طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟ چه زمانی باید برای ترمیم و یا تعویض کامپوزیت دندان اقدام کنم؟ چطور میتونم طول عمر کامپوزیت دندانم را افزایش بدم؟ در این مقاله به پاسخ این قبیل سؤالات و بیان نکات لازم در مورد ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان اختصاص داده شده است در این مطلب با ما همراه باشید.
آیا کامپوزیت دندان یک روش دائمی است؟
کامپوزیت نیز همانند سایر روش های ترمیمی و زیبایی، یک روش دائمی نیست و طول عمر مشخصی دارد. اما شما می توانید با انجام مراقبت های صحیح و همچنین مراجعه به متخصص دندانپزشک، به افزایش دوام و طول عمر کامپوزیت دندان خود کمک کنید.
مهم ترین نکته در مدت ماندگاری کامپوزیت دندان
ماندگاری کامپوزیت دندان و زیبایی لبخند به عوامل متعددی بستگی دارد که مهم ترین آن ها رعایت دستورالعمل های گفته شده توسط متخصص دندانپزشک می باشد. اگر بعد از نصب، مراقبت های لازم را انجام ندهید و نسبت به نگهداری آن ها سهل انگاری کنید، احتمال ترک خوردگی یا حتی شکستن کامپوزیت شما وجود دارد که در این صورت باید برای ترمیم یا تعویض آن اقدام نمایید.
طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟
به طور کلی می توان گفت که طول عمر آخرین تکنولوژی های کامپوزیت دندان در حدود 5 تا ۱۰ سال می باشد.
7 مورد موثر بر طول عمر کامپوزیت دندان
در ادامه به عوامل موثر بر طول عمر کامپوزیت می پردازیم:
نحوه نگهداری از کامپوزیت دندان
برای اینکه مدت زمان ماندگاری کامپوزیت دندان خود را افزایش دهید، بعد از نصب آن باید به توصیه های متخصص دندانپزشک خود توجه داشته باشید و مراقبت های لازم را انجام دهید. در ادامه به توصیه های مهمی که باید توجه داشته باشید، اشاره شده است:
- در روز اول بعد از درمان، سعی کنید از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های رنگی مانند چای و قهوه اجتناب کنید.
- بهداشت دهان و دندان اهمیت بسیار زیادی دارد، پس از آن غافل نشوید. سعی کنید بعد از مصرف نوشیدنی های رنگی دهان خود را با آب بشویید و به کمک مسواک و نخ دندان، اجازه باقی ماندن مواد غذایی و پلاک را در بین دندان های خود ندهید.
- توجه داشته باشید که استعمال دخانیات می تواند باعث کاهش طول عمر کامپوزیت ونیر شود.
- هر شش ماه تا 1 سال برای چکاپ دندان ها و وضعیت کامپوزیت دندان های خود به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید.
- برای استفاده از دهانشویه، حتما با متخصص دندانپزشک خود مشورت کنید.
- برای استفاده از خمیر دندان مور نظر خود، بهتر است با متخصص دندانپزشک مشورت داشته باشید. زیرا برخی از این محصولات خاصیت سایندگی دارند.
- پرهیز از مصرف غذا های سفت و برخی عادات رفتاری نادرست، غذا های سفت و سخت مانند هویج خام، یخ، آجیل و .. می توانند باعث ایجاد شکاف و یا شکستن ونیر کامپوزیت ها گردند. بنابراین از گاز زدن غذا های سفت به طور مستقیم پرهیز نمایید و سعی کنید آن ها را به شکل قطعات کوچک مصرف کنید. برخی از عادت های خود از جمله جویدن مداد و یا باز کردن در بطری با دندان را ترک کنید، زیرا سبب آسیب به ونیر ها می شوند.
کلیک کنید: طرح لبخند با کامپوزیت
مراحل درمان کامپوزیت دندان
بیشتر اوقات، مراحل درمان کامپوزیت دندان برای بیماران مشابه می باشد، اما در مواقعی ممکن است، تفاوت های جزئی وجود داشته باشند.
برای بیمارانی که دچار پوسیدگی های دندانی هستند، قبل از انجام ونیر کامپوزیت، متخصص دندانپزشک باید به ترمیم پوسیدگی دندان ها بپردازد و بدون بر طرف کردن مشکلات دندانی نمی توان کامپوزیت دندان را انجام داد.
مشاوره اولیه برای کامپوزیت دندان
اولین قدم برای انجام این درمان زیبایی مشاوره و معاینه دقیق می باشد. در این مرحله بررسی می شود که آیا این روش برایتان گزینه مناسبی است یا خیر. این کار با کمک معاینه کلینیکی دهان و دندان و عکس های رادیوگرافی انجام می گیرد. در این شرایط اگر بیمار دچار پوسیدگی دندان و یا بیماری های لثه باشد، در ابتدا باید برای درمان این مشکلات اقدام گردد و پس از به دست آوردن سلامت کامل دهان و دندان به نصب کامپوزیت پرداخته می شود.
آماده سازی دندان ها برای کامپوزیت
آماده سازی برای برقراری پیوند محکم بین مینای دندان و کامپوزیت می باشد که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. برای این کار متخصص دندانپزشک، دندان ها را از ذرات غذا، پلاک دندان و جرم پاکسازی می کند. در صورت نیاز باید تراش بسیار جزئی روی مینای دندان داده شود تا مواد کامپوزیت بتوانند روی دندان ها نصب شوند. به عنوان مثال زمانی که یک دندان یا قسمتی از آن در خارج از قوس دندانی باشد مقدار جزئی از دندان تراش می خورد.
انتخاب رنگ کامپوزیت دندان
در این مرحله با کمک شید رنگ موجود از برند های مختلف کامپوزیت دندان به انتخاب رنگ مناسب برای بیمار پرداخته می شود. برای این انتخاب نکات مهمی باید در نظر گرفته شوند که در مقالات قبلی شما را با این نکات آشنا کردیم.
کلیک کنید: تعداد دندان ها برای کامپوزیت و لمینت در طرح لبخند
اسید شویی سطح دندان
بعد از تمیز شدن کامل دندان ها، ماده ای به نام اسید اچ اعمال می شود. اسید اچ (Acid etchant) به صوت محلول و ژل اسید فسفریک است و قبل از شروع اصلی ترین مراحل ونیر کامپوزیت دندان روی مینا اعمال می شود.
با اعمال این ژل فضا های میکروسکوپی در مینای دندان ایجاد می شود تا باندینگ یا اتصال کامپوزیت به سطح دندان بهتر صورت بگیرد. در واقع اسید اچ کاری می کند تا سطح مینای دندان حالت زبری پیدا کرده و کامپوزیت به واسطه باند های دندانی بتواند به مینا پیوند مستحکمی برقرار کند.
اعمال عامل پیوند دهنده کامپوزیت (باند)
در این مرحله متخصص دندانپزشک به کمک اپلیکاتور یا یک برس کوچک، مایع مورد نظر (باند) را به صورت یک لایه نازک بر روی دندان ها قرار می دهد. در ادامه برای فعال کردن کاتالیست های موجود در باند، از نور لیزر استفاده می کند. پس از آن، متخصص دندانپزشک به ادامه مراحل انجام کامپوزیت دندان می پردازد.
فرم دهی رزین کامپوزیت
مهم ترین مرحله پروسه درمان کامپوزیت دندان، فرم دهی کامپوزیت می باشد که به مهارت و تجربه متخصص دندانپزشک بستگی دارد. در این مرحله، متخصص دندانپزشک به لایه گذاری رزین کامپوزیت، فرم دهی آن ها و ایجاد یک پیوند شیمیایی بین لایه کامپوزیت و مایع مرحله قبل (باند) می پردازد.
متخصص دندانپزشک باید با مهارت کافی، عیوب ظاهری دندان را به کمک ونیر کامپوزیت پوشش دهد تا پس از اتمام کار، ظاهری زیبا و بی نظیر برای دندان های بیمار ایجاد گردد. شاید فرم یا شکل دهی کامپویت به دندان از مهم ترین مراحل ونیر کامپوزیت باشد. این مرحله نیاز به تمرکز قابل توجهی دارد و نیازمند مهارت و تجربه کافی متخصص دندانپزشک است.
کلیک کنید: کامپوزیت دندان در افراد مسن
طی این مرحله متخصص دندانپزشک با مهارت و تجربه ای که دارد باید کامپوزیت را به شکلی هنرمندانه بر روی نقاط هدف در سطح دندان قرار دهد و آماده سخت شدن کند.
استفاده از نور لیزر مخصوص برای فعال کردن مواد کامپوزیت
در ادامه مرحله قبل، بعد از رضایت متخصص دندانپزشک از فرم دهی و نحوه قرار گیری کامپوزیت، با لیزر آن ها را روی دندان سفت می کند. در صورتی که متخصص دندانپزشک رضایت کافی نداشته باشد، می تواند با قرار دادن لایه دیگری روی رزین کامپوزیت، شکل مطلوب را به دست آورد. قرار گرفتن هر دندان زیر نور لیزر حدود ۱۰ تا ۴۰ ثانیه می باشد. در انتهای این مرحله حدود ۲ میلی متر ضخامت هر دندان افزایش می یابد.
پالیش کامپوزیت ونیر
پس از لایه گذاری کامپوزیت و سفت شدن آن ها روی دندان، متخصص دندانپزشک به پالیش کامپوزیت ونیر می پردازد. این مرحله برای زیبا ساختن کامپوزیت و شفافیت آن هاست. در واقع در مرحله پالیش کامپوزیت، متخصص دندانپزشک سعی می کند ظاهر کامپوزیت را همانند دندان های طبیعی کند که این کار به کمک نوارهای سمباده و دیسک های مخصوص انجام می گیرد.
در این قسمت، بیمار وضعیت دندان های خود را در آینه می بیند و اگر نیاز به اصلاح قسمت های جزئی وجود داشت، از متخصص دندانپزشک خود می خواهد که موارد مورد نظر را اصلاح نماید.
ارزیابی بایت (نحوه قرارگیری دندان های دو فک بر یکدیگر)
بعد از پالیش نهایی کامپوزیت، تنها مرحله ای که باقی می ماند ارزیابی بایت یا نحوه قرارگیری دندان ها بر هم است. هدف از ارزیابی این است که بیمار بایت بدون مشکلی داشته باشد و ونیرهای کامپوزیتی در نحوه جویدن بیمار تداخلی ایجاد نکنند. ارزیابی بایت تقریباً از مهم ترین مراحل ونیر کامپوزیت دندان است و حتماً باید انجام داده شود.
کلیک کنید: مهمترین علت لق شدن کامپوزیت دندان
زیرا اتصال و شکل نهایی کامپوزیت دندان باید به نحوی باشد که در جویدن و گاز گرفتن و یا حتی صحبت کردن بیمار مشکلی پیش نیاید. برای این ارزیابی از یک کاغذ کاربنی استفاده می شود. این کاغذ بین دندان های دو فک قرار می گیرد و شخص به آرامی دندان های خود را روی کاغذ فشار می دهد تا نحوه قرار گیری سطح جونده دندان ها ارزیابی شود.
مزایا و معایب استفاده از کامپوزیت دندان
در ادامه به مزایا و معایب کامپوزیت دندان می پردازیم:
مزایای کامپوزیت دندان
- استفاده از این روش برخلاف روش های مشابه نیازمند هزینه کمتری است.
- در کمترین زمان ممکن و تنها در یک الی دو جلسه می توان روند کامپوزیت دندان را به پایان رساند.
- برای نصب کامپوزیت ونیر دندان نیازی به تراشیدن مینای دندان نیست. همین باعث شده است این روش کم تهاجمی و قابل بازگشت تلقی شود. بدین معنی که اگر دیگر نیاز و علاقه ای به داشتن کامپوزیت دندان نداشته باشید می توانید آن را برداشته و از دندان طبیعی و سالم خود بهره ببرید.
- در صورتی که از فرم اولیه کامپوزیت ناراضی باشید دیگر نیازی به فرستادن آن به لابراتوار و تغییر شکل نیست و متخصص دندانپزشک می تواند در همان جلسه در مطب این فرم و شکل را برای شما تغییر دهد.
- چون در این روش نیازی به برداشتن مینای دندان نیست حساسیت دندان بعد از کامپوزیت دندان ایجاد نمی شود.
کلیک کنید: جرمگیری دندان کامپوزیت شده
معایب کامپوزیت دندان
موارد بالا مهم ترین مزایای کامپوزیت دندان بودند، اما بهتر است در کنار این مزایا، معایب را نیز در نظر داشته باشید تا بتوانید انتخاب یا تصمیم مطمئن تری اتخاذ کنید. مهم ترین معایب کامپوزیت دندان نیز عبارت اند از:
مستعد تغییر رنگ و لک شدن هستند.
یکی از مهم ترین معایب کامپوزیت ونیر دندان، حساسیت آن ها به لک شدن و تغییر رنگ است. مواد کامپوزیت نسبت به پرسلن (لمینیت سرامیکی) متخلخل تر هستند و در طول زمان، بیشتر از لمینیت ها مستعد تغییر رنگ می شوند. مصرف منظم مواد رنگدانه دار مانند قهوه، چای یا تنباکو ممکن است بر ظاهر کامپوزیت ونیرها تأثیر منفی بگذارد.
کیفیت کمتری نسبت به لمینت سرامیکی دارند.
در مقایسه با لمینیت ها، کامپوزیت ونیرها عموما کیفیت کمتری دارند. در حالی که آن ها می توانند نیروهای طبیعی ناشی از گاز گرفتن و جویدن را تحمل کنند، اما در طول زمان، بیشتر مستعد ساییدگی و آسیب هستند. داشتن عادات گاز گرفتن غذاها و مواد سفت و سخت، ممکن است خطر خرد شدن یا آسیب به آن ها را افزایش دهد.
طول عمر کمی دارند.
طول عمر کامپوزیت در مقایسه با لمینیت سرامیکی بسیار محدود و کم است. در حالی که لمینیت های سرامیکی می توانند 10 تا 15 سال یا بیشتر دوام بیاورند، ونیرهای کامپوزیتی معمولاً طول عمر کمتری در حدود 5 تا 7 سال دارند.
برای هر شخصی مناسب نیستند.
ونیر کامپوزیت ها ممکن است برای موارد شدید تغییر رنگ دندان، ناهماهنگی یا نامرتبی شدید دندان ها یا آسیب دیدگی زیاد مناسب نباشند. حتی افرادی که عادت به دندان قروچه (مخصوصا دندان قروچه شبانه) دارند کاندید چندان مناسبی برای کامپوزیت ونیر نیستند. این افراد برای انجام چنین درمانی باید حتما با یک متخصص ترمیمی و زیبایی از نزدیک صحبت کنند.
کلیک کنید: انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان
آیا کامپوزیت دندان برای شما مناسب است؟
امروزه افراد زیادی برای ترمیم دندان ها و اصلاح طرح لبخند خود از کامپوزیت دندان استفاده می کنند. اما این موضوع دلیل نمی شود که با خود تصور کنید این روش برای همه افراد مناسب است و نتایج یکسانی برای همه ارائه می دهد. بهترین راه برای دانستن این موضوع، مراجعه به مطب دندانپزشکی است. پس از صحبت و مشورت با متخصص دندانپزشک و همچنین معاینه دهان و دندان شما توسط ایشان، بهترین و صحیح ترین پاسخ را دریافت خواهید کرد.
کامپوزیت دندان: هزینه
موارد بسیاری می تواند بر قیمت کامپوزیت دندان تاثیر گذارد باشد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کلیک کنید: اصلی ترین عوارض کامپوزیت دندان
- برند و کشور سازنده مواد کامپوزیت دندان
- تعداد واحد های کامپوزیت دندان، قیمت ونیر کامپوزیت به واحد های کامپوزیت هر دندان بستگی دارد.
- دستمزد متخصص دندانپزشک، بنا به مهارت و دانش متخصص دندانپزشک انتخابی شما
جستجوی بهترین دندانپزشک کامپوزیت دندان در نزدیکی
دکتر مهناز ارشد یکی از بهترین متخصصین پروتز های دندانی و زیبایی در تهران می باشد. دکتر مهناز ارشد دارای مدرک تخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی، تخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب از. دانشگاه تهران می باشد و همچنین ۱۲ سال دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشند. ایشان تجربه ی زیادی در انجام انواع درمان های ترمیمی و زیبایی دارند به خصوص درمانهای پیشرفته و کامپلکسمی باشند.
در کلینیک دکتر مهناز ارشد با استفاده از تکنیک های روز دندانپزشکی و مواد با بهترین مواد، به بیماران خدمات با کیفیت ارائه داده می شود. اگر به دنبال یک متخصص دندانپزشک با تجربه و با مهارت در زمینه لمینیت ، کامپوزیت دندان و درمان های زیبایی هستید، می توانید به مطب دکتر مهناز ارشد مراجعه کنید.
سوالات متداول
آیا کامپوزیت ونیر موجب بد بو بودن دهان می شود؟
کامپوزیت ونیر مانند دندان های طبیعی به مراقبت و نگهداری بسیاری احتیاج دارد . در حالی که در طول روز سه بار مسواک زده شود و از نخ دندان یا واترجت دندانی استفاده شود به هیچ عنوان دهان بوی بدی نخواهد گرفت.
کامپوزیت ونیر از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند؟
خیر. با انجام کامپوزیت ونیر لایه ای نازک روی دندان ها قرار می گیرد و همچون دیگر دندان ها اگر نکات بهداشتی رعایت نشود دندان ها دچار پوسیدگی می شوند.
آیا امکان کامپوزیت کردن دندان های روکش شده وجود دارد؟
خیر، در صورتی که دندان های شما قبلا روکش شده باشند، ابتدا متخصص دندانپزشک دندان ها را معاینه نموده و وضعیت آن ها را بررسی می کند. در صورتی که امکان پذیر باشد، روکش های قبلی را با روکش های جدید تعویض می نماید.
اصلاح طرح لبخند با کامپوزیت لبه شیشه ای چه مزیتی نسبت به لمینیت سرامیکی دارد؟
کامپوزیت لبه شیشه ای مزیتهایی نسبت به ونیرهای سرامیکی یا همان لمینیت سرامیکی دارند. به عنوان مثال:
- با اصلاح طرح لبخند به کمک کامپوزیت لبه شیشه ای، می توان در یک جلسه ترمیم دندان را کامل کرد (بدون اینکه نیاز به کارهای لابراتواری و هزینه های بیشتر آن باشد).
- با وجود این که زمان بیشتری برای قرار دادن کامپوزیت لبه شیشه ای نیاز است، اما هزینه کامپوزیت لبه شیشه ای به طور کلی کمتر از هزینه لمینیت دندان است.
- از مزیت های دیگر کامپوزیت لبه شیشه ای این است که بر خلاف لمینیت های سرامیکی، هم به عاج دندان و هم ترمیم های کامپوزیتی قدیمی باند مناسبی برقرار می کنند.
از چه مسواکی بعد از کامپوزیت دندان استفاده کنیم؟
مسواک زدن منظم پس از کامپوزیت کردن دندان ها همانند قبل ضروری است. از آنجایی که این مواد به سرعت خشک شده و در جای خود محکم می شوند، مسواک زدن فرد بلافاصله پس از انجام این روش ممانعتی ندارد. اما چه نوع مسواکی مناسب تر است؟ توصیه می شود که از مسواک نرم استفاده کنید تا به کامپوزیت های خود آسیب نرسانید. استفاده از مسواک زبر به مرور زمان به سطح ونیرها آسیب می رساند و باعث خراش دادن آن ها می شود. و نتیجه آن تغییر رنگ و زرد و لکه دار شدن کامپوزیت به دلیل جذب رنگ دانه های مواد غذایی و نوشیدنی ها و همچنین تجمع ذرات مواد غذایی، باکتری ها و تشکیل جرم درون آن ها است. مسواک های مناسب کامپوزیت دندان در مارک های مختلفی تولید شده و به بازار عرضه می شوند. برای تهیه مناسب ترین نوع و بهترین برند، بهتر است با متخصص دندانپزشک خود در این باره مشورت کنید.
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران