بعد از ایمپلنت دندان چی بخوریم؟
آبان ۵, ۱۴۰۳ ۶:۵۶ ق٫ظکاشت ایمپلنت دندان بهترین روش برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. اما برای درمان ایمپلنت باید نزد دندانپزشک عمومی بروید یا متخصص ایمپلنت دندان؟ کاشت ایمپلنت دندان یک درمان تقریبا دائمی است، بنابراین اگر نزد یک متخصص ایمپلنت حاذق جراحی ایمپلنت دندان انجام نشود ممکن است علاوه بر به خطر انداختن سلامت شما، سبب هدر رفتن هزینه تان نیز شود. بنابراین حتما پیش از عمل ایمپلنت در مورد متخصص ایمپلنت دندان خود تحقیقات لازم رو به عمل بیاورید.
تفاوت متخصص ایمپلنت با دندانپزشک عمومی
دندانپزشکان پس از گذراندن دوره عمومی دندانپزشکی که شش سال است، می توانند درمان ایمپلنت را انجام دهند. ولی فردی که به عنوان متخصص ایمپلنت دندان شناخته می شود، کسی است که پس از پایان دوره عمومی، چهار سال در دوره تخصصی پروتزهای دندانی و یا جراحی فک و صورت و ایمپلنت تحصیل کرده باشد. مطمئنا انجام جراحی ایمپلنت دندان توسط فردی که به صورت اختصاصی در این زمینه تحصیل کرده است بسیار مطمئن تر از درمان توسط دندانپزشک عمومی است. متخصص می تواند تمامی فاکتورهای موثر را در نظر بگیرد و در صورت بروز مشکل حین درمان، توانایی حل مشکل را دارد.
ایمپلنت دندان چگونه انجام می شود؟
برای کاشت ایمپلنت دندان ابتدا متخصص ایمپلنت شرایط لثه و استخوان فک بیمار را بررسی کرده و امکان انجام جراحی ایمپلنت دندان را ارزیابی می کند. سپس در شروع روند درمان یک پیچ تیتانیومی را به عنوان پایه (مشابه ریشه دندان) در محل بی دندانی داخل فک قرار می دهد. بعد از گذشت 3 الی 4 ماه که پایه به صورت کامل با استخوان فک جوش می خورد سپس با قالب گیری و یا اسکن دیجیتال از دندان، پروتز ایمپلنت دندان ساخته می شود و بر روی پایه قرار می گیرد. این تنها یک تصویر کلی از روند ایمپلنت دندان بود و در این میان تبحر متخصص ایمپلنت در انجام صحیح درمان حرف اول را می زند.
مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت دندان
دانستن و رعایت نکات مربوط به مراقبت بعد از ایمپلنت از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا با عدم رعایت این نکات و مراقبت ها، درمان شما شکست می خورد و ممکن است دچار عوارض خطرناکی شوید.
متخصص ایمپلنت پس از کاشت ایمپلنت دندان، نکات لازم را به بیمار آموزش می دهد. در ادامه مراقبت های لازم در طول دوره های زمانی مختلف را بیان کرده ایم:
نکات و مراقبت های مربوط به ۴۸ ساعت اول
بیمار در ۴۸ ساعت اول ممکن است درد و حساسیت هایی را تجربه کند که طبیعی بوده و بخشی از روند بهبودی است. در طول این مدت زمان بیمار باید نکاتی را رعایت کند تا از بروز عوارضی مانند عفونت ایمپلنت که می تواند باعث شکست درمان شود، جلوگیری کرده و سریع تر بهبود یابد. در ادامه این نکات را بیان کرده ایم:
- متخصص ایمپلنت پس از پایان جراحی یک گاز استریل را در دهان و بر روی محل ایمپلنت قرار می دهد که بیمار تا ۱ساعت پس از جراحی نباید آن را جا به جا کند. تنها لازم است آن را به آرامی بر روی بافت لثه و محل ایمپلنت خود فشار دهد. در غیر این صورت احتمال خونریزی وجود خواهد داشت.
- پس از گذشت ۱ ساعت بیمار اجازه دارد گاز استریل را از دهان خود خارج کند. اما چنانچه خونریزی آن کاهش پیدا نکند باید آن را مجددا به مدت زمان ۳۰ دقیقه بر روی دندان خود قرار دهد. تعویض پانسمان هر ۳۰ تا ۴۵ دقیقه، یک بار توصیه می شود.
- سعی نکنید ناحیه جراحی شده را با دست یا زبان لمس کنید.
- بروز علائمی مانند خونریزی های کوچک لثه، تورم آن و یا خارج شدن مایع از لثه در روزهای ابتدایی پس از جراحی ایمپلنت دندان طبیعی است. این علائم نشان دهنده بهبودی محل جراحی ایمپلنت دندان و جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک هستند. این علائم به طور معمول پس از گذشت ۳ تا ۴ روز از بین می روند.
- توصیه می شود تا ۸ ساعت اول پس از جراحی، دهان خود را شستشو ندهید.
- استراحت کامل داشته باشید، دراز بکشید و با قرار دادن بالشت زیر سرتان، آن را بالاتر از سطح قلب نگه دارید.
- توصیه می شود برای کاهش درد و تورم تا ۲۴ ساعت اول پس از جراحی کمپرس یخ را روی صورت خود و بالای قسمتی که جراحی شده است، قرار دهید. پس از ۷۲ ساعت بهتر است از کمپرس گرم برای انجام این کار استفاده کنید.
- بیمار به ویژه در ساعات اولیه پس از جراحی ایمپلنت دندان، درد و ناراحتی را تجربه خواهد کرد که طبیعی است. بیمار باید داروهای مسکن و آنتی بیوتیک را که متخصص ایمپلنت تجویز کرده است را به موقع مصرف کنند تا درد و التهاب ناشی از جراحی تسکین پیدا کند.
- پس از عمل ایمپلنت باید از مسواک نرم برای مسواک زدن دندان های خود استفاده کنید و دقت کنید که آن را بر روی ناحیه جراحی شده نکشید، زیرا در این صورت احتمال خونریزی وجود خواهد داشت.
- پس از ۲۴ ساعت می توانید از محلول آب نمک بعد از ایمپلنت برای شستشوی دهان خود استفاده کنید. این کار را روزی ۳ تا ۴ بار انجام دهید تا از بروز عفونت جلوگیری کرده و همچنین درد و االتهاب کاهش یابد.
- توجه داشته باشید که تا ۲۴ ساعت نباید مایعات داغ مصرف کنید.
- استعمال دخانیات و مصرف الکل باعث ایجاد اختلال در گردش خون شده و همچنین احتمال ایجاد عفونت و خونریزی را به همراه خواهند داشت.
- به هیچ عنوان از دهانشویه ای بدون مشورت با متخصص ایمپلنت خود استفاده نکنید. دهانشویه ها معمولا حاوی الکل بوده و می توانند سبب تحریک بافت لثه شوند.
- بعد از جراحی نباید بزاق دهان را تف کند و با نی مایعات نخورید.
مراقبت های بلند مدت بعد از کاشت ایمپلنت دندان
باید توجه داشته باشید که مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان تنها محدود به چند روز ابتدایی بعد از عمل ایمپلنت نیست. برای افزایش ماندگاری و حفظ سلامت ایمپلنت دندان و همچنین پیشگیری از به خطر افتادن سلامت دهان و دندان، لازم است در طولانی مدت مراقبت هایی رعایت شوند. در ادامه این مراقبت ها را بیان کرده ایم:
- یکی از مهمترین مسائلی که در این باره وجود دارد، رعایت بهداشت دهان و دندان است. فرد باید حتما روزی ۲ بار مسواک بزند و از نخ دندان استفاده کند.
- هر ۶ ماه یک بار برای کنترل وضعیت درمان ایمپلنت به مطب متخصص ایمپلنت مراجعه کنید. درست است که درمان ایمپلنت بسیار با دوام بوده و همانند دندان های طبیعی عمل می کند، اما به هر حال یک جسم خارجی بوده که در دهان شما قرار گرفته است. به همین دلیل اگر به نکات گفته شده توجه نداشته باشید، عفونت و انواع بیماری های دهان و دندان برایتان مشکلات زیادی را به همراه خواهند داشت.
اهمیت تغذیه بعد از ایمپلنت دندان
رژیم غذایی بعد از ایمپلنت دندان حائز اهمیت فراوانی است و تاثیر بسزایی در بهبود زخم ها و جلوگیری از نخوردن کاشت ایمپلنت دارد. با این توصیف بیماران باید تغذیه اصولی بعد از ایمپلنت داشته باند تا از آسیب ایمپلنت جلوگیری کنند زیرا تغذیه یکی از مهم ترین مراقبت بعد از ایمپلنت دندان می باشد.
غذا های مفید بعد از کاشت ایمپلنت دندان
پوره سیب زمینی
پوره سیب زمینی، به خصوص وقتی با کمی کره و شیر تهیه شود، نه تنها مغذی است بلکه به راحتی قابل خوردن و هضم است. این غذا همچنین می تواند به تامین انرژی کمک کند.
ماست و پنیر
این محصولات لبنی نرم و غنی از کلسیم هستند که برای سلامت دهان و دندان مفیدند. ماست می تواند به تامین پروتئین و پروبیوتیک ها کمک کند، در حالی که پنیر یک منبع خوب چربی و کلسیم است.
سوپ ها
سوپ های نرم و کرمی، بدون تکه های بزرگ سبزیجات یا گوشت ایده آل هستند. این سوپ ها نه تنها به راحتی قابل خوردن هستند، بلکه می توانند به تامین مایعات و مواد مغذی ضروری کمک کنند. سوپ هایی مانند سوپ مرغ و سبزیجات پوره شده یا سوپ کدو حلوایی می توانند گزینه های خوبی باشند.
تخم مرغ آب پز
تخممرغ یک منبع عالی پروتئین است و به صورت آب پز، برای خوردن آسان در زمان نقاهت بعد از جراحی ایمپلنت دندان، مناسب است. تخم مرغ همچنین حاوی ویتامین های ضروری بعد از ایمپلنت می باشد.
ماهی بخارپز
ماهی یک منبع عالی پروتئین است و به راحتی قابل جویدن است. ماهی هایی مانند سالمون می توانند به صورت بخارپز به راحتی خورده شوند و همچنین حاوی اسید های چرب امگا-3 هستند که برای سلامت کلی مفیدند.
چند ساعت بعد از ایمپلنت غذا بخوریم؟
بسیاری از متخصصان بر این باورند که بیماران بلافاصله بعد از عمل ایمپلنت از مصرف غذا تا 1 ساعت اجتناب نمایند. تاکید اصلی متخصصان بر این است که بیماران حداقل تا زمان از بین رفتن بی حسی و برداشتن گاز استریل محل جراحی از مصرف غذا اجتناب نمایند. همچنین بیماران بعد از انجام عمل ایمپلنت محدودیت طولانی مدتی در مصرف مواد غذایی ندارند. حتی متخصصان تاکید ویژه ای بر مصرف مواد غذایی مقوی بعد از انجام عمل ایمپلنت دندان دارند. علت در این است که بعد از درمان ایمپلنت مصرف مواد مقوی طول دوره درمانی را در بیماران به شدت کاهش می دهد. تغذیه اصولی بعد از ایمپلنت می تواند تا حد قابل توجهی از عوارض بعد از عمل بکاهد. استفاده از رژیم غذایی مناسب بعد از جراحی ایمپلنت دندان می تواند در حفظ سلامت و شادابی بیماران نیز تاثیر داشته باشد.
ویتامین های ضروری بعد از ایمپلنت
از مهمترین اقداماتی که بیماران می توانند برای موفقیت هرچه بیشتر کاشت ایمپلنت دندان خود در دراز مدت انجام دهند، مصرف ویتامین دی بیشتر و کلسیم می باشد. افزایش کلسیم دندان به رشد استخوان و جوش خوردن ایمپلنت به استخوان کمک زیادی می کند که این هدف تنها با مصرف ویتامین دی بیشتر و یا مصرف جداگانه کلسیم امکان پذیر خواهد بود.
بعد از سال ها تحقیق و پژوهش توسط برترین دندانپزشکان دنیا، ثابت شد که تاثیر ویتامین D بر ایمپلنت دندان بسیار زیاد بوده و مصرف بیشتر آن به هرچه موفقیت آمیز تر بودن عمل ایمپلنت کمک می کند و باعث می شود که در دراز مدت، بیمار از عمل جراحی ایمپلنت خود کاملا احساس رضایت داشته باشد و هیچ مشکلی در دندان ایمپلنت شده و دندان های کناری مشاهده نکند.
ویتامین دی نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای در تنظیم سطح کلسیم مورد نیاز در استخوان ها و دندان ها دارد. کلسیم موجود در استخوان و دندان انسان به طور دائم در حال حرکت بوده و اگر میزان کلسیم موجود در خون کاهش پیدا کند، این کمبود کلسیم از طریق کلسیمی که در استخوان ها و دندان ها وجود دارد، جبران می شود. در حالتی هم که کلسیم خون افزایش پیدا کند، این کلسیم های اضافی مجددا به دندان ها و استخوان ها بر می گردد.
ویتامین D تنها ماده ای است که می تواند این مکانیزم را در حالت نرمال نگه دارد، به طوری هم میزان کلسیم مورد نیاز خون و هم کلسیم مورد نیاز دندان ها و استخوان ها تامین شود. وقتی که ویتامین دی بدن کاهش پیدا کند، هیچ کلسیمی وارد استخوان ها و دندان ها نمی شود که نتیجه آن از بین رفتن کلسیم های مورد نیاز این اندام ها می باشد. کاهش کلسیم در دندان باعث ضعیف شدن دندان و عدم موفقیت ایمپلنت دندان ها می شود.
توصیه می شود برای حفظ سلامت دندان ها و ایمپلنت دندان خود حتما از ویتامین D و کلسیم استفاده نمایید. همچنین یکی از راه هایی که می تواند در کاهش تورم و درد پس از جراحی ایمپلنت دندان کمک کند، مصرف آب آناناس است. آب آناناس حاوی مقدار زیادی آنزیم بروملین است که به طور طبیعی از تورم کاسته و درد را کاهش می دهد.
خوراکی های مضر بعد از ایمپلنت دندان
پس از کاشت ایمپلنت دندان، برخی از غذا ها می توانند مضر باشند و باید از آن ها پرهیز شود. در ادامه لیستی از خوراکی های مضر بعد از ایمپلنت دندان، ارائه شده است:
غذاهای سفت
غذاهای سفت مقصر اصلی ناراحتی و بروز عوارض بعد از جراحی ایمپلنت دندان هستند. انواع آجیل و دانه ها می توانند وارد بافت های آسیب دیده محل جراحی شده و باعث تحریک یا عفونت لثه شوند. خوراکی های سفتی چون چیپس و کراکرها هم می توانند لثه های حساس را خراش داده و به آن آسیب بزنند. حتی میوه های سفت و سبزیجات خام نیز می توانند مشکل ساز باشند. گاز گرفتن هویج یا ساقه کرفس ترد به فشار زیادی نیاز دارد و لثه را تحریک می کند.
غذاهای چسبناک
غذاهای چسبناک نیز خطر قابل توجهی دارند. کارامل، تافی و حتی برخی از میوه های خشک ناحیه جراحی را تحریک می کنند و باعث بروز درد و خونریزی مجدد می شوند.
غذاهای جویدنی
غذاهای جویدنی مانند گوشت های سفت و نان های متراکم که نیاز به جویدن زیاد دارند، در روند بهبودی دهان بعد از ایمپلنت دندان اختلال ایجاد می کنند.
غذاهای تند و اسیدی
غذاهای تند و اسیدی با تحریک محل جراحی باعث ناراحتی و طولانی شدن روند بهبودی می شوند. این غذاها اگرچه سفت یا چسبنده نیستند، اما ترکیب شیمیایی آن ها در طول مرحله بهبودی به همان اندازه مضر است.
کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر مهناز ارشد در شمال تهران با ارائه خدمات دندانپزشکی دیجیتال توسط جدید ترین تکنولوژی روز دنیا با کادری مجرب، در خدمت شماست. انجام کلیه درمان های تخصصی اعم از انواع خدمات زیبایی دندان شامل لمینت دندان، کامپوزیت دندان، بلیچینگ دندان، روکش دندان، ایمپلنت های دندانی، درمان خروپف و آپنه خواب، و درمان مشکلات مفصل فکی و …
بی تردید، بهترین مراقبت دندانی را با ما تجربه می کنید.
برای دریافت اطلاعات دقیق تر می توانید ما با در ارتباط باشید از طریق راه های ارتباطی زیر:
تلفن: ٠٩٣٦٥١٦٤٣٢٣
سوالات متداول
اگر بعد کاشت دندان ترشحات خونی بسیار زیاد بود، انجام چه اقداماتی لازم است؟
در صورتی که دچار خونریزی شدیدی بعد از کاشت ایمپلنت دندان شدید، در صورت امکان گاز استریل پهنتری را روی محل زخم قرار دهید. میتوانید بین گاز استریل یک چای کیسهای معمولی نیز بگذارید. باید گاز استریل را روی محل زخم تا حدود ۱ ساعت، فشار دهید تا کنترل خونریزی را به دست بگیرید. اگر خونریزی ادامه داشت باید این کار را مجدد تکرار نمایید. بیشتر اوقات با این کار خونریزی کاهش مییابد، اما اگر این اتفاق نیفتاد حتما به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید.
چرا باید ایمپلنت را فقط توسط بهترین متخصص ایمپلنت انجام داد؟
توجه داشته باشید که ایمپلنت دندان یک جراحی فوق العاده مهم است که اگر به خوبی انجام نشود ممکن است عوارضی مانند عفونت و یا پس زدن ایمپلنت بروز کند. بنابراین حتماً در ابتدا به اندازه کافی تحقیق کرده و سپس درمان را شروع کنید.
برای انتخاب بهترین متخصص ایمپلنت دندان چه معیارهایی مهم است؟
متخصص ایمپلنتی که انتخاب میکنید حتماً باید تجربه کافی در این زمینه داشته باشد. از بهترین برندهای ایمپلنت استفاده کند. از متدها و تکنولوژیهای جدید ایمپلنت استفاده کند. تمامی درمانهای لازم در حوزه ایمپلنت دندان را برای شما ارائه کند.
آیا باید تغذیه خاصی برای مراقبت از ایمپلنت دندان داشت؟
به طور عمومی، تغذیه سالم و متنوع باعث بهبود فرآیند ترمیمی بدن شما می شود. مصرف مقدار کافی پروتئین، ویتامین C و دیگر مواد غذایی مهم برای بهبود سریع تر و ترمیم بافت های دهانی است.
چرا نباید بعد از جراحی ایمپلنت دندان از نی استفاده کرد؟
بعد از جراحی ایمپلنت استفاده نکردن از نی و نوشیدن مستقیم مایعات بسیار مهم است. استفاده از نی و مکیدن مایعات به محل جراحی ایمپلنت فشار وارد کرده و باعث کنده شدن لخته ایجاد شده و خونریزی مجدد می شود.
دکتر مهناز ارشد
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران