جراحی افزایش طول تاج چیست ؟
اولین مرحله ی درمان برای نگهداری دندان هایی است که دچار پوسیدگی و یا شکستگی عمیق و زیر لثه ای شده اند. با کمک جراحی افزایش طول تاج می توان چنین دندان هایی را در مقابل خطر کشیده شدن حفظ نمود. این عمل بوسیله ی برداشتن لثه و استخوان در ناحیه ای از دندان که زیر لثه قرار گرفته، انجام می شود تا قسمت سالم دندان کاملا خارج از لثه و استخوان قرار گیرد.
به این ترتیب گیر و دید و دسترسی کافی برای انجام درمان های بعدی فراهم خواهد شد. پس از این مرحله است که می توان درمان لازم برای بازسازی دندانی هایی که دچار پوسیدگی یا شکستگی عمیق هستند را به طور صحیح و با کیفیت لازم انجام داد. جراحی افزایش طول تاج همچنین روشی است برای بلند کردن تاج دندان هایی که به طور مادرزادی کوتاه هستند و میزان زیادی از بافت لثه ای روی آن ها را پوشانده است. با انجام جراحی افزایش طول تاج، لثه اضافه برداشته شده و طول تاج دندان ها افزایش می یابد. این مسئله باعث می گردد به هنگام لبخند دندان ها تناسب زیباتری داشته باشند.
در چه مواردی جراحی افزایش طول تاج تجویز میگردد ؟
-
در مواردی که هدف، حفظ دندان و درمان آن است :
در دندان هایی شکسته و یا دندان هایی با پوسیدگی های شدید و زیر لثه، امکان انجام این جراحی منجر به حفظ دندان می شود. به این ترتیب که با جراحی افزایش طول تاج می توان دندان را از خطر کشیده شدن نجات داد.
باید بدانیم که امروزه در دندانپزشکی محافظه کارانه ( conservative dentistry ) و یا دندانپزشکی کم آسیب ( minimally invasive dentistry ) هدف نگهداری خودِ دندان و ساختار آن تا حد ممکن است. یکی از راه هایی که می توان دندان هایی را که دچار آسیب شدید شده اند حفظ نمود، انجام جراحی افزایش طول تاج است. بعد از انجام این جراحی است که می توان درمان های ترمیمی ( بیلداپ ) و یا درمان های پروتزی ( روکش ) را بر روی دندان انجام داد و عملکرد دندان را به آن بازگرداند. علاوه بر پوسیدگی و شکستگی، دندانها ممکن است به خاطر عواملی چون سایش، ناهنجاری در فرم دندان ها، عدم تناسب دندانها و مشکلات ژنتیکی به این جراحی افزایش طول تاج نیاز پیدا کنند.
علل قرارگیری نسج سالم دندان زیر لثه:
حال علت اینکه نسج سالم دندان در مواردی زیر لثه قرار می گیرد به دو دلیل می باشد:
- پوسیدگی دندان
- شکستگی دندان: شکستگی دندان خود یکی از موارد بسیار شایع است. در صورتی که این شکستگی قابل جبران باشد، لثه توسط انجام جراحی افزایش طول تاج به عقب برده می شود تا نسج سالم دندان نمایان شود و درمان ادامه می یابد.
-
در مواردی که هدف، زیبایی لبخند است:
فرم و طول دندانها یکی از عوامل زیبایی لبخند است. به طور ایده ال به هنگام لبخند باید میزان بسیار کمی و حداکثر تا 2 میلی متر از لثه دیده شود. در بعضی از افراد طول دندان ها کوتاه بوده و به هنگام لبخند میزان زیادی از لثه ها دیده می شود. به این نوع لبخند اصطلاحا لبخند لثه ای یا gummy smile گفته می شود که از نظر اصول طراحی لبخند، لبخندی غیر جذاب را باعث می شود. تصحیح لبخند لثه ای با جراحی افزایش طول تاج انجام می شود که یکی از انواع جراحی های زیبایی لثه را شامل می شود. جراحی افزایش طول تاج ممکن است بر روی چند دندان انجام شود که به طول لبخند فرد بستگی دارد. معمولا پس از انجام جراحی افزایش طول تاج، برای رسیدن به لبخندی ایده ال، درمان های زیبایی مانند لمینیت های سرامیکی و یا کامپوزیت ونیر بر روی دندان ها انجام می شود.
حتما بخوانید:دلایل تحلیل رفتن لثه چیست؟
در چه مواردی نمیتوان با جراحی افزایش طول تاج، دندان را نجات داد ؟
جراحی افزایش طول تاج در تمام موارد قابل انجام نیست و محدودیتهایی برای آن وجود دارد:
- از جمله این موارد طول ریشه دندان است. اگر طول ریشه دندان کوتاه باشد، پس از انجام جراحی میزان کمی از ریشه با ساپورت استخوان در فک باقی میماند و در نتیجه نمیتواند پایهای محکم برای بازسازیهای بعدی باشد.
- از موارد دیگر محل قرارگیری فورکا (ناحیه اتصال ریشه دندانهای چند ریشهای) است. در صورتی که فورکای دندان نزدیک به لبه استخوان باشد، این جراحی امکان پذیر نخواهد بود.
- زمانی که عرض لثه چسبنده کم است، امکان جراحی افزایش طول تاج وجود ندارد. زیرا در این جراحی باید میزانی از لثه برداشته شود.
- زمانی که شکستگی یا پوسیدگی دندان خیلی عمیق باشد، معمولا بعد از انجام این جراحی افزایش طول تاج میزان ناکافی از ریشه دندان داخل استخوان فک باقی میماند که امکان بازسازی بعدی را میسر نمیسازد.
در کدام مورد بهتر است به جای جراحی افزایش طول تاج، دندان کشیده شود ؟
گاهی به علت شکستگی و یا پوسیدگی شدید، طول ریشه ی باقیمانده در استخوان آنقدر کوتاه است که پس از انجام جراحی افزایش طول تاج میزان کمی از ریشه داخل استخوان باقی می ماند. این ریشه ی کوتاه قدرت کافی برای تحمل نیروها را نخواهد داشت. در عین حال که در این حالت برای نگهداری چنین دندانی که طول عمر زیادی نمی توانیم برای آن در نظر بگیریم مجبور می شویم از استخوان دو دندان مجاور هم به میزان زیادی تراش دهیم و آن ها را دچار مخاطره کنیم.
در این مواقع بهتر است بدون دست زدن به استخوان، دندان ناکارآمد با ریشه ی کوتاه کشیده شود و با حفظ کامل استخوان، ایمپلنتی با درصد موفقیت بالا برای فرد قرار داده شود. تشخیص مرز بین نگهداری و کشیده شدن دندان برعهده متخصص پروتز و جراح فک و صورت می باشد.
چگونگی انجام جراحی افزایش طول تاج به چه صورت است ؟
به منظور انجام عمل جراحی افزایش طول تاج بر روی دندان آسیب دیده، ابتدا محل آن بی حس گردیده، سپس لثه به کمک ابزارهای جراحی برش داده شده و به آرامی از اطراف دندان کنار زده میشود تا ریشه و بافت استخوانی نگهدارنده آن نمایان شود. زمانی که استخوان و ریشهی دندان نمایان شدند، دندانپزشک تشخیص میدهد که آیا لازم است بخشی از استخوان دندانی هم تراشیده شود یا خیر.
در پارهای از موارد تنها برداشتن مقدار کمی از بافت لثه کافی است ولی در بیشتر مواقع باید چند میلیمتر از استخوان نگهدارنده ریشه نیز برداشته شود تا حدود ۳ میلیمتر از دندان، بیرون از بافت استخوانی فک قرار گیرد. پس از انجام جراحی، محل جراحی با سرم استریل شستشو داده شده و لثه بخیه زده میشود و یا پانسمان بر روی آن قرار داده میشود و پس از گذشت یک هفته بخیهها و یا پانسمان برداشته میشوند.
چه مراقبت هایی پس از انجام جراحی افزایش طول تاج لازم است ؟
- در روز اول پس از جراحی افزایش طول تاج بهتر است از غذای نرم و نوشیدنی سرد استفاده شود. از خوردن و آشامیدن غذاها و نوشیدنی های گرم خودداری شود. همچنین در هفته ی اول پس از جراحی از خوردن غذاهای سخت، چسبنده، تند و اسیدی نیز باید پرهیز گردد.
- پس از جراحی گاهی اوقات بر روی ناحیه ی مورد نظر پانسمان مخصوص قرار داده می شود. باید دقت کرد که بر روی پانسمان مسواک زده نشود. اما در بقیه ی نواحی دهان مانند قبل باید بهداشت دهان به طور روزانه و منظم رعایت گردد.
- از دهانشویه آنتی سپتیک کلرهگزیدین پس از جراجی به مدت یک هفته استفاده شود. همچنین ناحیه ی تحت جراحی را با یک گوش پاک کن محلول کلرهگزیدین ویا ژل مخصوص کلر هگزیدین گذاشته تا روند بهبود سریع تر شود و درد احتمالی کاهش یابد. این کار را می توان هر صبح، هر شب قبل از خواب و بعد از هر بار خوردن غذا انجام داد.
- از مصرف الکل و سیگار اجتناب شود. الکل و سیگار هر دو موجب طولانی تر شدن خونریزی و بلند تر شدن روند ترمیم می شوند.
- به هنگام خواب سر باید در ارتفاعی بالاتر از قلب قرار گیرد. همچنین از خوابیدن در سمتی که جراحی انجام شده باید خودداری کرد.
- برای کنترل تورم در 24 ساعت اول پس از جراحی باید از پک سرما و در دو روز پس از جراحی باید از گرمای مرطوب استفاده شود.
حتما بخوانید:روش هاي درماني زيبايي در افراد با نمايش لثه زياد
معایب لیفت لثه
اگرچه جراحی لیفت لثه نسبت به بسیاری از جراحی های دیگر دارای عوارض بسیار کمتری است اما با این حال ممکن است لیفتینگ لثه نیز ریسک ها و مشکلاتی را برای بیماران به دنبال داشته باشد که عبارت اند از:
- حساسیت بیمار به بی حسی
- تغییر و بازگشت بافت لثهها به حالت قبل از درمان
- بهتر است قبل از اقدام به جراحی لیفت لثه، با متخصص دندانپزشک مشورت کرده و از عدم وجود عوارض یا مناسب بودن این عمل برایتان اطمینان لازم حاصل شود.
بعد از جینجیوکتومی بهتر است بیمار از خوردن غذاهای سفت، چسبنده و تند که باعث می شود لثهها تحریک شوند خودداری کند.
همچنین به هنگام مسواک زدن باید تا حد امکان این کار را به آرامی و با دقت انجام داده و قبل از بهبودی کامل لثهها از نخ دندان استفاده نکنند. پرهیز از انجام فعالیت های فیزیکی سنگین نیز از عواملی است که به بهبودی سریع لثهها کمک خواهد کرد.
هزینه جراحی لثه افزایش طول تاج
هزینه لیفت لثه و افزایش طول تاج دندان با توجه به شرایط هر بیمار متفاوت بوده و قیمت ثابتی ندارد. دندانپزشک متخصص با بررسی و معاینه وضعیت دهان و دندان بیمار، هزینه لیفت لثه و افزایش طول تاج را برای او مشخص می کند، زیرا برخی از افراد علاوه بر جراحی لیفت لثه و افزایش طول تاج نیاز به درمان های مکمل دیگری مانند روکش، لمینیت سرامیکی و یا کامپوزیت ونیر نیز دارند. اگر لیفت لثه با لیزر انجام شود، هزینه آن حدود 40 درصد گران تر از روش های دیگر است. این گران تر بودن به دلیل قیمت بالای دستگاه لیزر است. اما این نکته حائز اهمیت است که به دلیل عدم درد و خونریزی و نداشتن دوره نقاهت طولانی، هزینه آن ارزشمند می باشد. به طور کلی هزینه لیفت لثه به برخی عوامل بستگی داشته که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- روش های درمانی اضافه
- تخصص و مهارت دندانپزشک
- نحوه انجام لیفت
- مواد و متریال مصرفی و…
هزینه لیفت لثه برای روکش
خوشبختانه هزینه لیفت لثه قبل از انجام روکش چندان زیاد نیست. این مبلغ در برابر هزینه اصلی هرگز به چشم نمی آید و از نظر اقتصادی به بیمار فشاری وارد نمی کند. ممکن است از خود بپرسید که چرا قبل از انجام روکش دندان نیاز به جراحی لثه می باشد. در واقع روکش دندان برای محافظت از دندان هایی که مقدار زیادی از نسج سالم خود را در اثر پوسیدگی و یا شکستگی از دست داده اند و خطر شکستن در آنها وجود دارد تجویز میشود. حال ممکن است این پوسیدگی ویا شکستگی در زیر خط لثه نیز اتفاق افتاده باشد که با جراحی لیفت لثه نسج سالم زیر لثه بیرون آورده میشود تا گیر کافی برای انجام روکش ایجاد شود.
حتما بخوانید:جدید ترین درمان های زیبایی دندان در سال2023
قیمت لیفت لثه با لیزر
هزینه ای که برای انجام این لیفت لثه با لیزر دریافت می شود برحسب معیارهای مختلفی تعیین می گردد که قبل تر نیز گفته شد:
- میزان تجربه و تخصص پزشک متخصص
- میزان پیچیدگی و دشواری روند لیفت لثه با استفاده از لیزر: افراد شرایط مختلفی را تجربه می کنند به همین دلیل احتمال دارد که میزان پیچیدگی روند درمانی شان نیز متفاوت باشد و اقدامات جدی تری برای بهبود وضعیت لثه هایشان باید انجام شود.
- باید توجه داشته باشید که روند لیفت لثه با لیزر در دسته انواع اقدامات زیبایی قرار می گیرد که تحت پوشش هیچ بیمه ای قرار نگرفته و تمامی هزینه های آن لزوما باید از سوی خود فرد پرداخت شود. در نتیجه نمی توان هزینه ای ثابت را برای انواع اقداماتی که متخصصین مختلف انجام می دهند و میزان دستمزد متغیری را دریافت می کنند، تعیین کرد.
- توصیه می شود که برای آگاهی از هزینه ها حتما در ابتدا تحت معاینات متخصصین مربوطه قرار بگیرید تا هزینه نهایی به صورت تقریبی برای شما برآورد شود.
سوالات متداول
بهبودی و دوره نقاهت جراحی لیفت لثه چقدراست؟
به دنبال هر روش جراحی، متخصص دندانپزشک دستورالعمل های دقیقی درباره مراقبت های بعد از جراحی، برای دستیابی به بهترین شرایط و دوره نقاهت راحت تر را ارائه می دهد. زمان بهبودی و دوره نقاهت پس از جراحی لیفت لثه بستگی به نوع روش جراحی و وضعیت بیمار دارد. اما به طور معمول، افراد در روزهای اول پس از جراحی لیفت لثه به داروهای تسکین دهنده درد نیاز دارند. بیمار قبل از ترک مطب داروهای مسکن درد برایشان تجویز می شود. متخصص دندانپزشک قبل از ترخیص بیمار به او توصیه های زیر را نیز ارائه خواهد کرد و به برخی از سوالات رایج او مثل بعد از جراحی لیفت لثه چه مواردی را رعایت کنیم ؟ پاسخ خواهد داد:
- استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین و یا ژل کلر هگزیدین برای تمیز نگه داشتن موضع عمل و تسکین درد و همچنین تسریع بهبودی
- اجتناب از ورزش های شدید
- خوردن غذاهای نرم و سرد در روزاول بعد از عمل
- اجتناب از استعمال سیگار
آیا لیفت لثه درد دارد؟
از آنجایی که محل انجام لیفتینگ لثه کاملا بی حس می شود و به افرادی که اضطراب بیشتری دارند نیز آرام بخش تزریق می شود، بیمار دردی احساس نمی کند. امروزه با الکتروسرجری و لیزر های پیشرفته جراحی لیفت لثه بسیار آسان تر و راحت تر از گذشته انجام می گیرد.
این ابزار های مدرن بر خلاف تیغ جراحی، همزمان با انجام کار، بافت مورد نظر را می بندند و در نتیجه خونریزی و التهاب را به حداقل می رسانند. همچنین زمان بهبودی آنها نسبت به تیغ جراحی بسیار کوتاه تر است.
آیا در عمل جراحی لیفت لثه بی حسی استفاده می شود؟
پیش از جراحی لیفت لثه، با استفاده از بی حسی موضعی، دهان بی حس می شود تا راحت باشید و دردی احساس نشود. همچنین در صورت وجود جرم، جرمگیری و تمیز کاری دندانها انجام می شود. اگر بیماری خاصی دارید یا دارویی مصرف می کنید حتما به متخصص دندانپزشک خود اطلاع بدهید.
آیا بعد از جراحی لیفت لثه باید برای کشیدن بخیه مراجعه کنم؟
معمولا برای جراحی لیفت لثه از بخیه استفاده نمیشود. اما اگر برای شما ازبخیه استفاده شود به صورت روتین از بخیه های قابل جذب استفاده میشود. اگر از این نوع بخیه استفاده شده باشد نیازی به کشیدن آن نیست. اما اگر بخیه ها جذبی نباشند، برای کشیدن آن حدود هفت تا ده روز بعد باید مراجعه کنید.
عمل کانتورینگ لثه چیست؟
یکی از انواع عمل جراحی زیبایی لثه، عمل کانتورینگ است که تحت عنوان جراحی لیفت لثه شناخته می شود. این عمل صرفا برای زیبایی لثه افرادی انجام داده می شود که لثه آن ها سالم است ولی از نظر ظاهری و اندازه لثه های خود رضایت ندارند. جراح یا متخصص دندانپزشک با کمک لیزر و یا چاقوی جراحی، شکل لثه ها را به گونه ای تغییر می دهد تا دندان ها بلندتر به نظر برسند و خط لثه نیز یکدست و هماهنگ شود. خیلی از افراد کانتورینگ لثه یا جراحی لیفت لثه را برای اصلاح طرح لبخند خود انجام می دهند و در نهایت نتیجه خوبی از این عمل دریافت می کنند.
دکتر مهناز ارشد
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
استاد دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران