بسیاری از افراد با گذشت زمان بنا به دلایل متعددی همچون پیری، ضربه و تروما، تحلیل شدید استخوانی، کشیدن دندان و… دندان های خود را از دست می دهند. این موضوع علاوه بر این که باعث ایجاد مشکل در ظاهر و طرح لبخند فرد می شود، می تواند در صحیح جویدن و غذا خوردن نیز تاثیر منفی بگذارد.
بسیاری از افراد به دنبال یک روش دائمی برای جایگزینی این دندان های از دست رفته هستند. تا چند سال گذشته انجام پروتز های متحرک (دندان مصنوعی) میان این افراد بسیار رایج بود. مشکلاتی که این درمان ایجاد می کرد شامل لقی و گیرغذایی و تحلیل بیشتر فک، باعث شد که روش بهتری به نام ایمپلنت جایگزین آن شود.
ایمپلنت روشی دائمی برای دندان های از دست رفته می باشد. خوشبختانه امروزه با فراگیر شدن ایمپلنت اینگونه افراد دیگر دغدغهای برای از دست دادن دندان های خود ندارند و دیگر به سراغ پروتز های متحرک (دندان مصنوعی) نمی روند. ایمپلنت جایگزین ریشه های دندان می شود و یک پایه قوی برای دندان دائمی (ثابت) یا متحرک ایجاد می کنند که با دندان های طبیعی شما سازگاری دارد و به شما علاوه برتوانایی جویدن غذا نمای دندان واقعی را نیز می بخشد.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش های جایگزینی دندان های از دست رفته در حال حاضر می باشد. بر اساس آمار و ارقام، تعداد افرادی که نیازمند جایگزینی دندان هستند، بسیار بالا است و فرقی نمی کند که شما یک دندان از دست داده باشید یا همه آن ها را، در هر صورت نیازمند یک روش موفق جایگزینی دندان مانند ایمپلنت یا همان کاشت دندان هستید. ایمپلنت های دندانی پین هایی هستند که به نام فیکسچر نیز شناخته می شوند.
این پین ها از تیتانیوم خالص سازگار با بافت بدن ساخته شده اند. ایمپلنت ها درون استخوان فک به طریق جراحی قرار داده می شوند. در واقع پایه های ایمپلنت شبیه به ریشه دندان عمل می کنند و پروتز ها روی این پایه ها قرار می گیرند.
مراحل ایمپلنت دندان
جراحی ایمپلنت دندان معمولاً یک جراحی سرپایی است که به صورت مرحله ای و با زمان بهبودی بین مراحل انجام می شود. روند قرار دادن ایمپلنت دندان شامل مراحل زیر می باشد:
- معاینه فرد و تعیین نوع و تعداد ایمپلنت
- برداشتن دندان آسیب دیده (کشیدن دندان) در صورت نیاز
- آماده سازی استخوان فک (پیوند استخوان) در صورت نیاز
- کاشت پایه ایمپلنت
- رشد و ترمیم استخوان
- انتخاب رنگ و انجام قالب گیری و ارسال برای لابراتور
- قرار دادن نهایی ایمپلنت
معاینه اولیه
برای کاشت ایمپلنت دندان عمل جراحی لازم است به همین علت دندانپزشک باید معاینه کامل از دهان و دندان شما انجام دهد. معاینه معمولا با عکس پرتوی ایکس از دندان ها انجام می شود تا وضعیت دقیق دندان ها، استخوان فک، سینوس ها و ارتباط آن ها با هم مشخص شود. همچنین باید وضعیت سلامت عمومی بیمار مشخص شود. برخی از بیماری ها و برخی داروها می توانند در فرآیند التیام بافت ها و پیوند اختلال ایجاد کنند. هر نوع بیماری که دارید یا دارویی که مصرف می کنید حتی داروهای بدون نسخه و گیاهان دارویی را باید به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
جایگذاری ایمپلنت
به طور کلی فرآیند کاشت ایمپلنت دندان چند مرحله ای است. اگر دندان صدمه دیده هنوز کشیده نشده است، ابتدا باید این کار انجام شود. اگر استخوان فک برای پشتیبانی ایمپلنت ضعیف باشد باید پیوند استخوان انجام شود و سپس کاشت ایمپلنت صورت گیرد. پس از پیوند استخوان باید چندین ماه صبر کرد تا استئواینتگریشن انجام شود( پیوند استخوان). سپس می توان ایمپلنت را در داخل استخوان فک جایگذاری کرد. پس از جایگذاری ایمپلنت باید مدتی به استخوان فرصت بدهید تا بازسازی شده و رشد کند و به ایمپلنت جوش بخورد. و در نهایت روکش یا هر پروتز دندانی دیگر بر روی ایمپلنت فرا می رسد.
پس از این که ایمپلنت درون استخوان فک جایگذاری شد، بر روی آن یک پیچ درپوش بسته می شود تا سوراخ ایمپلنت مهر و موم شود. اگر بنا بر کاشت دو مرحله ای باشد، در اینجا لثه روی ایمپلنت را می پوشاند و اگر بنا بر کاشت یک مرحله ای باشد، روی ایمپلنت پوشانده نمی شود بلکه قطعه فلزی که روی آن پیچ شده (هیلینگ کپ) است از لثه بیرون می زند تا بعدا لازم نباشد دوباره لثه برش خورده و باز شود.
پس از این عمل جراحی، اگر ایمپلنت در فک پایین است باید سه تا چهار ماه منتظر بمانید تا کامل با استخوان پیوند بخورد و اگر ایمپلنت در فک بالا است باید چهارتا پنج ماه صبر کنید. در این مدت استخوان در حال رشد کردن و جوش خوردن به ایمپلنت است.
جراحی مرحله دوم ایمپلنت
پس از این که ایمپلنت به استخوان فک به طور کامل پیوند خورد و ثبات ثانویه آن تأمین شد، جراحی مرحله دوم ایمپلنت صورت می گیرد. این عمل جراحی خیلی ساده تر از عمل اولیه است. لثه که روی ایمپلنت را پوشانده است کنار زده می شود تا سر ایمپلنت نمایان شود. سپس یک یقه فلزی به نام هیلینگ کپ بر سر ایمپلنت بسته می شود تا بافت لثه را به جوش خوردن درست در اطراف ایمپلنت هدایت نماید. این یقه فلزی گرد باعث می شود لثه روی ایمپلنت را نپوشاند. بعد مدت 10 تا 14 روز پس از بستن هیلینگ، ایمپلنت آماده اسکن برای پروتز می شود. یادتان باشد عمل جراحی دوم سرپایی و بسیار ساده است بنابراین جای نگرانی نیست. این عمل تحت بی حسی موضعی انجام می شود.
قالب گیری/اسکن
قالب گیری و یا اسکن ایمپلنت از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا تعیین کننده شکل نهایی دندان بازگردانی شده است. بعد از اسکن دقیق از ایمپلنت، کراون (پروتز) مناسب ساخته خواهد شد و بیمار از نتیجه ی گرفته شده راضی خواهد بود. بعد از سپری شدن تقریبا 10 الی 14 روز بعد از بستن هیلینگ این قسمت باز می شود. سپس impression coping بر روی ایمپلنت نصب می شود. بعد از آن اسکن از ایمپلنت با استفاده از اسکنر مخصوص انجام می گردد و ادامه مراحل ساخت روکش ایمپلنت در لابراتوار دندانپزشکی انجام می گیرد. مدت زمان مورد نیاز برای اسکن روکش وساخت آن ممکن است ۲ الی ۳ هفته به طول بیانجامد.
طول درمان ایمپلنت دندان چقدر است؟
فرآیند کاشت ایمپلنت دندان یک فرآیند سه فازی است که مدت زمان آن برای هر فرد متفاوت است. به طور معمول کل مراحل 3 تا 4 ماه طول می کشد. برای افرادی که کاشت ایمپلنت کامل دندان های یک یا دو فک رو دارند، فرآیند کمی طولانی تر است. اما برای افرادی که تنها نیاز به جایگزینی یک یا تعداد کمی دندان دارند ایمپلنت دندان سریع تر انجام می شود و در افرادی که با تشخیص دندانپزشک شرایط لازم ایمپلنت فوری رو دارند این درمان در 1 روز انجام می شود.
انواع ایمپلنت
علیرغم پیشرفت در زمینه مراقبت از دندان، میلیون ها ایرانی از دندان درد رنج می برند، که عمدتا به علت پوسیدگی دندان، بیماری پریودنتال یا ضربه و تروما است. برای سال ها، تنها گزینه های درمان در دسترس افرادی که دندان هایشان را از دست داده بودند، استفاده از بریج ها (پل ها ) و پروتزهای متحرک بود. اما امروزه، ایمپلنت ها در دسترس هستند.
بهتر است بدانید انواع ایمپلنت کدامند؟
دو نوع ایمپلنت مختلف وجود دارد:
- اندوستیال (endosteal)
ایمپلنت اندوستئال مانند ریشه دندان به صورت پیچ کوچک تیتانیوم در استخوان فک قرار می گیرد و سپس روکش ایمپلنت بر روی آن قرار می گیرد. رایج ترین روش کاشت ایمپلنت، اندوستئال است که درون استخوان قرار می گیرد و دارای استحکام بالایی می باشد.
- ساب پریوستال (subperiosteal)
ایمپلنت های ساب پریوستئال نوعی از ایمپلنت های دندانی محسوب می شوند که بر خلاف ایمپلنت های دندانی معمول (اندوستئال) به جای قرارگرفتن در داخل استخوان فک به وسیله فریمی بر روی استخوان فک و زیر لثه قرار می گیرند. این پروتزها توسط پیچ های کوچکی در نقاط مختلف فک کاشته شده و به مرور زمان و از طریق استخوان سازی در اطراف و روی فریم کاملا مستحکم می شوند.
قیمت ایمپلنت دندان
واقعیت این است شرایط هر بیمار متفاوت است، در نتیجه هزینه ایمپلنت دندان متغییر است، قیمت ایمپلنت دندان براساس برند ایمپلنت ثابت بوده ولی چون شرایط استخوان فک هر فرد متفاوت است، جراحی های اضافه مثل سینوس لیفت و بازسازی استخوان هزینه ی ایمپلنت دندان را تغییر می دهند.
← نمونه کار های دکتر مهناز ارشد →
چرا درمان ایمپلنت بهترین روش جایگزینی دندان های از دست رفته است؟
همانگونه که همه ما به خوبی میدانیم ایمپلنت دندانی یک گزینه درمانی بسیار موثر برای جایگزین کردن دندانهای آسیب دیده ویا از دست رفته است. هیچ یک از روش های درمانی دیگر به لحاظ زیبایی، پایداری و استحکام با ایمپلنت قابل قیاس نیستند. اگر یک یا چند و یا همه دندانهای خود را از دست دادهاید استفاده از بریج، دندان مصنوعی و کاشت ایمپلنت میتواند به یک گزینه درمانی عالی برای پر کردن جای خالی آن ها و بهبود عملکرد و سلامت دهان شما تبدیل شود.
به طور متوسط میزان موفقیت ایمپلنت دندانی حدود ۹8 درصد است اما به طور کلی موفقیت آن ها به محل دندان از دست رفته، سبک زندگی، و سطح سلامت شما بستگی دارد. از دیگر مزایای ایملنت دندان به موارد زیر می توان اشاره کرد:
ظاهر طبیعی و عملکرد مناسب
ایمپلنت های دندانی طوری طراحی شده اند که ساختار و عملکردی کاملا نزدیک و مطابق دندان های طبیعی داشته باشند. غذا خوردن و صحبت کردن با ایمپلنت دندان مانند دندان طبیعی است.
طول عمر و ماندگاری
طول عمر ایمپلنت های دندانی به عوامل مختلفی از جمله؛ نوع روش انجام ایمپلنت، جنس ایمپلنت استفاده شده، سلامت بافت لثه و سایر دندان ها بستگی دارد اما در این میان یک عامل تعیین کننده وجود دارد و آن هم نحوه مراقبت است. این فاکتور به قدری مهم است که اگر شما از بهترین برند ایمپلنت هم استفاده کنید اما بعد از آن مراقبت های لازم صورت نگیرد، تاثیرات مخربی در طول عمر آن دارد. درواقع ماندگاری بالا یکی از دلایل محبوبیت ایمپلنت ها به شمار می رود.
حفظ تراکم استخوان
در بین روش های جایگزینی دندان، ایمپلنت تنها روشی است که پایه ی آن مانند ریشه ی دندان عمل کرده و درون استخوان فک قرار می گیرد. جنس این پایه ها از تیتانیوم و سازگار با بدن است که به مرور زمان با بافت استخوان پیوندی قوی برقرار کرده و از این طریق از تحلیل بافت استخوان جلوگیری به عمل می آید. ایمپلنت دندان باعث رشد استخوان اطراف خود می شود و بدین گونه هم میزان استخوانی که باید از ایمپلنت پشتیبانی کند، تقویت می شود و هم از دفرمه شدن وتحلیل استخوان فک جلوگیری می شود.
میزان موفقیت
طبق بررسی های انجام شده، ایمپلنت دندان درمانی است که در 98 درصد بیماران موفقیت آمیز آمده بوده. دلیل این موفقیت می تواند به خاطر جنس خاص ایمپلنت ها باشد که سازگار با بدن بوده و واکنش های آلرژیک ایجاد نمی کنند.
ایمپلنت برای چه کسانی مناسب نیست و ناموفق خواهد بود؟
- در صورتی که سابقه انجام شیمی درمانی یا رادیوتراپی را دارید یا اینکه در حال حاضر این درمان ها را انجام می دهید، باید بدانید که تا 2 سال بعد از پایان درمان امکان قراردادن ایمپلنت برای شما وجود ندارد و پس از آن هم احتمال موفقیت درمان کمتری دارید.
- تاثیر بیماریهای سیستمیک استخوانی مانند ابتلا به پوکی استخوان و بیماری هایی مانند آن در موفقیت ایمپلنت هنوز اطمینانی حاصل نشده است و تاثیر آن در کارکرد و ماندگاری ایمپلنت دقیقا مشخص نیست.
- برای انجام ایمپلنت سلامت لثه فرد مراجعه کننده بسیار مهم است و علاوه بر آن باید استخوان فک قدرت و انسجام کافی برای نگهداری ایمپلنت را داشته باشد.
- اگر فرد از دخانیاتی مانند سیگار وقلیان استفاده کند موجب کاهش موفقیت درمان می شود.
برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله “ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟” را در سایت مطالعه بفرمایید.
ایمپلنت فوری دندان
دندان ها تاثیر بسزایی در زیبایی صورت و لبخند افرد دارند، گاهی اوقات افراد نیاز به ایمپلنت در دندان های جلو دارند. و خوشبختانه با پیشرفت علم و با توجه به رضایت بیماران از ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندان های خود به ایمپلنت فوری دندان روی می آورند. ایمپلنت فوری از لحاظ شرایط با دیگر ایمپلنت ها متفاوت است. به طور خلاصه یعنی اگر استخوان و تراکم آن مناسب باشد، لازم نیست پس از جراحی برای انجام پروتز مدت زمان سه ماه صبر کنیم و در همان روز جراحی پروتز موقت قرار داده می شود، و بعد از گذشت سه تا پنج ماه پروتز نهایی جایگزین آن می شود.
ما دقیقا چه نیازی به ایمپلنت دندان داریم؟
جای خالی دندان از دست رفته می تواند در سلامت دیگر دندان ها، تکلم و غذا خوردن و سایر جنبه های زندگی اجتماعی افراد اثر بگذارد. درمان ایمپلنت دندان علاوه بر حفظ ظاهری چهره و طرح لبخند، از بروز تحلیل استخوان فک، حرکت دیگر دندان ها و… تاثیر بسزایی دارد.
درد ایمپلنت دندان
درمان ایمپلنت دندان درد غیر قابل تحملی نخواهد داشت. شما در طول انجام کاشت دندان به علت بی حسی دردی احساس نخواهید کرد. به طور کلی میزان درد ایمپلنت دندان وابسته به شرایط بیمار است. اما به طور کلی درد ایمپلنت دندان با استفاده از مسکن های تجویز شده توسط دندانپزشک قابل تحمل و تسکین است.
به طور کلی علت درد ایمپلنت دندان به دو دسته طبیعی و غیر طبیعی تقسیم می شود. درد ایمپلنت دندان در ساعات و روزهای اولیه جراحی طبیعی است و بخشی از دوره نقاهت است. درد در روزهای اولیه به علت جراحی در ناحیه لثه و استخوان است که بعد از چند روز تکسین پیدا می کند. علت شایع درد ایمپلنت غیر طبیعی عفونت، فشار بیش از حد، آسیب به اعصاب و مشکلات سینوس است که معمولا به علت عدم مراقبت صحیح و مراجعه به دندانپزشک ناماهر رخ می دهد.
مدت زمان درمان ایمپلنت
این زمان به عوامل متعددی بستگی دارد و زمان بهبودی پس از جراحی بستگی به سرعت ترمیم بافت در دهان بیمار دارد. معمولا این زمان بین 2 الی 3 ماه طول می کشد که بعد از ترمیم بافت و تشکیل استخوان، مراحل ساخت تاج دندان آغاز می شود.
ایمپلنت دندانی بر خلاف انواع دیگر پیوندها (قلب ،کلیه، ریه و… ) پس نمیزند چرا که تیتانیوم فلزی است که با محیط بدن کاملا سازگار است. اما علل از دست دادن ایمپلنت شامل عواملی است همچون:
- جراحی نامناسب
- تروما (آسیب و ضربه) به ایمپلنت دندانی بلافاصله بعد از جراحی
- پروتز نامناسب و عدم پخش صحیح نیرو
- از همه مهمتر، عدم رعایت بهداشت دهان توسط بیمار
عمر ایمپلنت دندان
با توجه به بررسی ها و تحقیقات انجام شده، طول عمر ایمپلنت دندان حدود 20 سال در نظر گرفته شده است، اما به طور کلی عوامل بسیاری بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر دارند. اگر بعد از درمان ایمپلنت دندان مراقبت های لازم و دستورالعمل های ذکر شده توسط دندانپزشک انجام شود، ایمپلنت دندان شما می تواند طول عمری بسیار طولانی و حتی تا پایان عمر داشته باشد.
عوارض ایمپلنت دندان
مهم ترین عوارض ایمپلنت دندان که ممکن است افراد بعد از جراحی آن را تجربه کنند عبارت اند از:
شل شدن ایمپلنت
احتمالاً از شایع ترین عوارض ایمپلنت دندان، شل شدن ایمپلنت باشد. زمانی که استخوان به اندازه کافی برای جای دهی و حفظ ایمپلنت قوی نباشد ممکن است با این مشکل رو به رو شوید. همچنین برخورد ضربه به صورت، افزایش سن، سیگار کشیدن و جویدن مکرر اجسام سفت و سخت با ایمپلنت موجب شل شدن آن می شود. در صورت بروز این مشکل حتما باید در اولین فرصت و پیش از آنکه عوارض جبران ناپذیر دیگری رخ دهند به مطب متخصص دندانپزشک خود مراجعه کنید.
عفونت اطراف ایمپلنت
در صورت بروز، عفونت اطراف ناحیه کاشت ایمپلنت از نگران کننده ترین عوارض ایمپلنت دندان است. این عارضه معمولا می تواند به فاصله کمی بعد از کاشت دندان دیده شود و یا ماه ها و حتی سال ها بعد به دلایل متعددی رخ دهد. عفونت می تواند همراه با علائمی مانند خونریزی، قرمزی، تورم، خروج چرک، بوی بد دهان و یا حتی تب همراه باشد. در صورت مشاهده این علائم حتما به متخصص دندانپزشک خود مراجعه کنید.
خونریزی لثه
این امکان وجود دارد که ایمپلنت باعث خونریزی لثه شود. البته بعد از جراحی ممکن است به صورت جزئی (اما موقت) خونریزی وجود داشته باشد اما اگر متوقف نشود حتما باید مورد توجه قرار بگیرد.
جا به جایی جزئی ایمپلنت
با اینکه طی فرآیند استئوانتگریشن، پایه ایمپلنت کاملا به استخوان جوش می خورد و توسط آن احاطه می شود، اما باز هم ممکن است بر اثر جویدن زیاد خوراکی های سفت و سخت و یا برخورد ضربه، ایمپلنت به صورت جزئی تغییر موقعیت دهد که اصطلاحا به این حرکت، میکرو گفته می شود زیرا بسیار جزئی است. این حرکت و جا به جایی معمولا قابل مشاهده نیست و اینطور نیست که حس کنید ایمپلنت شل شده و یا می خواهد بیافتد.
موارد مورد احتیاط در ایمپلنت
- افرادی که دیابت یا مرض قند کنترل نشده دارند بهتر است ابتدا به پزشک مراجعه نمایند. قند خون خود را کنترل کرده و به زیر صد و پنجاه برسانند سپس اقدام به این درمان کنند.
- افرادی که سیگار می کشند مشکلی برای گذاشتن ایمپلنت دندان ندارند. با جرمگیری صحیح و کامل قبل از کار و هر شش ماه یکبار می توانند از Implant استفاده کنند.
- کسانی که از داروهای خانواده بیسفوسفونیت برای پوکی استخوان استفاده می کنند. با تغییر داروی خود به خانواده ای دیگر پس از شش ماه می توانند Implant بگذارند.
- کسانی که رادیوتراپی یا شیمی درمانی کرده اند تا شش ماه نمی توان برایشان Implant گذاشت.
- در کل امروزه بسیاری از مواردی که در گذشته از موارد منع Implant بوده اند با افزایش دانش و تجربه تغییر کرده اند. دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که امکان گذاشتن Implant برایشان میسر است و این ممانعت بی مورد بوده است.
ایمپلنت در افراد سیگاری
شاید به مقدار زیاد در گذشته و حال شنیده و خوانده باشید که فردی که سیگار می کشد نمی تواند از درمان ایمپلنت استفاده کند. این عقیده در قدیم وجود داشت و مقالاتی هم که در این باب نوشته شده اند بر اساس دانش گذشته است. امروزه با گذشت حدود چهل سال از درمان ایمپلنت دندان ها تجربیات و دانش جدید نشان داده است که با بکارگیری تکنولوژی مدرن و جدیدترین روش ایمپلنت دندان چیزی دیگر بعنوان منع درمان ایمپلنت برای افراد سیگاری وجود ندارد.
در مطالعات جدیدی که صورت گرفته است اختلاف معنی داری در نتیجه درمان کاشت دندان بین افراد سیگاری و غیر سیگاری مشاهده نشده است.
قطعات ایمپلنت دندان
سه قطعه برای ایمپلنت دندان وجو دارد:
- ایمپلنت: ایمپلنت یا فیکسچر جایگزین ریشه طبیعی دندان می شود.
- اباتمنت (Abutment): اتصال دهنده پایه ایمپلنت به تاج. اباتمنت از خط لثه بیرون می زند تا به عنوان پایه ای که تاج مصنوعی به آن وصل می شود عمل کند.
- تاج (Crown): این قسمت دندان از جنس سرامیک است و تاج ظاهری طبیعی و جذاب و نهایی را برای روکش ایمپلنت ارائه می دهد. هیچکدام از قسمت های ایمپلنت دندان در اثر حمله باکتری ها و هرگونه پوسیدگی بعدی که با دندان های طبیعی یا روکش های معمولی و بریج های دندان تجربه می شوند، تحت تأثیر قرار نمی گیرند. ایمپلنت های دندانی برای ماندگاری کامل ساخته شده اند.
سن مناسب برای ایمپلنت
برای قرار دادن ایمپلنت باید تا سن 18 سالگی صبر کرد تا اسکلت صورت شکل کامل خود را پیدا کند. در غیر این صورت ممکن است در آینده به خاطر رشد فک و صورت ایمپلنت دندانی کوتاه تر از دندان مجاورش به نظر برسد. در بعضی موارد مثلا اگر چند ایمپلنت دندانی در یک ناحیه کاشته شده باشد و پروتزی به شکل بریج روی ایمپلنت ها نصب شده باشد مقاومت بریج مانع از رشد اسکلتال در آن ناحیه می شود و بنابراین فرد دچار دفورمیتی صورت می شود ولی پس از سن 18 سالگی هیچ محدودیتی وجود ندارد و تا هر سنی میتوان ایمپلنت دندانی انجام داد.
در سنین پایین تر برای یک دندان می شود ایمپلنت دندانی انجام داد ولی باید پروتز ایمپلنت دندانی بعد از 18 سالگی تعویض شود تا اندازه آن با دندان های مجاور هماهنگی داشته باشد.
در صورتی که ایمپلنت ها با طرح ها و قطرها و زوایای مختلف از هم کاشته شوند، بهتر است که با روکش آن ها به یکدیگر متصل شوند و به صورت گروهی روکش شوند تا اینکه تک تک و به طور مجزا روکش شوند به این علت که میتوانند در تحمل فشارهای جویدن به کمک هم بیایند و فشارهای بر روی پایه های متعدد تقسیم شود.
جراحی سینوس لیفت برای کاشت ایمپلنت
سینوس گونه ای فضایی خالی در فک بالا است که با کشیده شدن دندان های زیر آن بزرگ می شود و فضای کاشت ایمپلنت را کاهش می دهد. در این موارد باید فضای ایجاد شده با پیوند استخوان پر شود تا بتوان ایمپلنت را در استخوان جدید کاشت به این عمل سینوس لیفت می گویند که به دو صورت انجام میشود.
سینوس لیفت بسته Close Sinus Lift:
عمل سینوس لیفت بسته در نواحی که حداکثر به سه تا پنج میلیمتر فضا احتیاج است انجام می شود وایجاد فضای بیشتر از آن باید به روش سینوس لیفت باز انجام شود . که این روش همزمان با کاشت ایمپلنت انجام می گیرد و پس از آن حداقل شش ماه باید صبر کرد.
سینوس لیفت باز Open sinus Lift:
جراحی سینوس باز درنواحی که به بیش از سه میلیمتر بازسازی استخوان جهت کاشت ایمپلنت احتیاج است انجام می شود و معمولا به نحوی انجام می شود که ابتدا جراحی سینوس انجام شده و پس از گذشت حداقل 4 ماه از زمان جراحی کاشت ایمپلنت در ناحیه سینوس انجام می شود.
علت انجام جراحی پیوند استخوان چیست؟
اگر ایمپلنت کاملاً به استخوان جوش بخورد، عمر بالایی خواهد داشت. اگر استخوان به دلیل عفونت، شکستگی ریشه یا نداشتن دندان برای مدتی طولانی تحلیل رفته باشد، پیوند استخوان ضرورت پیدا می کند تا جراح بتواند ایمپلنت را در موقعیت مناسب قرار دهد و ایمپلنت کاملاً در استخوان قرار گیرد. در چنین شرایطی نتیجه طبیعیتری به دست میآید و دندان بیش از حد بلند به نظر نمیرسد. البته پیوند استخوان فقط تحت شرایط خاص لازم است. در مواردی که عفونت فعال وجود ندارد و پیوند استخوان زیادی نیاز نیست، کاشت دندان همزمان با پیوند استخوان انجام می گیرد در غیر اینصورت پیوند استخوان انجام شده و پس از حداقل 4 ماه کاشت ایمپلنت انجام می شود.
کاربرد پودر استخوان در ایمپلنت دندان این است که به جهت افزایش تراکم و ارتقا کیفیت استخوان فک مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع نقش اصلی پودر استخوان برای افزایش طول و عرض استخوان، بهبود رشد آن و همچنین جایگزین شدن با قسمت های از دست رفته است. پس از پیوند استخوان، با بهبود روند گردش خون به استخوان، رشد آن تحریک می شود.
رادیو گرافی تخصصی ایمپلنت
رادیوگرافی مورد نیاز جهت تشخیص عرض استخوان CBCT است. این نوع رادیوگرافی تصویری سه بعدی از استخوانی که می خواهیم ایمپلنت را در آن قرار دهیم به ما می دهد. با این تصاویر علاوه برعرض استخوان رابطه عصب تحتانی فکی و چانه ای و سینوس ماگزیلا و همین طور زاویه استخوان دیده می شود.
توجه داشته باشید که بهترین رادیوگرافی هم میتواند خطا داشته باشد و نباید صد در صد به آن اکتفا کرد و باید مشاهدات بالینی را نیز به آن اضافه کرد و در صورت نیاز در حین جراحی باید رادیو گرافی تکمیلی صورت گیرد.
آیا میتوان کشیدن و کاشت دندان را در یک روز انجام داد؟
بله، این کار ممکن است و بهتر هم هست که این دو کار همزمان صورت گیرد. یعنی دندان را کشیده و بلافاصله ایمپلنت را در داخل ساکت دندان کشیده شده قرار داد. به این درمان ایمپلنت فوری گفته میشود. اگر عفونت شدید باشد، بهتر است پس از کشیدن دندان مدتی صبر کرد و سپس کاشت دندان را انجام داد. معمولا اگر که در استخوان انتهای دندان کشیده شده عفونت و آبسه و چرک باشد نمی توان همان روز کشیدن دندان، ایمپلنت را قرار داد و باید دو ماه تا خوب شدن کانون عفونی صبر نمود.
آیا میتوان روکش را در همان روز کاشت ایمپلنت به آن متصل کرد؟
این کار نیز ممکن است و به آن بارگذاری فوری میگویند. اگر ایمپلنت جایگاه محکم و با ثباتی در استخوان داشته باشد و جراح از پایداری آن راضی باشد، روکش موقت روی ایمپلنت گذاشته میشود. اگر پیوند استخوان ضروری باشد، ایمپلنت فوری انجام شده باشد یا استخوان کافی وجود نداشته باشد، بهتر است روکش موقت به ایمپلنت جدید متصل نشود تا در این فاصله ایمپلنت به استخوان جوش بخورد و محکم شود.
آیا ایمپلنت های دندانی پوسیده هم می شود؟
هرچند کاشت دندان از نظر ظاهری، احساس و عملکردی شبیه به دندان های سالم و طبیعی دارد اما وقتی صحبت از ترکیب ایمپلنت می شود، آنها متفاوت هستند.در ایمپلنت دندانی مانند دندان های طبیعی حفره یا پوسیدگی دندان ایجاد نمی شود. با این وجود ، عدم مراقبت صحیح از ایمپلنت دندان هنوز هم می تواند به دلیل ایجاد بیماریهای لثه ای ، عدم موفقیت کاشت دندان را در پی داشته باشد. با این حال ، این بدان معنا نیست که بیماران کاشت دندان مجوز مراقبت نکردن از ایمپلنت های دندان را دارند.
هزینه ایمپلنت دندان
واقعیت این است شرایط هر بیمار متفاوت است، در نتیجه هزینه درمان ایمپلنت دندان متغییر است، قیمت هر واحد ایمپلنت براساس برند آن ثابت بوده ولی چون شرایط استخوان فک هر فرد متفاوت است، جراحی های اضافه مثل سینوس لیفت و بازسازی استخوان هزینه را تغییر می دهد.
روکش ایمپلنت
پس از جراحی و قراردادن ایمپلنت به صورت فوری یا تاخیری یعنی 2 تا 3 ماه بعد امکان قراردادن روکش و بازسازی پروتزی وجود دارد.
مهمترین کاری که شما باید بعد از جراحی ایمپلنت انجام دهید مراقبت و نگهداری صحیح و مطلوب از ایمپلنت ها است. اینکار با رعایت بهداشت دهان و دندان و عمل به توصیه های متخصص دندانپزشکی شما امکان پذیر می باشد. مراقبت از ایمپلنت دندان اصلا سخت نیست و دقیقا مشابه مراقبت روزانه از دندان های طبیعی خودتان است.
ایمپلنت ها دائمی هستند بنابراین مراقبت از ایمپلنت نیز باید دائمی باشد. شما باید با تمیز کردن روزانه آن ها در کنار سایردندان ها و مراجعه منظم سالیانه به دندانپزشک، آن ها را در بهترین حالت حفظ کنید.
- حداقل روزی دو بار مسواک بزنید. در شبانه روز دست کم 2 بار دندان های خود را با دقت و به صورت اصولی مسواک بزنید. این امر باعث جلوگیری از رشد باکتری ها، همچنین جلوگیری از پوسیدگی دندان و بروز بیماری های دهان و دندان می شود. تمیز کردن دندان ها مخصوصاً بعد از هر وعده غذایی بسیار ضروری است، بعد از هر وعده غذایی مخصوصا اگر غذاهای شیرین، اسیدی یا گاز دار میخورید حتما با آب؛ دهان خود را شستشو دهید. و اگر برایتان مقدور است مسواک بزنید. برای تمیز کردن روکش ایمپلنت و دندان ها می توانید از مسواک های عادی و یا برقی استفاده کنید.
- نخ دندان را فراموش نکنید. برای حفظ و مراقبت از روکش ایمپلنت، تنها مسواک زدن کافی نیست و باید حتما نخ دندان هم بکشید. در حالی که اغلب افراد نخ دندان نمی کشند و از استفاده از آن هراس دارند. اما نخ دندان بهترین روش برای از بین بردن خورده زیرهای مواد غذایی و باکتریها از بین دندان ها و پیشگیری از رشد و تکثیر باکتری های مضر دهان است. از آنجا که نخ دندان باعث از بین رفتن مواد غذایی در بین دندان ها می شود، استفاده از آن میتواند مانع از پوسیدگی یا سوراخ شدن دندان ها شود.
- استفاده از واترجت های دندانی جهت تمیزکردن فضای زیر روکش ها بخصوص در مواردی که روکش ها به هم متصلند یا نخ دندان زدن سخت و غیرممکن است قویا توصیه می شود.
- به طور منظم به متخصص دندانپزشکی خود مراجعه کنید. در ابتدا شش ماه بعد از تحویل روکش و پس از آن سالانه باید روکش ها و ایمپلنت ها چک شوند تا در صورت بروز مشکل سریعا درمان شوند.
اگر از روکش ایمپلنت دندان خود با دقت مراقبت نکنید چه چیزی در انتظارتان خواهد بود؟
اگر با دقت و به صورت منظم مسواک نزنید قطعا شاهد رشد پلاک و باکتری روی ایمپلنت ها خواهید بود و چه بسا همین پلاک ها باعث بروز عفونت لثه در اطراف ایمپلنت شوند که میتواند منجر به جدا شدن اتصال پایه ایمپلنت از بافت استخوانی شود. این عفونت میتواند باعث لق شدن ایمپلنت و شکست کامل آن شود.
- تا زمانی که از ایمپلنت ها به طور صحیح مراقبت شود و استخوان های فکین شرایط لازم برای نگهداری را داشته باشند، این درمان، یک درمان دائم برای دندان های از دست رفته خواهد بود.
بی تردید، بهترین مراقبت دندانی را با ما تجربه می کنید.
برای دریافت اطلاعات دقیق تر راجع به لمینت در تهران می توانید ما با در ارتباط باشید از طریق راه های ارتباطی زیر:
تلفن: ٠٩٣٦٥١٦٤٣٢٣
دکتر مهناز ارشد
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران