ماندگاری ایمپلنت دندان
آبان ۳۰, ۱۴۰۳ ۱:۰۹ ب٫ظایمپلنت دندان یک فلز از جنس تیتانیوم است که در داخل استخوان فک قرار می گیرد و بر روی آن ساختار های پروتزی مانند روکش ایمپلنت قرار می گیرد. هنگامی که یک دندان به دلایل مختلف قابل نگهداری نباشد و کشیده شود و یا حتی وقتی که یک فرد به طور مادر زادی یک دندان را ندارد، به جای دندان از دست رفته، ایمپلنت دندان قرار داده می شود. توجه داشته باشید که روش های دیگری نیز نظیر بریج دندان وجود دارند که می توانند فقدان دندان از دست رفته را جبران نمایند. اما هیچ یک قابلیت فراهم کردن دندان هایی همچون دندان طبیعی را همانند ایمپلنت دندان را ندارند.
برای کاشت ایمپلنت، فرآیندی یک الی دو مرحله ای انجام می شود، بدین صورت که ابتدا جایگذاری پایه ایمپلنت که به فیکسچر موسوم است انجام می شود و با گذر زمان 3 الی 4 ماه اتصال میان استخوان و ایمپلنت برقرار می گردد. در مرحله بعدی روکش ساخته شده برای ایمپلنت نصب می گردد. طول عمر ایمپلنت دندان یکی از مهم ترین دغدغه های افرادی است که می خواهند عمل ایمپلنت و کاشت دندان را برای دندان های از دست رفته خود انجام دهند.
در مورد این دغدغه باید گفت عوامل مختلفی در طول عمر ایمپلنت دندان موثر هستند که سه تا از مهم ترین آن ها می توانند مهارت دندانپزشک در طول پروسه ایمپلنت گذاری، فرآیند اسئواینتگریشن و استحکام استخوان فک و مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت برای جلوگیری از عفونت، لق شدن و فشار بر ایمپلنت باشند.
طول عمر ایمپلنت دندان
همانطور که گفته شد طول عمر ایمپلنت دندان تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. اگر بعد از کاشت ایمپلنت دندان مراقبتهای لازم و دستورالعمل های دندانپزشک انجام شوند، این درمان می تواند طول عمری بسیار طولانی و حتی تا پایان عمر نیز داشته باشد. در صورتی که دستورالعمل های دندانپزشک به خوبی رعایت نشوند، مطمئنا ماندگاری ایمپلنت دندان نیز کمتر خواهد شد.
عوامل موثر بر ماندگاری ایمپلنت دندان
کیفیت مواد اولیه و برند ایمپلنت: پایه ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم و سازگار با محیط بدن است. ساختار و مقاومت این قطعه با محیط بدن و توانایی ترکیب با استخوان فک به قدری اهمیت دارد که در درجه اول کیفیت طراحی و ساخت کشور سازنده آن از عوامل تاثیر گذار در طول عمر و دوام ایمپلنت هستند.
تجربه و مهارت دندانپزشک در کاشت ایمپلنت: مهارت و تجربه متخصص ایمپلنت در جراحی و تکنیک مورد استفاده حین جراحی در مدت زمان ماندگاری ایمپلنت دندان تاثیر گذار است. یک جراحی تخصصی می تواند خطر ایجاد عفونت را به صفر برساند و نتیجه درمان را موفقیت آمیز کند.
ساختار و سلامت استخوان فک: برای موفقیت در درمان ایمپلنت و اینکه بدانید ایمپلنت دندان چند سال دوام دارد، میزان کیفیت و سلامت استخوان فک بسیار مهم می باشد. اینکه به اندازه کافی بتواند با پایه ایمپلنت ادغام شود و جوش بخورد، طول و عرض کافی برای قرارا دادن ایمپلنت وجود داشته باشد. یکی عواملی که تاثیر منفی در طول عمر ایمپلنت دندان دارد، تحلیل استخوان فک می باشد.
سلامت عمومی: کسانی که دارای دیابت بالا، بیماری های قلبی، عروقی و بیماری های زمینه ای هستند لازم است با مشورت پزشک مدت زمان بین کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت را افزایش دهند و یا در صورت تجویز پزشک دارو های خود را قطع و یا تعویض کنند. همچنین کسانی که دارای پوکی استخوان هستند برای ترمیم استخوان فک به مدت زمان بیشتری نیاز دارند و در برخی از موارد نیاز به پیوند استخوان جهت ترمیم بهتر استخوان فک است.
عدم سلامت لثه ها و دندان های مجاور: عفونت و بیماری لثه از عواملی است که در طول عمر ایمپلنت دندان تاثیرگذار است. التهاب و عفونت لثه باعث می شود تا استخوان فک سلامت لازم را نداشته باشد و ایمپلنت دندان را پس بزند.
روش های مراقبتی پس از کاشت ایمپلنت
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- پرهیز از فشار و نیروهای مکرر بر ایمپلنت
- چکاپ های منظم با دندانپزشک
- استفاده از تجهیزات خاص برای بهداشت ایمپلنت مانند استفاده از واترجت و مسواک نخ دندان های بین دندانی
- پرهیز از استفاده از دندان ها به خصوص دندان های ایمپلنت و پروتز آن ها برای شکستن اجسام سخت یا باز کردن درب قوطی ها (عدم استفاده ابزاری از دندان)
چرا مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت اهمیت دارد؟
در اکثر افراد، ایمپلنت ها سال های طولانی دوام دارند و به عنوان یک روش دائمی در نظر گرفته می شوند. اما گاهی عوامل مختلف و برخی عوارض بر روی فرآیند بهبود و وضعیت استخوان فک تاثیر می گذارند که منجر به کاهش ماندگاری ایمپلنت دندان می شوند. مراقبت های بعد از ایمپلنت، طول عمر ایمپلنت شما را تضمین می کنند و این مسيله اهمیت بسیار بالایی در درمان ایمپلنت دندان دارد.
جمع بندی و نتیجه گیری
عمر ایمپلنت دندان از فردی به فرد دیگر متفاوت است. به طورکلی ایمپلنت حدود ۲۵ سال عمر می کند. اما ماندگاری آن به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. نوع مراقبت از ایمپلنت، تراکم استخوان فک، سیگارکشیدن، دندان قروچه، بیماری زمینه ای، مصرف داروهای خاص، سن بیمار و میزان تجربه و دانش متخصص ایمپلنت در میزان ماندگاری ایمپلنت تاثیرگذار هستند. اگر می خواهید طول عمر ایمپلنت بالا باشد و تا سال های طولانی آن را حفظ کنید، حتما به دندانپزشک متخصص و باتجربه مراجعه کنید.
ایمپلنت را از میان برند های با کیفیت انتخاب کرده و به نحوه مراقبت از آن توجه داشته باشید. طول عمر ایمپلنت های دندانی تحت تأثیر ترکیبی از شرایط پزشکی، بهداشت دهان و دندان، انتخاب سبک زندگی، مهارت متخصص دندانپزشک و کیفیت خود ایمپلنت ها می باشد. با پرداختن به این عوامل از طریق مراقبت مناسب و تنظیم سبک زندگی، بیماران میتوانند طول عمر ایمپلنتهای دندانی خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند. معاینات منظم دندانپزشک نیز برای نظارت بر سلامت ایمپلنت و رسیدگی به هر مشکلی در مراحل اولیه بسیار مهم است.
کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر مهناز ارشد در شمال تهران با ارائه خدمات دندانپزشکی دیجیتال توسط جدید ترین تکنولوژی روز دنیا با کادری مجرب، در خدمت شماست. انجام کلیه درمان های تخصصی اعم از انواع خدمات زیبایی دندان شامل لمینت دندان، کامپوزیت دندان، بلیچینگ دندان، روکش دندان، ایمپلنت های دندانی، درمان خروپف و آپنه خواب، و درمان مشکلات مفصل فکی و …
بی تردید، بهترین مراقبت دندانی را با ما تجربه می کنید.
برای دریافت اطلاعات دقیق تر می توانید ما با در ارتباط باشید از طریق راه های ارتباطی زیر:
تلفن: ٠٩٣٦٥١٦٤٣٢٣
سوالات متداول
عوارض ایمپلنت چیست؟
با وجود مزایای فراوانی که ایمپلنت برای افراد دارد، برای هماهنگ شدن و عادت کردن افراد به آن نیازمند گذر زمان است. معمولا کاشت دندان در چند ماه انجام می گیرد و این روش درمانی روشی زمانبر است. پس از کاشت ایمپلنت به وجود آمدن دردهای موضعی یا خونریزی از محل کاشت امری غیر طبیعی نیست، این موارد براحتی با گذر زمان و رعایت دستورات دندانپزشک برطرف می گردد. لازم به ذکر است کاشت دندان نزد متخصص ایمپلنت با تجربه امکان این مشکلات را به حداقل ممکن می رساند. از جمله مواردی که پس از کاشت دندان ممکن است رخ دهد می توان به درد در ناحیه کاشت و تورم و خونریزی اشاره نمود که می توان با استفاده از کمپرس یخ یا مصرف مسکن ها آن ها را برطرف نمود. این موارد معمولا در طی چند روز رخ می دهد، اگر بیش از این مدت خونریزی و درد ادامه دار شد باید به متخصص ایمپلنت مراجعه نمایید. روش کاشت نیز تاثیرگذار است، در روش های نوین کمترین آسیب به بافت ها رسیده و میزان خونریزی و درد بسیار کم است.
آیا ایمپلنت درد دارد؟
خیر، ایمپلنت به خودی خود فاقد درد است، به خصوص اگر یک یا دو واحد و در یک استخوان باکیفیت و مقدار مناسب انجام شود.عموما ترس از جراحی ایمپلنت به علت شکل و شمایل کار است، چرا که یک جسم شبیه به پیچ در داخل استخوان فک پیچ میشود، اما این هیچ ربطی به درد حین و بعد از کار ندارد و ایمپلنت عموما کاری بدون درد است. از نظر شرایط بعد از کار هم عموما درد و تورم کمی در ناحیه ایجاد میشود که با مصرف مسکن قابل پیشگیری است. همچنین انجام درمان ایمپلنت در آرامبخشی و حتی بیهوشی قابل انجام است. آرامبخشی فرایند بسیار راحتی بوده که بوسیله آن بیمار در حالت خواب قرار گرفته و هیچ چیزی از درمان را به خاطر نمیآورد، و به تبع آن بیمار احساس راحتی و بیدردی خواهد داشت. در کلینیک رایا امکان انجام درمان کاملا بدون درد تحت بیحسی و آرامبخشی و توسط متخصصین مجرب وجود دارد.
آیا به تعداد دندان کشیده شده، ایمپلنت لازم است؟
خیر، بسته به شرایط، تعداد پایه ها متغیر است. اگر یک دندان از دست رفته است، یک پایه و یک روکش. اگر دو دندان از دست رفته، به طرز مشابه دو پایه و دو روکش قرار میگیرد که معمولا این روکشها به هم متصل میشوند که از گردش آنها جلوگیری شود و نیروهای جویدن بر روی چندین پایه تقسیم می شود. اما در موارد بالاتر از دو دندان، مثلا زمانی که سه دندان از دست رفته باشد، در آن صورت میشود با قراردهی دو پایه و سه روکش و تشکیل یک بریج یا پل، ناحیه را بازسازی کرد، که باز هم این مورد به مقدار استخوان موجود و موقعیت دندان بستگی دارد. در مواقعی که کل دندانهای فک از بین رفتهاند، به طور معمول برای بازسازی فک بالا، هشت عدد، و برای فک پایین هفت عدد ایمپلنت لازم است. در صورتی که فک بالا با هشت عدد پایه قابل بازسازی باشد، در آن صورت دوازده عدد روکش بر روی این هشت پایه قرار میگیرد و چهار روکش اضافهتر روی اینها وصل خواهد شد. برای فک پایین شرایط یک مقدار متفاوت است. در صورت وجود استخوان کافی، همین مقدار معمول هشت پایه و دوازده روکش، و در صورت نبود استخوان، معمولا پنج تا شش عدد پایه قرار داده میشود و تعدادی روکش متناسب با فک بالا بر روی آن سوار میشود
آیا کاشت ایمپلنت دندان، برای همه افراد دارای طول عمر یکسانی است؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت با وجود موفقیت بالای کاشت ایمپلنت دندان، برای تمام افراد عمر یکسانی ندارد. بعضی از افراد دیابتی هستند و یا برخی دیگر عادت به استعمال سیگار دارند که معمولا در این افراد احتمال ایجاد مشکلات برای ایمپلنت بیشتر است. اما اگر به هر دلیلی این کار صورت گرفت، این افراد باید بدانند که عمر ایمپلنت دندان آنها با دیگر افراد قابل مقایسه نخواهد بود.
دکتر مهناز ارشد
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران