به دندان دارد بلکه از نظر عملکرد نیز بسیار قابل پیش ‌بینی است و طول عمر مشخصی دارد.

بسیاری از افرادی که دندان خود را روکش کرده اند سؤال می‌کنند چه زمانی باید روکش دندان تعویض شود. در صورتی که بهداشت دهان را به خوبی رعایت کنید، چکاپهای منظم دندانپزشکی داشت و در صورت لزوم جرم گیری انجام دهید و روکش با کیفیت استفاده کرده باشید طول عمر آن بسیار زیاد خواهد بود. با این حال به مرور زمان علائم مستهلک شدن روکش و نیاز به تعویض، خود را نشان می‌دهد.

انواع روکش دندان کدامند؟

هر زمان دندان نیاز به روکش داشته باشد به طور معمول ما دو گزینه رایج در دسترس داریم. روکش های تمام سرامیک و متال سرامیک که رایج ‌ترین نوع روکش های دندانی هستند که می‌توانند دندان‌های ضعیف و آسیب دیده را به خوبی حمایت کنند.

چرا شما به بریج دندانی نیاز دارید؟

دندان‌های شما با هم کار می‌کنند. اگر یک دندان از بین برود، دندان‌های اطراف می‌توانند به فضای خالی منتقل شوند. دندان‌های فک مقابل شما نیز می‌توانند به سمت بالا یا پایینِ فضای خالی حرکت کنند. این امر مشکلات زیر را به وجود می‌آورد:

  • مشکلاتی در گاز گرفتن غذا.
  • مشکلات جویدن.
  • خودآگاهی در مورد نوع ظاهر یا لبخند خود.

بریج دندانی چه مزایایی دارد؟

یک بریج دندانی می‌تواند:

  • به گاز گرفتن کمک کند.
  • از جابجایی دندان‌های باقی مانده در جای خود جلوگیری کند.
  • توانایی جویدن و صحبت کردن را بازگرداند.
  • لبخند شما را بهبود ببخشد.
خوردن چه غذاهایی بعد از کامپوزیت ونیر مجاز است؟

آیا بلافاصله بعد از کامپوزیت دندان می توانم غذا بخورم؟

با توجه به اینکه بعد از کامپوزیت دندان دوره نقاهتی وجود ندارد می توانید بلافاصله بعد از جلسه درمانی غذاها و نوشیدنی های مناسب را مصرف کنید. خوردن و گاز زدن غذا ها بلافاصله بعد از کامپوزیت دندان مانعی ندارد اما وارد آوردن فشار زیاد مستقیماً روی ونیر های کامپوزیت با مصرف مواد غذایی بسیار سفت می تواند به آنها آسیب وارد کند. در صورتی که دندانپزشک از داروی بی حسی برای شما استفاده کرده، بهتر است تا ۲۴ ساعت از جویدن شدید با کامپوزیت ونیر خود پرهیز کنید. چون طی این مدت میزان فشاری که به کامپوزیت ها وارد می شود را احساس نخواهید کرد. البته می توانید از دندان های آسیا برای خوردن غذا ها کمک بگیرید و بعد از رفع بی حسی می توانید خوردن غذاهای جامد را آغاز کنید.

کشیدن سیگار، مصرف بیش از حد چای، قهوه و شراب قرمز و نوشیدنی‌ها و غذاهای رنگی دیگر می‌تواند ونیرهای کامپوزیت شما را زرد کند. بنابراین بهتر است به مدت ۴۸ ساعت بعد از جلسه درمانی از خوردن و نوشیدن این مواد غذایی خودداری کنید.

خوردن چه غذاهایی بعد از کامپوزیت دندان مجاز است؟

شما می توانید تمام خوراکی ها و نوشیدنی های مورد علاقه خود را با ونیر های کامپوزیت بخورید. تا زمانی که نسبت به مصرف مواد غذایی احتیاط های لازم را در نظر بگیرید و بهداشت دهان و دندان خود را نیز رعایت نمایید؛ آسیبی به کامپوزیت های شما وارد نخواهد شد.

بعد از نصب کامپوزیت دندان باید غذا های خاصی مصرف کنم؟

نحوه غذا خوردن با کامپوزیت دندان در افزایش طول عمر آنها موثر است. هرچقدر در خوردن غذاهای سفت و حاوی رنگ های زرد و قرمز و مصنوعی احتیاط کنید؛ کامپوزیت شما دیرتر آسیب میبیند و نیاز به ترمیم یا تعویض پیدا می کند. برخی از غذاهایی که می توانید بدون نگرانی از آسیب دیدن کامپوزیت دندان آنها را مصرف کنید؛ عبارتند از:

  • مرغ، گوشت و ماهی که به قطعات کوچک تر تقسیم شده باشد
  • سیب زمینی پخته، ماکارونی، تخم مرغ
  • موز
  • نان نرم
  • غذاهای کنسروی نرم

آیا کامپوزیت ونیر ها در اثر غذا خوردن زرد می شوند؟

همانطور که در مقاله های قبل اشاره شد؛ کامپوزیت‌ ونیر ها نسبت به لمینیت های سرامیکی، بیشتر مستعد زرد شدن هستند. بنابراین اگر می‌خواهید لبخند زیبا و جذاب خود را برای مدتی طولانی حفظ کنید بهتر است از خوردن مواد غذایی مانند نوشیدنی های رنگی و حاوی الکل، سیگار کشیدن و جویدن تنباکو خودداری کنید.

اگر نمی توانید این خوراکی ها و نوشیدنی ها را از وعده غذایی خود حذف کنید بهتر است بعد از هر بار مصرف آنها دهان خود را با آب نمک بشویید و بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت نمایید. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بعد از هر وعده غذایی و غرغره آب نمک بعد از نوشیدنی های رنگی می ‌تواند در حفظ و نگهداری کامپوزیت دندان موثر باشد. هر چقدر مواد رنگی و غذاها بیشتر در تماس با کامپوزیت دندان شما قرار داشته باشند و روی آنها باقی بمانند؛ احتمال زرد شدن سریع تر آنها بیشتر است.

آپنه در هنگام خواب چیست؟

آپنه خواب یا وقفه تنفسی خواب به شرایطی گفته می‌شود که فرد در هنگام خواب دچار وقفه تنفسی می‌گردد. معمولاً افرادی که دچار آپنه خواب هستند، هنگام خواب دچار وقفه‌های مکرر می‌شوند. آپنه خواب شاید به تنهایی مشکل بزرگی محسوب نشود، اما عوارض آپنه خواب بسیار زیاد و حتی خطرناک است، به همین دلیل تشخیص آپنه خواب و درمان آن اهمیت بسیاری دارد.

آیا آپنه خواب خطرناک است ؟

برای بسیاری از افراد این سوال پیش می‌آید که آیا آپنه خواب خطرناک است و نیاز به درمان دارد؟! فرد دچار آپنه خواب در طول شب دچار خروپف و حرکات بدنی در خواب و تعریق می‌شود که برای او و همراهش ایجاد مزاحمت می‌کند. از آنجایی که شخص دچار آپنه خواب در طی شب چندین بار دچار وقفه تنفسی می‌شود، این عمل اگر همراه با بیماری زمینه‌ای باشد؛ می‌تواند موجب بروز سکته‌های قلبی یا مغزی شود و گاهی مرگ را در پی داشته باشد.

برای درمان آپنه در هنگام خواب چه باید کرد ؟

روش ها درمانی آپنه شامل استفاده از دستگاه های دهانی موقع خواب ،, CPAP تجویز داروی ضد درد و ضدآماس در برخی موارد، رعایت رژیم غذایی، تمرینات میوفانکشنال و درمان فیزیکال سر و گردن و فک و در صورت لزوم ارجاع به سایر مراکز درمانی خواهد بود.

دستگاه  های داخل دهانی چگونه آپنه در هنگام خواب را برطرف می کنند؟

دستگاه های داخل دهانی وسایلی هستند که در هنگام خواب برای جابجا کردن فک پایین و زبان برای کمک به باز شدن راه هوایی مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از این دستگاه باعث تحت کشش قرار گرفتن عضلات جدار مجرای هوا نیز می شود که در نتیجه راه هوایی باز و گشاد شده و هوا می تواند در هنگام دم و بازدم به راحتی و بدون هیچ مقاومت ویا انسدادی وارد یا خارج شود.

ایمپلنت دندان چیست؟

منظور از ایمپلنت دندان جایگزین و یا پرکردن جای خالی دندان ها توسط پیچ های تیتانیومی و قرار دادن روکش بر روی آن می باشد، ایمپلنت دقیقا همانند دندان های طبیعی عمل می کند به طوری که فرد تفاوت آن را با دندان های طبیعی احساس نمی کند، به طور کلی می توان گفت که ایمپلنت بهترین روش برای جایگزین کردن دندان های معیوب و از دست رفته می باشد. و یکی از نکات مثبت و قابل توجه ایمپلنت دندان، ثابت بودن آن است و دیگر نیازی نیست مانند دندان های مصنوعی آن را در بیاورید. در گذشته که از روش های دیگری برای پر کردن جای دندان های خالی استفاده می کردند افراد در هنگام غذا خوردن به مشکل برمی خوردند ولی امروزه با انجام ایمپلنت دندان افراد هیچگونه مشکلی در غذا خوردن ندارند و احساس مصنوعی بودن دندان ها را ندارند.

چه ایمپلنتی را انتخاب کنیم؟ تولید کدام کشور بهتر است؟

در رابطه با انتخاب نوع ایمپلنت، اولین موضوع اعتماد شما به پزشک متخصص است.در میان ایمپلنت های موجود، پزشک شما بهترین آن را که برای شما مناسب است، انتخاب خواهد کرد. عده ای از این برندها بسیار خوب هستند. اگرچه در بازار بین المللی محصولاتی با کیفیت بسیار بالا وجود دارد. ولی با توجه به شرایط کشور باید ببینید که چه نوع ایمپلنت هایی در ایران وجود دارد. در واقع ایمپلنت ها به صورت بسیار محدود وارد ایران می شوند. و تمام سایزها و قطعات لازم همیشه موجود نیستند. گاه ممکن است مدت زیادی فقط صرف انتظار برای قطعه مورد نظر شود. بنابراین واضح است که انتخاب  ایمپلنت به عوامل زیادی از جمله رایج بودن استفاده از آن مدل و هزینه تمام شده برای مریض بستگی دارد.

پیشنهاد ما این است که انتخاب نوع ایمپلنت را به پزشک خود بسپارید. چرا که تجربه پزشک در استفاده از انواع ایمپلنت، اطلاعات کافی و عالی در این زمینه به او داده است که می تواند بهترین نوع آن را به شما پیشنهاد دهد.

آیا کاشت ایمپلنت محدودیت سنی دارد؟

افرادی که رشد فکی آنها کامل شده باشد، امکان انجام ایمپلنت دندان را دارند. این سن حدودا هجده الی بیست سال به بالا است. تا هر سنی می توان برای افراد، ایمپلنت قرار داد. در واقع در صورتی که فرد از لحاظ شرایط پزشکی و روانی سالم باشد و دارای توان بدنی کافی برای تحمل جراحی باشد، امکان قراردادن ایمپلنت وجود دارد. افراد مبتلا به بیماریهای مزمن مثل فشار خون و یا دیابت در صورتی که بیماری آنها کنترل شده باشد، با نظر جراح می توانند از درمان ایمپلنت استفاده کنند.

جهت کاشت دندان باید به چه پزشکی مراجعه کنید؟

درمان کاشت ایمپلنت دندان بهتر است توسط تیم پزشکی شامل متخصص جراحی و متخصص پروتز انجام شود. زیرا کاشت دندان شامل دو مرحله درمانی کاشت ایمپلنت در استخوان فک و گذاشتن پروتز روی ایمپلنت کاشته شده، بعد از گذشت چند ماه است. در نتیجه مرحله اول کاشت به دلیل وجود ریزه کاریهای متعدد بسیار اهمیت دارد. این موارد عبارتند از:

  • محل ایمپلنت در استخوان
  • نحوه قرار گیری ایمپلنت نسبت به دندانهای مجاور
  • دندانهای فک مقابل
  • جهت و زاویه قرارگیری در استخوان
  • محل قرارگیری ایمپلنت نسبت به ارگانهای مهم در هر دو فک از جمله کانال عصبی و سینوسها

همه این موارد صد در صد در نتیجه نهایی تاثیر دارند. بنابراین لازم است موارد گفته شده، توسط یک فرد متخصص جراحی انجام شود. مرحله دوم که پروتز نامیده می شود نیز، در واقع حاصل نهایی صبر و زحمت چندین ماهه تا رسیدن به این مرحله است. در این مرحله دندان ها در دهان نمایان میشوند.

چه مدت بعد از کشیده شدن دندان برای جایگزینی با ایمپلنت وقت داریم؟

تا حدود شش ماه بعد بهترین زمان جایگزینی است. زیرا در صورت طولانی شدن زمان پس از کشیدن دندان، دندانهای اطراف و مقابل به سمت ناحیه بی دندانی حرکت میکنند. و نظم دندانها بهم می خورد. در ضمن استخوان ناحیه که بستر کاشت  است، به دلیل از دست رفتن دندان شروع به تحلیل میکند.

چرا باید ایمپلنت انجام دهیم؟

ظاهر طبیعی و عملکرد مناسب

ایمپلنت های دندانی طوری طراحی شده اند که ساختار و عملکردی کاملا نزدیک و مطابق دندان های طبیعی داشته باشند. غذا خوردن و صحبت کردن با ایمپلنت دندان مانند دندان طبیعی است.

طول عمر و ماندگاری

طول عمر ایمپلنت های دندانی به عوامل مختلفی از جمله؛ نوع روش انجام ایمپلنت، جنس ایمپلنت استفاده شده، سلامت بافت لثه و سایر دندان ها بستگی دارد اما در این میان یک عامل تعیین کننده وجود دارد و آن هم نحوه مراقبت است. این فاکتور به قدری مهم است که اگر شما از بهترین برند ایمپلنت هم استفاده کنید اما بعد از آن مراقبت های لازم صورت نگیرد، تاثیرات مخربی در طول عمر آن دارد. درواقع ماندگاری بالا یکی از دلایل محبوبیت ایمپلنت ها به شمار می رود.

حفظ تراکم استخوان

در بین روش های جایگزینی دندان، ایمپلنت تنها روشی است که پایه ی آن مانند ریشه ی دندان عمل کرده و درون استخوان فک قرار می گیرد. جنس این پایه ها از تیتانیوم و سازگار با بدن است که به مرور زمان با بافت استخوان پیوندی قوی برقرار کرده و از این طریق از تحلیل بافت استخوان جلوگیری به عمل می آید. ایمپلنت دندان باعث رشد استخوان اطراف خود می شود و بدین گونه هم میزان استخوانی که باید از ایمپلنت پشتیبانی کند، تقویت می شود و هم از دفرمه شدن وتحلیل استخوان فک جلوگیری می شود.

میزان موفقیت

طبق بررسی های انجام شده، ایمپلنت دندان درمانی است که در 98 درصد بیماران موفقیت آمیز آمده بوده. دلیل این موفقیت می تواند به خاطر جنس خاص ایمپلنت ها باشد که سازگار با بدن بوده و واکنش های آلرژیک ایجاد نمی کنند.

آیا قرار دادن ایمپلنت ها دردناک است؟

قرار دادن ایمپلنت ها درون استخوان با بی حسی موضعی انجام می شود و شما در آن لحظه هیچ دردی را احساس نخواهید کرد اما با از بین رفتن اثرات بی حسی، احساس ناراحتی آغاز می شود که جهت جلوگیری از آن مسکن های مناسب تجویز می شود تا جلوی اغاز درد گرفته شود.

از این رو پس از قراردادن ایمپلنت، دندانپزشک برای شما مسکن تجویز می کند.
جراحی ایمپلنت نیاز به بیهوشی ندارد اما در شرایط پیچیده، گاهی متخصص جراحی مجبور می شود این عمل را با بیهوشی انجام دهد. در افراد ناتوان ذهنی و افرادی که ترس و استرس شدیدی از جراحی دارند، جراحی ایمپلنت با بیهوشی صورت می گیرد تا در حین جراحی، اختلالی ایجاد نشود.

آیا می‌توان کشیدن و کاشت دندان را در یک روز انجام داد؟

بله، این کار ممکن است و بهتر هم هست که این دو کار همزمان صورت گیرد. یعنی دندان را کشیده و بلافاصله ایمپلنت را در داخل ساکت دندان کشیده شده قرار داد. به این درمان ایمپلنت فوری گفته می‌شود. اگر عفونت شدید باشد، بهتر است پس از کشیدن دندان مدتی صبر کرد و سپس کاشت دندان را انجام داد. معمولا اگر که در استخوان انتهای دندان کشیده شده عفونت و آبسه و چرک باشد نمی توان همان روز کشیدن دندان، ایمپلنت را قرار داد و باید دو ماه تا خوب شدن کانون عفونی صبر نمود.

آیا می‌توان روکش را در همان روز کاشت ایمپلنت به آن متصل کرد؟

این کار نیز ممکن است و به آن بارگذاری فوری می‌گویند. اگر ایمپلنت جایگاه محکم و با ثباتی در استخوان داشته باشد و جراح از پایداری آن راضی باشد، روکش موقت روی ایمپلنت گذاشته می‌شود. اگر پیوند استخوان ضروری باشد، ایمپلنت فوری انجام شده باشد یا استخوان کافی وجود نداشته باشد، بهتر است روکش موقت به ایمپلنت جدید متصل نشود تا در این فاصله ایمپلنت به استخوان جوش بخورد و محکم شود.

آیا ایمپلنت های دندانی پوسیده هم می شود؟

هرچند کاشت دندان از نظر ظاهری، احساس و عملکردی شبیه به دندان های سالم و طبیعی دارد اما وقتی صحبت از ترکیب ایمپلنت می شود، آنها متفاوت هستند.در ایمپلنت دندانی مانند دندان های طبیعی حفره یا پوسیدگی دندان ایجاد نمی شود. با این وجود ، عدم مراقبت صحیح از ایمپلنت دندان هنوز هم می تواند به دلیل ایجاد بیماریهای لثه ای ، عدم موفقیت کاشت دندان را در پی داشته باشد.  با این حال ، این بدان معنا نیست که بیماران کاشت دندان مجوز مراقبت نکردن از ایمپلنت های دندان را دارند.

آیا امکان جایگزینی ایمپلنت از دست رفته وجود دارد؟

درصد موفقیت ایمپلنت حدود ۹۸% است. ولی در شرایطی که ناموفق باشد، معمولا امکان جایگزینی مجدد ایمپلنت از دست رفته با یک ایمپلنت دیگر وجود دارد. جایگزینی ایمپلنت از دست رفته معمولا با بازسازی استخوان امکان پذیر می باشد.

آیا کاشت ایمپلنت نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد؟

خیر، کاشت ایمپلنت به جز موارد اندک یک جراحی سرپایی در مطب دندانپزشکی است.

بریج بر پایه ایمپلنت چیست؟

در صورتی که چند دندان متوالی خود را از دست داده باشید، یکی از روش‌های جایگزینی دندان‌های از دست رفته بریج بر پایه ایمپلنت است که می‌تواند عملکرد و زیبایی را به لبخند و دهان شما بازگرداند. بریج بر پایه ایمپلنت مانند بریج دندان معمولی نوعی ترمیم دندانی است که اختصاصی برای بیمار ساخته می‌شود تا جای خالی دندان‌ها را پر کند. بریج بر پایه ایمپلنت بر خلاف بریج معمولی به دندان‌های طبیعی وصل نمی‌شود بلکه به جای آن به پایه‌ های ایمپلنت متصل می‌شود. ایمپلنت دندان طی یک عمل جراحی در داخل استخوان فک جایگذاری می‌شود.

شرایط لازم برای بریج بر پایه ایمپلنت چیست؟

بریج بر پایه ایمپلنت در شرایطی توصیه می‌شود که دو یا چند دندان خود را از دست داده ‌اید و میخواهید جای خالی آنها را پر کنید یا به علت آسیب ‌دیدگی شدید دندانها باید آنها را جایگزین نمایید. دندانپزشک پیش از هر تصمیم، ابتدا وضعیت دندان‌ها و استخوان فک را بررسی می‌کند تا مطمئن شود می‌توانید از این روش بازسازی استفاده کنید.

برای کاشت ایمپلنت دندان، باید تراکم و حجم استخوان فک برای پشتیبانی از ایمپلنت کافی باشد. در غیر این صورت نمی‌توانید ایمپلنت بکارید بلکه باید ابتدا عمل پیوند استخوان انجام دهید تا استخوان فک تقویت شده و حجم آن افزایش پیدا کند. به این ترتیب پایه و فونداسیون محکمی برای پشتیبانی از ایمپلنت ایجاد می‌شود. در بسیاری از شرایط علت تحلیل رفتن استخوان، خالی ماندن جای دندان به مدت طولانی است. چرا که از زمانی که دندان کشیده شده و یا می‌افتد، استخوان فک شروع به تحلیل رفتن می‌کند. کاشت ایمپلنت دندان از تحلیل رفتن استخوان پیشگیری می‌نماید. در مواردی که استخوان به شدت تخریب شده باشد دندانپزشک نوع دیگری از روش بازسازی را به شما توصیه کند.

بریج بر پایه ایمپلنت چیست؟

در صورتی که چند دندان متوالی خود را از دست داده باشید، یکی از روش‌های جایگزینی دندان‌های از دست رفته بریج بر پایه ایمپلنت است که می‌تواند عملکرد و زیبایی را به لبخند و دهان شما بازگرداند. بریج بر پایه ایمپلنت مانند بریج دندان معمولی نوعی ترمیم دندانی است که اختصاصی برای بیمار ساخته می‌شود تا جای خالی دندان‌ها را پر کند. بریج بر پایه ایمپلنت بر خلاف بریج معمولی به دندان‌های طبیعی وصل نمی‌شود بلکه به جای آن به پایه‌ های ایمپلنت متصل می‌شود. ایمپلنت دندان طی یک عمل جراحی در داخل استخوان فک جایگذاری می‌شود.

شرایط لازم برای بریج بر پایه ایمپلنت چیست؟

بریج بر پایه ایمپلنت در شرایطی توصیه می‌شود که دو یا چند دندان خود را از دست داده ‌اید و میخواهید جای خالی آنها را پر کنید یا به علت آسیب ‌دیدگی شدید دندانها باید آنها را جایگزین نمایید. دندانپزشک پیش از هر تصمیم، ابتدا وضعیت دندان‌ها و استخوان فک را بررسی می‌کند تا مطمئن شود می‌توانید از این روش بازسازی استفاده کنید.

برای کاشت ایمپلنت دندان، باید تراکم و حجم استخوان فک برای پشتیبانی از ایمپلنت کافی باشد. در غیر این صورت نمی‌توانید ایمپلنت بکارید بلکه باید ابتدا عمل پیوند استخوان انجام دهید تا استخوان فک تقویت شده و حجم آن افزایش پیدا کند. به این ترتیب پایه و فونداسیون محکمی برای پشتیبانی از ایمپلنت ایجاد می‌شود. در بسیاری از شرایط علت تحلیل رفتن استخوان، خالی ماندن جای دندان به مدت طولانی است. چرا که از زمانی که دندان کشیده شده و یا می‌افتد، استخوان فک شروع به تحلیل رفتن می‌کند. کاشت ایمپلنت دندان از تحلیل رفتن استخوان پیشگیری می‌نماید. در مواردی که استخوان به شدت تخریب شده باشد دندانپزشک نوع دیگری از روش بازسازی را به شما توصیه کند.

کاشت دندان بهتر است یا بریج؟

آیا بهتر است فضای بی دندانی با ایمپلنت دندان جایگزین شود؟ یا اینکه با تراش دندانهای مجاور و پایه قرار دادن آنها پر شود؟ این سوالی است که بسیاری از شما از ما میپرسید.  قطعا ایمپلنت دندان درمان ارجح است. با اینکه ممکن است به نظر بیاید که درمان با ایمپلنت هزینه بیشتری دارد، ولی در طول زمان به طور قطع درمان ارزانتری برای فرد است. دلایل این پاسخ موضوعات زیر است:

  • ایمپلنت دندان دندانهای مجاور فرد را دست نخورده نگه می دارد.
  • از تحلیل استخوان نیز جلوگیری میکند.
  • با تراش دندانهای مجاور کم کم آنها نیز مستعد پوسیدگی می شوند. و حتی ممکن است، در طول چندین سال یک یا چند عدد از دندانهای پایه از بین بروند. در نتیجه طول ناحیه بی دندانی بلندتر می شود. همچنین در طول زمان، استخوان ناحیه بی دندانی نیز تحلیل می رود. در حالیکه با جایگزینی ناحیه بی دندانی با ایمپلنت دندانهای مجاور آسیب نمی بینند. و استخوان آن ناحیه نیز از بین نمی رود.
آیا امکان اتصال دندان طبیعی به ایمپلنت (بریج) وجود دارد؟

قطعا خیر. امکان اتصال دندان طبیعی به ایمپلنت به علت تفاوت های ساختاری این دو به هیچ وجه وجود ندارد. در اوایل ابداع ایمپلنت ها چنین کاری انجام میشد. اما دندانپزشکان متوجه شدند که با این عمل هم ایمپلنت و هم دندان به مخاطره میافتند. به این ترتیب که به طور مثال اگر یک فضای بی دندانی به اندازه دو دندان داریم، قطعا باید دو ایمپلنت کاشته شود. و امکان این وجود ندارد که یک ایمپلنت گذاشته شود و فضای بی دندانی بین ایمپلنت و دندان توسط بریج (اتصال این دو بهم) پر شود.

ایمپلنت یا مریلند بریج ، کدام یک انتخاب مناسب تری هستند ؟

بدون شک ایمپلنت بهترین روش درمانی جهت جایگزینی دندان‌های از دست رفته است. به این دلیل که درمان ایمپلنت موجب حفظ استخوان فک شده و از تحلیل رفتن آن جلوگیری می‌کند.

از طرف دیگر ماندگاری هر درمان، گزینه‌ای حائز اهمیت است. ایمپلنت، درمانی تقریبا دائمی و با طول عمر بسیار بالا در نظر گرفته می‌شود.

در نتیجه مریلند بریج‌ها با طول عمر کمتر و عدم توانایی در حفظ استخوان در مقایسه با ایمپلنت کاربرد محدودی دارند. علیرغم این محدودیت، در بعضی موارد به جز طرح درمانِ مریلند بریج‌ها ، انتخاب دیگری وجود ندارد.

آیا می توان برای افراد سیگاری ایمپلنت گذاشت؟

مضرات سیگار بر کسی پوشیده نیست. سیگار باعث کاهش خونرسانی لثه و استخوان می شود. و درنتیجه درصد موفقیت ایمپلنت را حدود ۵% کاهش می دهد. البته این مورد بیشتر شامل افراد heavy smoker می باشد. به هر حال در صورتیکه سیگار از یک یا دو هفته قبل از جراحی تا زمان ترمیم محل جراحی(حدود چند هفته) بعد قطع شود، نتیجه بهتری به دست میاید.

چه زمانی پیوند استخوان مورد نیاز است؟

اگر استخوان فک بیمار به اندازه کافی ضخیم نباشد یا خیلی نرم باشد، ممکن است قبل از انجام جراحی ایمپلنت دندان نیاز به پیوند استخوان داشته باشد. به این دلیل است که عمل جویدن دهان شما فشار زیادی بر استخوان وارد می کند و اگر نتواند از ایمپلنت پشتیبانی کند، جراحی احتمالا با شکست مواجه می شود. پیوند استخوان می تواند پایه محکم تری برای ایمپلنت ایجاد کند.

چندین ماده پیوند استخوان وجود دارد که می توان از آنها برای بازسازی استخوان فک استفاده کرد. گزینه‌ها ممکن است شامل یک پیوند استخوان طبیعی، مانند یک مکان دیگر در بدن شما معمولا چونه و یا لگن، یا یک پیوند استخوان مصنوعی، مانند مواد جایگزین استخوان باشد که می‌تواند ساختارهای حمایتی را برای رشد استخوان جدید فراهم کند.

چرا پیچ پروتز ایمپلنت باز می شود؟

پیچ پروتز ایمپلنت حتی ممکن است بعد از جایگزین کردن اباتمنت و محکم کردن پیچ آن مجددا اتفاق بیفتد. در این صورت به احتمال زیاد مشکل از پروتز ایمپلنت است که باید مجددا طراحی شود تا نحوه قرارگیری آن روی اباتمنت و پایه ایمپلنت موجب باز شدن پیچ ایمپلنت نشود.

اوردنچر چیست؟

اوردنچر راهکاری است برای درمان بی دندانی کامل. در واقع اوردنچر دست دندانی است که به وسیله دکمه فشاری روی پایه ایمپلنت های کاشته شده در فک قرار می گیرد. اوردنچر دندانی ثابت نیست. میتوان دست دندان کار شده بر روی پایه های ایمپلنت را، شب ها از دهان خارج کرد. از تفاوت های اصلی اوردنچر با دست دندان این است که تکیه اوردنچر بر روی لثه و پایه ایمپلنت است. اما دست دندان تنها بر روی لثه قرار میگیرد. این روش نسبت به پروتز ثابت بر پایه ایمپلنت هزینه کمتری دارد. هم چنین دارای استحکام خوبی است. بسیاری از افراد، اوردنچر را با دندان مصنوعی اشتباه می گیرند. اما در اوردنچر، دست دندان یا همان دندان مصنوعی بر روی پایه های ایمپلنت قرار می گیرد. در واقع دندان های جدید شما به روشی مشابه پروتز ثابت بر پایه ایمپلنت، در استخوان فک سفت می شوند. انگار که پایه های ایمپلنت ریشه های دندان باشد.

در کاشت دندان به روش اوردنچر، به خاطر وجود ریشه های تیتانیومی یا همان پایه های ایمپلنت، لقی  دست دندان بسته به تعداد پایه ها کمتر خواهد بود و یا وجود نخواهد داشت. سازگاری تیتانیوم با بدن بسیار بالاست. در واقع به راحتی این ریشه های مصنوعی به استخوان فک جوش می خورد.

در گذشته زمانی که بیماران دندانهای خود را به طور کامل از دست می دادند، چاره ای جز استفاده از دست دندان (دنچر) نداشتند. لقی دست دندان و عدم کارایی جویدن از مشکلات معمول بود.

بیشترین مشکلی که از طرف بیماران در مورد دنچر، دندان مصنوعی یا دست دندان عنوان می شود، عدم وجود گیر یا به اصطلاح لقی دست دندان است. که بیشتر در فک پایین اتفاق می افتد. این مشکل تا حدود زیادی با پایه های ایمپلنت حل می شود. در واقع علت اصلی و تاریخچه ابداع ایمپلنت به تلاش برای حل مشکلات بیماران بی دندانی بر می گردد.

در این روش پس از معاینه دندانپزشک و و بررسی وضعیت فک، پایه های لازم برای ایمپلنت در فک قرار میگیرد. این پایه ها شبیه به مادینگی هستند. سپس دست دندانی که قابلیت قفل شدن در این مادینگی ها را دارد، روی پایه های ایمپلنت قرار می گیرد. میتوان گفت در واقع اوردنچر، ترکیبی از روش ایمپلنت دندان و دست دندان است.

ماندگاری اوردنچر چقدر است؟ 

با مراقبت و نگهداری مناسب، اوردنچر میتواند سالها بدون هیچ مشکلی دوام بیاورد. اوردنچرهای مبتنی بر ایمپلنت به طور قابل توجهی پایدار از دندان‌های مصنوعی هستند. به طور مرتب به دندانپزشک خود مراجعه کنید و در صورت بروز هرگونه مشکل یا تحریک لثه، سریعاً با مطب دندانپزشکی تماس بگیرید. نقاط درد ناشی از دندان‌های مصنوعی و مشکلات جویدن به راحتی اصلاح می‌شوند. اوردنچرهای متکی بر ایمپلنت شما باید همیشه راحت، جذاب و کاربردی باشند.

آیا بر روی قدرت تکلم تاثیر دارد؟

در ابتدا تلفظ برخی صداها ممکن است سخت باشد ولی تا یکماه به طور کامل رفع می شود.

آیا شما کاندید مناسبی برای این نوع درمان هستید؟

به طور کلی اگر فردی به اندازه‌ای سالم باشد که بتوان دندانش را کشید یا تراکم استخوان کافی جهت کاشت ایمپلنت دندان داشته باشد، کاندید مناسبی برای قرار دادن ایمپلنت های اوردنچر است.

کاندیدهای بالقوه این نوع پروتزها افرادی هستند که از عدم ثبات دندان‌های مصنوعی خود ناراضی‌اند، همچنین افراد بی‌دندان با شرایط دندانی خیلی پیچیده که نمی‌توانند به طور موفقیت‌آمیزی پروتزهای ثابت یا متحرک را در دهان نگه دارند.

تحقیقات نشان داده است که افزایش سن یا پوکی استخوان نیز مانعی برای بهبودی یا اتصال موفقیت‌آمیز ایمپلنت نیست زیرا با روش های مختلفی می توان از موفقیت آمیز بودن کاشت ایمپلنت و داشتن اوردنچر اطمینان حاصل کرد.

رضایت بیماران در این روش جایگزنی دندان به چه میزان است؟

مطالعات، افزایش رضایت بیماران و نیز بهبود کیفیت زندگی آن‌ها را هنگام استفاده از اوردنچرهای متصل به ایمپلنت نسبت به دندان‌های مصنوعی معمولی نشان می‌دهد.

تکمیل فرآیند درمان چقدر طول می‌کشد؟

مراحل درمان از آغاز تا پایان می‌تواند طی ۳ تا ۴ ماه کامل شود. قرار دادن ایمپلنت دندانی نیز بدون هیچگونه بی‌حسی موضعی انجام می‌شود.

چه زمان از ایمپلنت های ساب پریوستئال استفاده میشود؟

ایمپلنت های ساب پریوستئال برای کمک به افرادی که در اثر سوانح ، عمل های براشت تومور، تحلیل شدید استخوانی، ناهنجاری های هنگام تولد و بیماری های مفصل فکی استخوان فکی خود را از دست داده اند و نیاز به درمانی خاص دارند و شرایط انتخاب روند درمانی طولانی و پیچیده جراحی‌های احیا و بازسازی استخوان را ندارند کاربرد بیشتری دارد.

پروتز پارسيل چيست؟

گاهی پیش می آید که ما یک یا چند دندان خود را از دست می دهیم و جای خالی دندان ها در دهان جذابیت چهره ما را کم می کند. همچنین مشکلاتی مثل اختلال در جویدن غذا و زیبایی پیدا خواهیم کرد . پروتز پارسیل پروتز متحرکی است که راهی برای پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته ما می باشد.

آیا دندان مصنوعی متحرک انتخاب مناسبی است؟

دندان های مصنوعی، متحرک هستند. سابقه استفاده از دندان مصنوعی متحرک بسیار طولانی است و به قرن ها پیش باز می گردد. دندان های مصنوعی نسبت به ایمپلنت های دندانی ارزان ترند اما در دهان شما ثابت نیستند و تا حدودی جابجا می شوند. البته نیازی نیست که در طول روز آنها را از دهانتان خارج کنید اما شب ها باید حتما از دهان خارج کنید و در محیط مرطوب قرار بگیرند. استفاده از دندان مصنوعی به علت مشکلاتی که حین جویدن یا صحبت کردن برای فرد ایجاد می کند؛ برای همه راحت و مناسب نیست.

توجه داشته باشید که اگر دندان های مصنوعی به درستی در محل خود مستحکم نشوند ممکن است هنگام خوردن غذا یا صحبت کردن از دهان بیرون بیفتند. همچنین در صورتی که دندان های مصنوعی به درستی در جای خود قرار نگیرند می توانند موجب التهاب لثه شوند. دندانهای مصنوعی را باید به طور منظم ترمیم کرد و اگر نشانه ای از شکستگی در خود پروتز دندان یا عفونت در لثه دیده شود؛ باید چک شده و در صورت نیاز جایگزین شوند. دندانهای مصنوعی به مرور باعث تحلیل بیشتر فک ها می شوند و مانند ایمپلنت های دندانی استخوان را حفظ نمی کنند. مزیت آنها هزینه پایینتر و ساخت سریعتر آنهاست.

نایت گارد چیست؟

استفاده از نایت گارد (night guard) برای افرادی که هنگام خوابیدن دچار دندان قروچه و براکسیسم میشوند و از مشکلات مفصل فک رنج میبرند، بهترین راه حل است. نایت گارد به محافظ دندان قروچه نیز معروف است.

بدین صورت که نایت گارد شب ها به هنگام خوابیدن درون دهان و بر روی دندانها قرار میگیرد. البته از نایت گارد فقط برای درمان دندون قروچه استفاده نمیشود بلکه مشکلات دیگری مانند اختلالات مفصل فکی را رفع میکند.

برخی از افراد بر اساس تجویز متخصص پروتز از نایت گارد نه تنها در هنگام خوابیدن بلکه در روز برای محافظت استفاده میکنند.

دندان قروچه چه علائمی دارد؟

دندان قروچه معمولاً با  اثرات فرسودگی و سایش دندان ها و درد دندانها و مفصل و عضلات صورت، تشخیص داده می شود. نیروهایی که در طی دندان قروچه ایجاد می شوند می توانند اثرات مخربی بر روی اجزای سیستم جونده، و به طور عمده دندانها، بافت پریودنتال و مفصل فکTMJ داشته باشند.

تشخیص دندان قروچه معمولاً از نظر بالینی انجام می شود و عمدتاً براساس سابقه فرد (به عنوان مثال گزارش های مربوط به صدای ساییدن دندان ها) و وجود علائم و نشانه های معمول است.

نشانه های معمول دندان قروچه شامل درد در مفصل فک و گیجگاه، درد در عضلات جونده و عضلات صورت، سر درد( به خصوص درد صبحگاهی در ناحیه گیجگاه) دندان های بسیار حساس، لق شدن دندان ها، کیفیت پایین خواب، سایش غیر طبیعی دندان ها، گازگرفتگی و زخم لپ و زبان، تحلیل لثه، افزایش حجم عضلات جونده، کاهش میزان بزاق، شکستگی دندان ها و پرکردگی آنها است.

استفاده از نایت گارد چه تاثیری دارد؟

وقتی کسی نایت گارد در دهان خود بگذارد، تمام فشاری که هنگام سایش و فشار فک و دندان قروچه روی دندان‌ها وارد می‌شود، توسط نایت گارد جذب و پخش می‌شود. در واقع تمام فشارها توسط نایت گارد جذب می‌شود و دندان‌ها با هم تماس پیدا نمی‌کنند و سالم می‌مانند و از ساییده شدن و درد شدید مفصل فک جلوگیری می‌شود. البته نایت گارد به چندین جلسه تنظیم نیاز دارد و پس از رفع اسپاسم عضلات باید اصلاحات روی دندانها انجام شود. تحویل نایت گارد به بیمار بدون تنظیمات دوره ای درمان غلطی می باشد.

آیا استفاده از نایت گارد سختی زیادی دارد؟

افراد زیادی هستند که با وجود اینکه دندانپزشک برای آن ها نایت گارد را تجویز کرده اما از آن استفاده نمی کنند، زیرا حس می کنند جسم بسیار حجیمی در دهان آن ها قرار می گیرد. به هر حال استفاده از نایت گارد ممکن است تا حدودی ناراحت کننده باشد، اما توجه داشته باشید حتی وجود ناراحتی اندک، در برابر عوارض و آسیب های ناشی از عدم استفاده از محافظ شب، بسیار بهتر است.

آیا استفاده از نایت گارد در طول روز خطر دارد؟

بعضی از افراد علاوه بر عادت دندان قروچه شبانه، در مواقعی که دچار استرس و فشار روحی می شوند نیز دندان قروچه می کنند. این افراد می توانند در طی روز هم از محافظ دهانی استفاده نمایند.

نایت گارد در محافظت از لمینیت های سرامیکی و ونیرهای کامپوزیتی توصیه میشود؟

در بسیاری از موارد یک نایت گارد برای کسانی که لمینیت های سرامیکی و ونیرهای کامپوزیتی دارند، و قبلا سابقه سایش دندانها را داشته اند، توصیه می شود. این کار یک اقدام پیشگیرانه بسیار خوب است.

علل اختلالات مفصل گیجگاهی فکی چیست؟

مهمترین علت این اختلال استرس،عادات دهانی مثل براکسیسم، دندان قروچه، آسیب های وارده به مفصل فکی، آرتریت مفصلی و غیره می باشد.

علایم اختلالات مفصل گیجگاهی فکی کدام است؟

درد در ناحیه مفصل، درد در لمس عضلات جونده، صدای فکی ، محدودیت باز کردن دهان وانحراف فکی از علایم اختلالات مفصل گیجگاهی فکی می باشد.

درمان اختلالات مفصل گیجگاهی فکی کدام است؟

درمان ابتدایی اختلالات مفصل گیجگاهی فکی شامل درمان های محافظه کارانه مثل فیزیوتراپی، لیزر درمانی، دارودرمانی، اولتراسوند و کاهش استرس و هیجان بیمار است. در صورت مزمن بودن بیماری، درمان نایت گارد تراپی بسیار  موثر است. این اسپلینت به شکل یک صفحه آکریلی سخت به شکل نعل اسب می باشد که در فک بالا سوارشده و باعث کاهش استرس های منتقل شده به مفصل می شود.

چه افرادی مستعد ابتلا به اختلال صدای فک هستند؟

زنان بیشتر از مردان صدای فک را تجربه می‌کنند. علت اصلی این موضوع هنوز مشخص نشده است. اما پزشکان تصور می‌کنند که کلاژن نگهدارنده دیسک در زنان از لحاظ آناتومیکی متفاوت است. از طرف دیگر احتمال می‌رود هورمون‌های استروژن و پروژسترون هم  بر این رویه تاثیرگذار باشند.

مطالعات نشان می‌دهد که صدا دادن مفصل گیجگاهی-فکی، بیشتر در افراد جوان و در زنان بین ۳۰ تا ۵۰ سال دیده می‌شود. البته این مشکل مختص به این گروه نیست و هر کسی در هر سنی و از هر جنسیتی ممکن است صدا دادن فک را تجربه کند.

مشکلات و عوارض دندان قروچه چیست؟

دندان قروچه عوارض زیادی دارد از جمله باعث از بین بردن مینای دندان، حساسیت دندان و مشکلات فک می شود. گاهی اوقات کسی که این کار را انجام می دهد دچار سردرد شدید و گوش درد نیز می شود. در برخی مواقع، دندان قروچه سبب شکستگی دندان، لق شدن و افتادن آن خواهد شد. از جمله عوارض دیگر این کار می توان دندان درد شدید، درد گردن، مشکلات شنوایی، ساییدگی دندان، درد فک و بی خوابی را نیز نام برد.

چه کسانی به نایت گارد نیاز دارند؟

استفاده از نایت گارد برای افرادی که دارای برخی عادات رفتاری نامناسب مانند دندان قروچه و فشارفکی می باشند بسیار کار آمد و لازم است.افرادی که به هنگام خواب دندان قروچه می کنند و یا فشار فکی بالایی دارند بر اثر عوامل مختلف فشار عصبی ، استرس و… عادت به این کار دارند و بیشتر به صورت غیر ارادی است. این افراد برای محافظت از سلامت دهان و دندان خود به نایت گارد احتیاج دارند.

چرا استفاده از نایت گارد ضروری است؟

بر طبق تحقیقات انجام شده 20% از بزرگسالان از اثرات مخرب ساییدن یا فشردن دندان ها بر روی یکدیگر رنج می برند ، این عمل نه تنها باعث فرسایش دندان ها می شود بلکه منجر به:

  • بی حسی عضلات گردن و صورت
  • نا هنجاری مفصل فکی گیجگاهی TMD
  • درد و معلولیت ناشی از آرتروز
  • ترک و یا شکستکی دندان ها می شود.
چه زمانی دندان ها نیاز به ترمیم دارند؟

چه زمانی دندان ها نیاز به ترمیم دارند؟

به طور کلی دندانها از نظر پوسیدگی به 5 مرحله دسته بندی میشوند:

  1. دندان کاملا سالم
  2. تغییرات اولیه ی قابل مشاهده مینایی
  3. تخریب مینا بدون درگیری عاج
  4. درگیری عاج بدون حفره دار شدن دندان
  5. درگیری عاج به همراه حفره

به طور کلی از شماره ی ۳ به بعد دندان نیاز به ترمیم دارد ولی در مورد شماره ۲ دندانپزشک با توجه به شرایط پوسیدگی که آیا یک پوسیدگی فعال و درحال پیشرفت می باشد و یا غیر فعال است تصمیم به ترمیم می گیرد.

چرا دندان باید ترمیم شود؟

دندان های پوسیده شده حاوی باکتری هایی هستند و این باکتری ها با تکثیر خود باعث گسترش پوسیدگی می شوند. سرعت این گسترش بستگی به میزان رعایت بهداشت دهان و دندان دارد مثل استفاده از مسواک و نخ دندان همچنین محل پوسیدگی و ژنتیک فرد. در صورتی که هرچه زودتر جهت جلوگیری از گسترش پوسیدگی اقدامی صورت نگیرد، این پوسیدگی عصب دندان را درگیر کرده و نیاز به درمان ریشه جهت زدودن باکتری ها از کانال دندان خواهد بود. همچنین تشکیل آبسه از عوارض گسترش عفونت پوسیدگی دندان می باشد.  پس برداشتن پوسیدگی ها برای جلوگیری از گسترش آن ها و پر کردن محل برداشت پوسیدگی ها جهت جلوگیری از تجمع مجدد باکتری ها در آن محل ضروری است. درمانهای زیبایی نیز با کامپوزیت ها جهت دندانهای شکسته و بدرنگ نیز انجام می شود.

چگونه میتوان از پوسیدگی دندان ها جلوگیری کرد؟

رعایت بهداشت دهان و دندان­ها

مسواک زدن مکرر و نخ کشیدن، از مهم­ترین مراقبت های پیشگیرانه هستند. همان طور که مشاهده کردید، تشکیل پلاک، اولین مرحله از پوسیدگی دندان است که با رعایت بهداشت دندان، به راحتی می­توان از آن پیشگیری نمود.

چگونه از دهانشویه استفاده کنیم؟

همیشه برای مصرف محصولات بهداشتی باید طرز استفاده آن را از روی برچسب یا بروشور محصول بخوانید. به طور کلی اکثر دهانشویه ها به روش زیر استفاده می شوند:

  • ابتدا دندان های خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. اگر از خمیر دندان فلوراید دار استفاده می کنید بعد از مسواک زدن کمی صبر کنید چرا که دهانشویه اگر بلافاصله پس از خمیر دندان استفاده شود فلوراید خمیر دندان را می شوید.
  • به اندازه ای که روی محصول درج شده است از دهانشویه استفاده کنید. معمولاً بین ۳ تا ۵ قاشق چایخوری کفایت می کند.
  • دهانشویه را در دهان خود بریزید و آن را در دهان بچرخانید. مراقب باشید دهانشویه را قورت ندهید.
  • مدت ۳۰ ثانیه دهانشویه را در دهان غرغره کنید و سپس بیرون بریزید.

آیا با استفاده از دهانشویه دیگر نیازی به مسواک زدن نیست؟

توجه داشته باشید دهانشویه جایگزین مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن نمی شود. تنها راه موثر از بین بردن پلاک و باکتری های سطح دندان ها و زیر لثه، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به شیوه صحیح است.

دلایل خونریزی لثه هنگام مسواک زدن چیست؟

ژنژیویت اولین مرحله ی بیماری لثه است. اگر پلاک میکروبی روی دندان ها با مسواک و نخ دندان به طور کامل برداشته و حذف نشود، باعث ایجاد بیماری در لثه ها و التهاب آنها می شود. زمانی که ژنژیویت اتفاق می افتد ، لثه ها متورم و قرمز می شوند و گاهی اوقات در هنگام مسواک زدن خونریزی می کنند. ژنژیویت مرحله ای از بیماری است که قابل  برگشت بوده و با رعایت دقیق بهداشت دهان و استفاده ی صحیح از مسواک و نخ دندان بهبود می یابد.

استفاده ی نامنظم نخ دندان نیز می تواند منجر به خونریزی لثه شود. به عنوان مثال اگر برای چند روز  نخ دندان بکار نبرید و سپس برای حذف پلاک میکروبی بین دندان ها از نخ دندان استفاده کنید ، ممکن است متوجه خونریزی لثه ی خود شوید. البته این مشکل بیشتر از یک هفته طول نمی کشد و با ادامه ی استفاده ی صحیح  و منظم از نخ دندان  برطرف می شود.

بوی بد دندان هنگام نخ کشیدن نشانه چیست؟

زمانی که نخ دندان شما پاره می‌شود و یا بوی بدی از آن به مشامتان می‌رسد نشانه این است که دندان شما، دچار پوسیدگی شده است. پوسیدگی دندان با نخ دندان و مسواک کشیدن درست نمی‌شود، از این رو حتماً باید به دندانپزشک مراجعه کنید. استفاده از نخ دندان و مسواک تنها می‌تواند از پوسیدگی پیشگیری کند.

چه زمانی از نخ دندان استفاده کنیم؟

زمان استفاده از نخ دندان بعد از وعده‌های غذایی است. به ویژه اگر وعده‌های غذایی شیرین و چرب باشد بهتر است هر چه سریعتر بعد از اتمام آن، از نخ دندان استفاده کنید. در استفاده از نخ دندان زیاده روی نکنید و وسواس به خرج ندهید. معمولاً در ساعات پایانی شب، قبل از مسواک زدن، مهم‌ترین زمان استفاده از نخ دندان است. در طول روز سه بار نخ دندان بکشید تا از پوسیدگی دندان‌هایتان تا حد زیادی پیشگیری کنید.

برای تقویت دندان و لثه چه بخوریم؟

کمبود ویتامین­ و مواد معدنی، می­تواند موجب ضعیف شدن مینای دندان شده و سرعت پوسیدگی آن را بیشتر کند. داشتن یک رژیم غذایی سالم و مقوی، در کنار رعایت بهداشت، می­تواند دندان­ها را تقویت کرده و از پوسیدگی آنها جلوگیری کند.

ویتامین D، کلسیم، فسفر و ویتامین A، از مهم­ترین ویتامین­ها و مواد معدنی برای تقویت مینای دندان هستند.

همچنین رژیم غذایی سرشار از ویتامین C، آهن، کلسیم و ویتامین D، به داشتن لثه­ های سالم کمک می­کند.

مصرف آجیل و خشکبار، میوه کامل، سبزیجات، منابع پروتئینی بدون پوست و لبنیات، به میزان کافی، می­تواند این مواد مغذی را تأمین کند.

درصورتی که رژیم غذایی شما، حاوی این ویتامین­ها و مواد معدنی نیست، بهتر است با تجویز پزشک، از مکمل­های غذایی استفاده کنید.

آیا برای پیشگیری از کرونا تنها ماسک های N95 قابل اعتماد است؟

تحقیقی درباره انواع ماسک ها انجام شده است. محققین بررسی کرده اند که چقدر ماسک های N95 نسبت به ماسک های معمولی ریسک انتقال ویروس آنفولانزا را کاهش می دهند؟ نتیجه مطالعه به شرح زیر است:
ماسکهای معمولی که کاملا برروی صورت به درستی قرار میگیرند و به اصطلاح seal شوند، میتوانند ۹۵٪ مانع ورود پارتیکلهای ویروس آنفلونزا شوند. این میزان برای ماسکهای N95 که محکم با صورت فیت شده اند ۹۹٪ است. در مقابل در صورتی که ماسکها به صورت شل روی صورت قرار بگیرند ۵۶٪ و ماسکهای N95 حدود ۶۶٪ پارتیکلهای ویروس را  بلاک مینمایند.

 

 

نظر بدهید