20 موردی که باعث خرابی دندان ها می شود
اسفند ۷, ۱۴۰۱ ۹:۰۹ ق٫ظپوسیدگی دندان چیست؟
پوسیدگی دندان یکی از شایعترین مشکلات سلامتی در جهان است. دندانهای پوسیده در واقع به دنبال یک سری حفرهها در دندان به وجود میآید که در نهایت سوراخها یا منافذی را در سطح دندان ایجاد میکنند. این مشکل میتواند در تمام افراد و در هر سنی، حتی کودکان و خردسالان رخ دهد و سلامت دندانهای آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
خرابی دندان میتواند باعث درد و عفونت شود. در واقع پوسیده شدن دندان از مراحل اولیه شروع میشود و به تدریج با درمان نشدن و عدم رعایت اصول بهداشت دهان و دندان، شدت مییابد و لایههای عمیقتری از دندانها را تحت تاثیر قرار میدهند.
این مشکل میتواند منجر به دندان درد شدید، عفونت و در نهایت ازدست دادن دندانها شود. مراجعه منظم به دندانپزشک، عادات مسواک زدن مرتب و صحیح و نخ دندان کشیدن میتواند افراد را در برابر پوسیدگی دندان محافظت کند.
علت پوسیدگی دندان چیست؟
مهم ترین علت پوسیدگی دندان، پلاک میکروبی است. پلاک عبارت است از مخلوط چسبنده ژلاتین که حاوی آب، پروتئین بزاق و باکتری های مرده است. باکتری های موجود در دهان با انرژی هایی که از کربوهیدرات ها و قندها به دست می آورند و نیز با چندین ماده سمی، پلاک دندان را می سازند. این مواد پیش ساز محصولات تخمیر اسیدی به شمار می آیند. در واقع وقتی که PH محیط دهان به کمتر از 5/5 برسد و دهان اسیدی شود، باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی سبب پوسیدگی دندان می شوند. (PH بزاق دهان بین 5/6 تا 7 است و می تواند تمیز کردن دندان ها را انجام دهد).
حتما بخوانید: نقش تغذیه در سلامت دندان ها
نوشیدنی هایی که سبب خرابی دندان ها می شود!
نوشابه های گازدار
همه می دانیم که نوشابه ها حاوی مقادیر بسیار زیادی از قند می شود، اسیدهای سیتریک و اسید فسفریک را به قند موجود اضافه کنید، این ها مواردی است که نوشابه ها را به یکی از مضر ترین نوشیدنی ها برای دندان ها تبدیل می کند و باعث ازبین رفتن میناهای دندان و پوسیدگی آنها می شود شاید تبلیغات نوشابه های رژیمی را تحت عنوان بی ضرر بودن شنیده باشید اما باید بدانید این نوشابه ها نیز حاوی اسید و شیرین کننده های مصنوعی می باشند و مصرف بی رویه آنها باعث خرابی دندان ها می شود.
آبمیوه های غیرطبیعی
آب میوه های غیرطبیعی و صنعتی نیز ممکن است دارای مقادیر زیادی قند و نگهدارنده های مضر برای سلامت دندان ها باشند در صورتی که امکان استفاده از آبمیوه های طبیعی را ندارید می توانید از آبمیوه های صنعتی که مقدار قندشان کم است استفاده کنید.
قهوه
بسیاری از افراد عادت دارند در شروع روز قهوه بنوشند اما باید توجه داشت که قهوه و اسید موجود در آن می تواند سبب تیرگی و خرابی دندان ها شود در صورتی که به نوشیدن قهوه عادت دارید حتما از مسواک و مواد سفید کننده دندان به صورت مرتب استفاده کنید.
تنقلاتی که سبب خرابی دندان می شوند.
آبنبات ها و شیرینی ها
شیرینی و قند ها از مضرترین مواد غذایی برای سلامت دندان ها هستند زمانی که شما مواد سرشار از قند مانند شکلات و گز و آب نبات را می جوید قند موجود در آنها در بین دندان ها باقی مانده و توسط باکتری ها موجود در دهان تبدیل به اسید می شوند که نتیجه این امر سبب پوسیدگی دندان ها و از بین رفتن مینای دندان می شود. بنابراین پس از مصرف آبنبات و شکلات دندان های خود را مسواک کرده و اطمینان حاصل کنید که باقی مانده این مواد در میان دندان ها وجود نداشته باشد.
پاستیل
پاستیل ها نیز مانند آبنبات ها حاوی مقدار زیادی قند هستند از طرفی چسبنده بودن پاستیل ها سبب ماندگاری بیشتر این مواد در بین دندان ها می شود و ازبین بردن آنها توسط بزاق دندان ممکن نیست بنابراین استفاده از مسواک و نخ دندان پس از مصرف توصیه می شود.
تنقلات حاوی نشاسته
تنقلات حاوی نشاسته مانند چیپس ها نیز می توانند به اندازه مواد قندی در خرابی دندان ها موثر باشند، نشاسته موجود در این تنقلات در صورتی که از میان دندان ها خارج نشود توسط باکتری ها به اسید تبدیل شده و باعث پوسیدگی دندان ها می شود توصیه می شود پس از مصرف این نوع از تنقلات از آدامس های بدون قند استفاده شود این آدامس ها سبب ترشح بزاق شده و باقی مانده مواد را از بین دندان پاک میکند.
حتما بخوانید: تاثیر شیرینی روی دندان
داروهای مسبب خرابی دندان
آنتی هیستامین ها
این دارو ها با متوقف کردن گیرنده های هیستامین سبب جلوگیری و کاهش بزاق دهان می شوند در نتیجه دهان خشک می شود و خطر فرسایش دندان ها و ازبین رفتن میناها را افزایش می دهند.
داروهای ضد سرفه
داروهای ضد سرفه از جمله شربت ها و قرص های ضد سرفه با وجود اینکه توسط پزشک تجویز می شوند اما عوارضی نیز دارند، این داروها حاوی مقادیر زیادی از قند می باشند که به دلیل پلاکت های موجود در دندان ها سبب تبدیل مواد قندی به اسید شده و سبب پوسیدگی و خرابی دندان می شود.
استعمال دخانیات
استعمال دخانیات را می توان یکی از شایع ترین و مضر ترین عوامل در سلامت دندان ها و ابتلا افراد به بیماری های دهان و دندان دانست اغلب مضرات استفاده از دخانیات در سلامت دندان خود را به اشکالی مانند زرد شدن و پوسیدگی دندان ها، لق شدن دندان ها، بیماری های لثه و حتی سرطان دهان نشان می دهند.
زمانی که فرد به استعمال سیگار و قلیان می پردازد دود ناشی از تنباکو سبب زرد شدن دندان ها و از بین رفتن ساختار مینای دهان شده و پوسیدگی دندان ها را در پی خواهد داشت علاوه بر این موارد مصرف سیگار سبب کاهش ترشح بزاق شده و این امر از شست و شو دهان توسط بزاق جلوگیری می کند با توجه به موارد ذکر شده دخانیات را می توان بدترین دشمن دندان ها دانست که در زمان بسیار کوتاه تر و با شدت بیشتر سبب نابودی دندان ها می شود از طرفی مسواک کردن دندان ها حتی به صورت مرتب از مضرات دخانیات بر دندان ها نمی کاهد و تنها راه حل پرهیز از مصرف دخانیات است.
مشروبات الکلی
نوشیدنی های الکلی و مشروباتی که از درصدهای بالای الکل برخوردارند سبب خشک شدن دهان شده و از ترشح بزاق دهان جلوگیری می کند همانطور که گفته شد مهمترین عامل برای جلوگیری از تشکیل پلاکت ها و اسید ها ترشح بزاق دهان می باشد که سبب ازبین رفتن باکتری های موجود در دهان می شود نتیجه این فرایند خرابی دندان ها و از بین رفتن مینای دندان می باشد مصرف مشروبات الکلی همراه با سیگار می تواند در مدت کوتاهی دندان های فرد را ازبین برده و سبب بیماری های لثه و سرطان دهان شود.
کمبود چه ویتامین هایی باعث خرابی دندان میشود.
بسیاری از افراد از عصب کشی، پر کردن دندان، جراحی های دندانی و بیماری های دیگر مربوط به دهان و دندان می ترسند. اما از این موضوع غافل اند که کمبود ویتامین های لازم برای دندان می تواند آن را به یکی از رایج ترین بیماری های دندانی، یعنی پوسیدگی دندان دچار کند.
ویتامین های ضروری برای سلامت دندان ها
کلسیم
کلسیم یکی از مهم ترین مواد معدنی است که برای سلامت دندان بسیار مفید است. حتی خوب است بدانید که از این ماده معدنی تحت عنوان دوست دندان نیز یاد می شود. در تمام بدن، کلسیم به استخوان سازی کمک کرده و ساختار آن ها را پشتیبانی می کند. در دهان، کلسیم به سخت شدن مینای دندان و تقویت استخوان فک کمک خواهد کرد.
ویتامین D
یکی از ویتامین های ضروری دندان، ویتامین D است. این ویتامین در حالی که تراکم مواد معدنی استخوان را افزایش می دهد، کمک به جذب کلسیم خواهد کرد. بنابراین باید به مقدار کافی ویتامین D دریافت نمایید.
پتاسیم
مانند ویتامین D، پتاسیم باعث بهبود تراکم مواد معدنی استخوان می شود. پتاسیم از جمله ویتامین های ضروری دندان به شمار می رود. این ویتامین در کنار منیزیم از اسیدی شدن خون جلوگیری خواهد کرد. با این کار کلسیم دچار از دست دادن استخوان و دندان نخواهید شد.
فسفر
این ماده معدنی به کلسیم در ساخت و مستحکم کردن دندان ها و استخوان ها کمک می کند و از ویتامین های ضروری دندان است.
ویتامین A
ویتامین A یکی از ویتامین های مفید برای دهان و دندان است که نقش مهمی در حفظ سلامت دندانها ایفا میکند. این ویتامین موجب تقویت مینای دندان شده و به استحکام دندانها کمک بسیاری میکند. زمانی که مینای دندان ضعیف شده باشد، دندانها خیلی سریع دچار آسیبهایی چون پوسیدگی و شکستگی میشوند. علاوه بر این ویتامین A بزاق دهان را افزایش میدهد و این امر موجب از بین رفتن باکتریهای موجود در دهان میشود و تکههای به جا مانده از غذا را از دهان پاک میکند. بنابراین مصرف ویتامین A برای حفظ سلامت دهان و دندان بسیار ضروری است و از تحلیل رفتن مینای دندان نیز جلوگیری میکند.
ویتامین C
ویتامین C از دیگر ویتامین های ضروی برای دندان است که به حفظ استحکام دندان و لثهها کمک بسیاری کرده و موجب تقویت آنها میشود. زمانی که دندانهایی مستحکم داشته باشید به سادگی دچار عارضههای دندانی مانند پوسیدگی، تحلیل ریشه، از بین رفتن مینای دندان و عفونت لثه ای نخواهید شد. کمبود ویتامین C در بدن موجب تورم لثهها، خونریزی و تضعیف بافت دندانها شده که در صورت عدم رسیدگی و درمان منجر به از دست دادن دندانهای طبیعی میشود. این ویتامین همچنین از تشکیل پلاک دندان نیز جلوگیری کرده و موجب عدم تجمع باکتریهای مضر بر روی سطح دندانها میشود. علاوه بر این، مصرف ویتامین C موجب ترمیم لثهها، تشکیل عروق خونی و بهبود عملکرد بافتهای دندانی میشود و مصرف آن برای کودکانی که در حال درآوردن دندان هستند نیز توصیه میشود. بنابراین مصرف ویتامین C نقش مهمی در حفظ سلامت دهان و دندان دارد.
حتما بخوانید:تاثير رژيم غذايي در بهداشت دهان و دندان و پروتزهاي دنداني بخصوص لمينيت ها و كامپوزيت ونيرها
ویتامین E
ویتامین E یکی دیگر از ویتامین های مفید برای دندان ها است که یک آنتی اکسیدان قوی محسوب میشود و از سلولها و بافتهای موجود در دهان محافظت میکند. این ویتامین همچنین از تشکیل پلاک دندان، سوزش، التهاب و عفونت لثهها جلوگیری کرده و به سلامت دهان و دندان کمک بسیاری میکند. این ویتامین همچنین در کاهش درد کودکانی که در حال دندان درآوردن هستند نیز بسیار موثر است.
ویتامین های گروه B
ویتامین های گروه B مانند ویتامین B3، B12 و B2 نیز در دسته ویتامین های مفید برای سلامت دهان و دندان قرار میگیرند و در حفظ سلامت دندانها تاثیر بسزایی دارند. این گروه ویتامینها زخمهای دهانی را التیام میبخشند، بوی بد دهان را از بین میبرند، موجب پیشگیری و بهبود تورم و عفونت لثه و همچنین زبان میشوند و دندانها را مستحکم میسازند. از این رو مصرف ویتامینهای گروه B برای حفظ و نگهداری دندانها از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
منیزیم
منیزیم نیز از دیگر ویتامین های مفید برای دندان است که از دندانها محافظت کرده و مینای دندان را نیز تقویت میکند. مصرف کافی منیزیم موجب استحکام دندانها شده و سلامت دهان و دندان شما را تضمین خواهد کرد.
آهن
آهن یکی از مهمترین ویتامینها برای حفظ سلامت دهان و دندان است و افرادی که دچار فقر آهن هستند معمولا بدنهای ضعیفی دارند و دندانهای آنها نیز استحکام کافی ندارند. کمبود آهن موجب ایجاد التهاب و زخم لثهها میشود و سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند. بنابراین با مصرف آهن میتوانید از بروز انواع بیماریهای مربوط به لثه جلوگیری کنید.
چه بیماری هایی باعث خرابی دندان میشود؟
هیچکدام از اعضای بدن کاملاً مستقل از یکدیگر عمل نمیکنند، دندانها هم از این قاعده مستثنا نیستند. علت اغلب پوسیدگیهای دندان میتواند رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان باشد.
پوسیدگی دندان اغلب نشانه یا علامت هشداردهنده از یک مشکل بزرگ تر و خطرناک تر است. در حقیقت بیماریهای شایعی وجود دارد که باعث پوسیدگی دندان میشود. وقتی برای معاینه به دندانپزشک خود مراجعه میکنید او فقط به معاینه ظاهر دندانهای شما اکتفا نمیکند. احتمالاً سؤالات زیادی در مورد سبک زندگی، سابقه بیماری و مانند آن از شما پرسیده میشود تا به اطلاعات کلی در مورد سلامت دهان و دندان شما دست پیدا کند. در واقع دهان برای سایر اعضای بدن مانند یک پنجره عمل میکند و علائم هشداردهنده آنچه را که در بدن شما در جریان است را نشان میدهد. در اینجا به برخی از بیماریهایی که باعث پوسیدگی دندان میشود اشاره میکنیم.
دیابت نوع دو
قرمزی، التهاب و خونریزی لثه ها، نشانه های بیماری بسیار شایع پیریودنتیت هستند. باکتری های موجود در دهان عامل این بیماری هستند که بافت ها را عفونی می کنند و پلاک دندانی به وجود می آورند. دیابت، بیماری پیریودنتیت را تشدید می کند. همچنین بیماری پیریودنتیت کنترل قند خون را دشوارتر می کند. طبق تحقیقات، دیابت فاکتوری مهم در خصوص بیماری التهاب لثه است. التهاب لثه نوع شدیدتری از بیماری پیرادندانی پیریودنتیت است که به بافت های نرم صدمه می زند و حتی استخوان دندان را تخریب می کند. افراد مبتلا به دیابت هستند به میزان ۳ برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری التهاب لثه هستند. به خونریزی های متعدد یا التهاب لثه و یا آبسه ها یا عفونت های مکرر در دهان خود بی توجه نباشید. دیابت تنها بیماری مرتبط با بیماری پیریودنتیت نیست. بیماری پیریودنتیت باعث واکنش التهابی مضری در بدن می شود که خطر وقوع حمله ی قلبی و سکته ی مغزی را بالا می برد.
رفلاکس اسید معده
مسواک نزدن تنها علت بوی بد دهان نیست. در بعضی موارد، به ویژه اگر همیشه مسواک می زنید و از نخ دندان استفاده می کید، بوی بد دهان می تواند نشانه ی بیماری ای مثل رفلاکس اسید معده باشد. ممکن است حتی ندانید که به این بیماری مبتلا هستید چون رفلاکس اسید معده معمولا یک بیماری خاموش است و در زمان خواب رخ می دهد. اما با گذشت زمان، دندان ها در اثر این بیماری دچار سایش می شوند.
اضطراب شدید
ساییدن یا فشردن دندان ها به هم می تواند نشان دهنده ی ان باشد که شما تحت فشار عصبی هستید. با گذشت زمان، این کار دندان هایتان را تضعیف کرده و به آن ها صدمه می زند، در نتیجه گرفتار درد و حساسیت دندانی می شوید. ممکن است در نهایت این سایش به عاج دندان که زیر مینای دندان است برسد. ارتفاع دندان ها کوتاه می شوند و مفصل گیجگاهی فک آسیب می بیند. حتی خطر شکستگی دندان ها هم وجود دارد. آفت های دردناک دهانی هم از نشانه های اضطراب هستند. اگرچه علت دقیق بروز آفت های دهانی مشخص نیست اما این مسأله بیشتر در افراد مضطرب دیده می شود. خوشبختانه این آفت ها با وجود دردناک بودن، خوش خیم هستند.
بیماری های خود ایمنی
اگر دچار خشکی دهان هستید، ممکن است علت آن داروهایی باشد که مصرف می کنید، اما یک دلیل محتمل دیگر بیماری خود ایمنی ای به نام سندروم شوگرن است که بیشتر در زنان بالای ۴۰ سال رخ می دهد. بر اثر این بیماری، بدن به غدد تولید کننده ی براق دهان و اشک چشم حمله می برد و باعث خشکی دهان و چشم ها و در نتیجه بالا رفتن خطر پوسیدگی دندان ها می شود. اگرچه این سندروم درمان قطعی ای ندارد، اما روش هایی برای کنترل آن وجود دارد که کمک می کند بتوانید رطوبت را تا حدودی به چشم ها و دهان خود بازگردانید.
چیکار کنم دندونام خراب نشه؟
این یکی از بارزترین راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان رعایت بهداشت دهان و دندان است. به طورمرتب و صحیح مسواک زدن برای سلامتی دهان و دندان شما بسیار مهم است. در واقع در دهان شما حدود یک میلیارد میکروب از آنچه می خورید و می نوشید، وجود دارد. بعضی از انها جزو نرمال فلورا هستند یعنی به طور طبیعی باید وجود داشته باشند ولی برخی از انها پوسیدگی زا هستند و همین باعث پوسیدگی دندان می شود. به علت قند موجود در مواد غذایی و نوشیدنی هایی که مصرف می کنیم، این مواد به صورت بیوفیلمی که به پلاک دندان معروف است، تبدیل می شوند. این پلاک ها اسیدهایی تولید می کنند، که مینای دندان را می پوشانند و باعث ایجاد پوسیدگی می شوند.
مسواک زدن، یکی از مهم ترین راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان است، که به تمیز شدن باکتری های دهان و حذف شیرینی و باقیمانده غذایی کمک می کند. حتماً قبل و بعد از خواب مسواک بزنید. مسواک زدن قبل از خواب، از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا مانع ایجاد اسیدهای مضر برای مینای دندان می شود.
برای جلوگیری از پوسیدگی دندان چه بخوریم ؟
اجتناب از خوردن شیرینیها به مقدار زیاد، مسواک زدن و استفادهی منظم از نخدندان و واتر جت از مهمترین کارهایی است که برای جلوگیری از پوسیدگی دندان باید انجام دهیم. اما سایر عادات زندگی و برخی غذاها و نوشیدنیها نیز نقش مهمی در جلوگیری از پوسیدگی دندانها دارند و تأثیر بعضی از این مواد در مقابله با پوسیدگی دندان بسیار شگفتآور است.
بیشتر بخوانید: نقش تغذیه در سلامت دندان ها
انواع پنیرها
برخی محققان معتقدند که پروتئین کازئین (casein) موجود در پنیر قابلیتی دارد که میتواند در سلامت دندانها و جلوگیری از پوسیدگی دندان ها مؤثر باشد. تحقیقات نشان میدهند که سطح کلسیم موجود در دهان با خوردن پنیر افزایش مییابد و چون کلسیم بخشی از مواد تشکیلدهندهی دندان است، افزایش سطح کلسیم در بزاق دهان به ترمیم دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندان ها کمک میکند.
جویدن آدامس
جویدن آدامسِ بدون شکر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان توصیه میشود. آدامسهای بدون شکر از زایلیتول (xylitol) تشکیل شدهاند که یک قند طبیعی است و چون مانع رشد و فعالیت باکتریهای تولیدکنندهی اسید میشود، در مقابله با پوسیدگی دندان و جلوگیری از خراب شدن دندانها نقش مؤثری دارد. اگر زایلیتول با نعناع همراه شود و ۳ تا ۵ بار در روز و به میزان ۵ گرم مصرف شود تأثیر بیشتری خواهد داشت. شایان ذکر است که این ماده مهمترین مادهای است که باید در آدامس وجود داشته باشد تا برای دندان مفید باشد.
مواد غذایی حاوی فولیک اسید ضد پوسیدگی دندان
فولیک اسید تا حد قابل توجهی مقاوت و قدرت محافظتی و ضد میکروبی دهان را افزایش می دهد و سلول های آسیب دیده و ضعیف شده را جانی دوباره می بخشد.
توت های خوشمزه ضد پوسیدگی دندان
نتایج مطالعات اخیرا خاصیت جرم گیری و پاک کنندگی سطح دندان و فضای دهان از هر نوع میکروبی توسط مصرف انواع توت ها به خصوص توت فرنگی را ثابت کرده است.
میوه ها و سبزیجات
سبزیجات و میوه هایی همچون سیب، کلم، هویج و از این قبیل محافظان قوی دندان ها شناخته شده اند که به دلیل دارا بودن ویتامین C و ارزش های تغذیه ای دیگر دندانها را به نوعی جرم گیری می کنند. یاداوری می شود که ویتامین C و آنتی اکسیدان موجود در میوه ها به سلامت لثه ها و دندان ها کمک میکنند.
علت خراب شدن دندان از ریشه
شاید تا کنون با پوسیدگی دندان های خود یا دیگران از ریشه مواجه شده باشید، پوسیدگی دندان از ریشه به دلایل متعددی ایجاد میشود که توجه به آنها از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. (درباره آناتومی دندان و مورفولوژی بخوانید)
کاهش بزاق و خشکی دهان
یکی از دلایل و علت خراب شدن دندان ها از ریشه خشک شدن دهان میباشد، باید توجه داشته باشید که خشک شدن دهان باعث ایجاد جرم و افزایش رشد پلاکت های موجود در دهان میشود که همین امر دندانهای فرد را در مدت زمان کوتاهی از بین میبرد.
مصرف کردن آب در طول روز میتواند به سلامت دندانهای شما کمک بسیار زیادی بکند بنابراین به مصرف آب در طول روز توجه زیادی داشته باشید.
خراب شدن دندان به دلیل رعایت نکردن بهداشت
یکی در دلایل متعددی که علت خراب شدن دندان از ریشه است رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است، بسیاری از افراد با تمیز نکردن دهان خود بعد از مصرف انواع خوراکی به افزایش باکتری های مخرب دندان کمک مینمایند؛ بهتر است بدانید که با تمیز نکردن دندان های خود خوراکیها در لایه دندان ها میمانند و باعث پوسیدگی دندان میشوند.
تاثیر جرم بر خراب شدن دندان از ریشه
هنگامی که بزاق دهان با اسیدها، مواد غذایی و باکتری ها ترکیب میشود جرم هایی بر روی دندان به وجود میآید که در نهایت تمیز نکردن آنها باعث پوسیدگی دندان ها و ریشه می شود.
خوردن و آشامیدن مواد غذایی قندی
بهتر است بدانید که یکی دیگر از عواملی که باعث خراب شدن دندان از ریشه میشود خوردن و آشامیدن مواد غذایی دارای کربوهیدرات میباشد؛ هنگامی که کربوهیدرات ها بر روی دندانها میمانند باعث تخریب و پوسیدگی مینای دندان میشوند؛ توجه داشته باشید که بعد از مصرف کردن مواد غذایی حتما دندانهای خود را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.
روش توقف پوسیدگی دندان
- برای جلوگیری از پوسیدگی دندان؛ حداقل روزی دو بار دندان های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. (ترجیحاٌ بعد از هر وعده غذایی مخصوصاٌ قبل از خواب؛ این کار را انجام دهید.)
- روزی یک یا دو مرتبه بین دندان هایتان را نخ بکشید تا بقایای غذاهای خورده شده را از میان بردارید.
- هر روز با دهانشویه حاوی فلوراید دهانتان را شستشو دهید. (برخی ازاین دهان شویه ها مواد ضد عفونی کننده ای دارند که برای از بین بردن باکتری ها موثر هستند.)
- سعی کنید وعده های غذایی مغذی و متعادل بخورید و میان وعده های قندی را محدود کنید تا دندان های سالم تری داشته باشید.
- اهمیت به چکاپ های دوره ای دندانپزشکی
سوالات متداول
چه اتفاقی می افتد اگر دندان پوسیدگی دندان را درمان نکنیم؟
در صورت عدم درمان، پوسیدگی دندان می تواند عوارض مختلفی ایجاد کند. این موارد عبارت اند از: درد خود به خود، آبسه دندان، که می تواند عوارض خطرناکی را به همراه داشته باشد و عفونت وارد جریان خون می شود.
راه تشخیص پوسیدگی دندان چیست؟
پوسیدگی دندان معمولا با سیاه شدن دندان مشخص می شود. اما تشخیص نهایی با معاینات دندانپزشکی امکان پذیراست. علائم پوسیدگی پیشرفته تر ممکن است حساسیت، درد هنگام خوردن، نوشیدن موادغذایی گرم یا سرد یا شیرین، درد دندان به خودی خود و درد هنگام غذا خوردن باشد.
آیا دهانشویه برای پوسیدگی دندان مفید است؟
برای کنترل بوی بد دهان و کاهش باکتری موجود در دهان می توان از دهانشویه استفاده کرد. دهانشویه همچنین می تواند به مقابله با شرایطی مانند عفونت لثه، خشکی دهان و ایجاد پلاک کمک کند.
دکتر مهناز ارشد
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
استاد دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران