آخرین تکنولوژی ها و روش های پیشرفته در ایمپلنت دندان
اردیبهشت ۲۵, ۱۴۰۳ ۴:۰۵ ب٫ظمی توان گفت فناوری کاشت ایمپلنت دندان تغییر الگویی در دندانپزشکی است که به ما این امکان را می دهد تا گزینه های جایگزینی دندانی را ارائه دهیم که قبلا هرگز امکان پذیر نبودند.
روش های پیشرفته در ایمپلنت دندان
روش های جدید ایمپلنت دندان
ایمپلنت فوری یا ایمپلنت به روش پانچ به نوعی از درمان کاشت ایمپلنت دندان گفته می شود که در آن تنها ظرف یک روز، دندان آسیب دیده با ایمپلنت جایگزین می شود و یا جای خالی دندان با ایمپلنت پر می شود و یک روش تقریبا جدید در دندانپزشکی می باشد.
درمان ایمپلنت به روش کاملا دیجیتال
برای کاشت ایمپلنت فوری یا ایمپلنت به روش پانچ، نیازی نیست ابتدا مراحل چند ماهه جوش خوردن ایمپلنت به استخوان را پشت سر بگذارید و پس از آن روکش بر روی دندانتان نصب شود، بلکه در همان روزی که ایمپلنت در دهانتان قرار می گیرد روکش دندان هم بر روی آن نصب می شود. در درمان ایمپلنت به صورت دیجیتال به منظور بررسی استخوان فک و همچنین موقعیت قرار گرفتن رشته های عصبی، از مدل سازی کامپیوتر سه بعدی استفاده می شود. با این شرایط متخصص دندانپزشک با کمترین شکافی به کاشت ایمپلنت دندان می پردازد.
کلیک کنید: کاشت دندان با ایمپلنت و بدون ایمپلنت
به دلیل شکاف کمتر در این روش، درد کمتری برای بیمار وجود خواهد داشت. همچنین به دلیل قرار گرفتن اطلاعاتی بسیار دقیق در دست متخصص دندانپزشک، کمترین میزان آسیب و خطا در این نوع روش درمانی دیجیتال وجود دارد. در کاشت ایمپلنت دیجیتال برای جلوگیری از آسیب عصب و دندان های کناری، یک هدایت کننده (گاید جراحی) بر روی دندان ها نصب می شود. که همین راهنما به برش های دقیق و کوچک تر متخصص دندانپزشک کمک می کند.
تفاوت های ایمپلنت معمولی و ایمپلنت فوری
به طور معمول بیماران با در نظر گرفتن هزینه ایملپنت معمولی و دیجیتال، کاشت ایمپلنت به روش معمولی را انتخاب می کنند. اما با وجود گران تر بودن ایمپلنت دیجیتال، باید گفت که این روش مدرن با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته، مزیت های بسیار بی نظیری دارد. ایمپلنت دیجیتال استاندارد های بسیار ظریفی را در نظر می گیرد که به همین دلیل بسیار طبیعی بوده و دارای راحتی بسیار بیشتری می باشد. به طور کلی تفاوت های ایمپلنت معمولی با دیجیتال را در زیر بررسی می کنیم:
کلیک کنید: روش جدید ایمپلنت دندان
- ایمپلنت دیجیتال تنها در جلسه انجام می شود، اما برای کاشت ایمپلنت دندان به روش معمولی جلسات بیشتری مورد نیاز است.
- مدت زمان جراحی ایمپلنت دیجیتال کمتر از نیم ساعت می باشد در حالی که ایمپلنت معمولی به 120 دقیقه و یا بیشتر نیاز دارد.
- ایمپلنت دیجیتال راحتی بسیار بیشتری برای بیمار داشته و دوره نقاهت بسیار کمتری نسبت به ایمپلنت معمولی دارد.
- در ایمپلنت دیجیتال بیمار درد بسیار کمتری نسبت به ایمپلنت معمولی خواهد داشت.
- به دلیل استفاده از روش های جدید ایمپلنت دندان در ایمپلنت فوری، جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک بسیار بهتر بوده و در واقع جویدن غذا و صحبت کردن بسیار برای بیمار راحت تر خواهد بود.
شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت فوری یا ایمپلنت به روش پانچ
اگر می خواهید ایمپلنت فوری بکارید ابتدا باید شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت را داشته باشید که عبارت اند از:
- سلامت لثه و دهان
- حجم و ارتفاع کافی استخوان فک در محل کاشت
- سلامت عمومی مناسب جهت پشت سر گذاشتن عمل جراحی دهان
- عدم بیماری های زمینه ای کنترل نشده (هر بیماری که دارید یا هر دارویی که مصرف می کنید باید حتما به اطلاع متخصص دندانپزشک خود برسانید تا با توجه به شرایط شما برنامه درمانی مناسب در نظر بگیرد.)
کلیک کنید: عوامل موثر بر کاهش و افزایش قیمت ایمپلنت
اگر شرایط گفته شده را دارید، احتمالا می توانید ایمپلنت فوری بکارید. با این حال تصمیم نهایی را باید متخصص دندانپزشک بگیرد چرا که موقعیت دندان ها در دهان نیز اهمیت دارد. توجه داشته باشید اگر در محل کاشت کمبود استخوان وجود داشته باشد متخصص دندانپزشک شما بسته به شرایط فکی شما می تواند این مشکل را با پیوند استخوان حل کند.
احتمال عدم موفقیت درمان ایمپلنت فوری
این درمان یکی از موفق ترین درمان های دندانپزشکی محسوب می شود. به طوری که برآورد می شود میزان موفقیت آن بالای ۹۵ درصد است.
مزایای ایمپلنت فوری
یکی از روش های پیشرفته در ایمپلنت دندان، ایمپلنت فوری است که مزایای زیادی دارد. مهم ترین مزیت این روش نداشتن درد و تورم است بنابراین دوران نقاهت آن خیلی طول نخواهد کشید. از دیگر مزایای ایمپلنت فوری دیجیتال می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- کاهش زمان کاشت دندان
- کاهش درد بعد از کاشت دندان
- کاهش تورم بعد از کاشت دندان
- بهترین روش برای کسانی که نیاز به روکش فوری دارند.
- بهترین روش برای کسانی که ترس از جراحی کاشت دندان دارند.
- کاهش خونریزی بعد از کاشت دندان
- انجام کارهای عادی روزمره بلافاصله بعد از کاشت دندان
- حفظ لثه بین دندانی و درنتیجه ایجاد زیبایی در دندان های قدامی و جلوگیری از گیر غذایی در دندان های خلفی
- راحتی حین و بعد از جراحی برای بیمار
- کاهش عوارض بعد از جراحی به دلیل عدم برش لثه
کلیک کنید: همه چیز در مورد عفونت ایمپلنت دندان
معایب ایمپلنت فوری
به طور کلی این روش درمانی مزیت های بسیاری دارد و درمان ایمپلنت فوری یک درمان بی نظیر و حرفه ای می باشد، اما با این وجود می توان معایبی را نیز برای آن در نظر گرفت که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- ایمپلنت فوری هزینه بسیار بالاتری نسبت به کاشت ایمپلنت دندان به روش معمولی دارد.
- این نوع روش درمانی به یک لابراتوار بسیار حرفه ای و خاص نیاز دارد.
- طراحی و عملیات های قبل از کاشت ایپلنت دندان طولانی و زمان بر می باشد.
- در ایمپلنت فوری به دستگاه های مخصوص و اسکنر و نرم افزار خاص نیاز است.
طول عمر ایمپلنت دندان
با توجه به بررسی های انجام شده، طول عمر ایمپلنت دندان حدود 20 سال در نظر گرفته شده است، اما به طور کلی عوامل بسیاری بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر دارند. اگر بعد از کاشت ایمپلنت دندان مراقبت های لازم و دستورالعمل های متخصص دندانپزشک انجام شود، ایمپلنت دندان می تواند طول عمری بسیار طولانی و حتی تا پایان عمر نیز داشته باشد.
به ازای هر دندان از دست رفته چند ایمپلنت نیاز است؟
پاسخ این سوال به مواردی مانند قطر ایمپلنت و اندازه ی فضای خالی بی دندانی بستگی دارد. حداقل فضای عرضی برای یک عدد ایمپلنت که بین دو دندان قرار می گیرد 7 میلی متر است. اما در مواردی که دو دندان مجاور هم از دست رفته باشند اما فضای بی دندانی 14 میلی متر نباشد چاره قرار دادن یک ایمپلنت با قطر بیشتر یا دو ایمپلنت باریک است.
کلیک کنید: همه چیز درباره هیلینگ ایمپلنت
البته باید به این مسئله توجه شود که احتمال شکستن ایمپلنت های کوچک بیشتر است. بهتر است که پس از قرار دادن ایمپلنت حداقل 1 تا 1.5 میلی متر استخوان اطراف تمام سطوح ایمپلنت را بگیرد. از نظر طولی نیز باید فضا برای گذاشتن روکش وجود داشته باشد که طبق استاندارد حداقل 7 میلی متر فاصله با دندان مقابل لازم است تا روکش دندان به راحتی بر روی ایمپلنت قرار گیرد.
پس زدن ایمپلنت چیست و در چند درصد موارد اتفاق می افتد؟
مواردی مثل عفونت، تاخیر در ترمیم و اعمال بار بیش از حد روی ایمپلنت، از مهم ترین عوامل مستعد کننده ی شکست ایمپلنت هستند. هر چند درمان ایمپلنت ممکن است با عوارضی چون آسیب به عصب، خونریزی مخاطره آمیز، آسیب به دندان های مجاور و شکستگی فک همراه باشد، اما موفقیت و درصد ماندگاری ایمپلنت در مطالعات بسیار بالاست. به طوری که در طی 3 سال بعد از قرار گرفتن ایمپلنت بیش از 99% و 5 سال پس از درمان ایمپلنت بیش از 97% موارد موفقیت حاصل شده است.
چه ایمپلنتی را انتخاب کنیم؟ تولید کدام کشور بهتر است؟
در رابطه با انتخاب بهترین نوع ایمپلنت، اولین موضوع اعتماد شما به متخصص دندانپزشک است. در میان ایمپلنت های موجود، متخصص دندانپزشک شما بهترین ایمپلنت دندان را که برای شما مناسب است را انتخاب خواهد کرد. عده ای از این برند ها بسیار خوب و معتبر هستند. اگرچه در بازار بین المللی محصولاتی با کیفیت بسیار بالا وجود دارد. ولی با توجه به شرایط کشور باید ببینید که چه نوع ایمپلنت هایی در ایران وجود دارد. در واقع ایمپلنت ها به صورت بسیار محدود وارد ایران می شوند. و تمام سایزها و قطعات لازم همیشه موجود نیستند.
کلیک کنید: تفاوت اوردنچر دندان و ایمپلنت
گاه ممکن است مدت زیادی فقط صرف انتظار برای قطعه مورد نظر شود. بنابراین واضح است که انتخاب ایمپلنت به عوامل زیادی از جمله رایج بودن استفاده از آن مدل و هزینه تمام شده برای بیمار بستگی دارد. پیشنهاد ما این است که انتخاب نوع ایمپلنت را به متخصص دندانپزشک خود بسپارید. چرا که تجربه متخصص دندانپزشک در استفاده از انواع ایمپلنت دندان، اطلاعات کافی و عالی در این زمینه به او داده است که می تواند بهترین نوع ایمپلنت دندان را به شما پیشنهاد دهد.
مزایای استفاده از گاید جراحی برای کاشت ایمپلنت فوری
در کاشت ایمپلنت فوری از گاید جراحی استفاده می شود که مزایای زیر را در پی دارد:
کاهش زمان جراحی
با استفاده از گاید جراحی، زمان جراحی کاشت ایمپلنت بهبود می یابد. طراحی و پیش بینی دقیق تر موقعیت ایمپلنت باعث کاهش زمان موردنیاز برای تکمیل جراحی می شود.
کاهش خطا ها و عوارض جراحی
استفاده از گاید جراحی باعث کاهش خطا های انسانی در جراحی می شود. دقت بیشتر در قرارگیری ایمپلنت، کاهش خطر آسیب به بافت های اطراف و عوارض جراحی را بهبود می بخشد.
بهبود پیش بینی نتیجه
با استفاده از گاید جراحی، قبل از جراحی امکان بررسی دقیق تر نتیجه و تحلیل موقعیت ایمپلنت وجود دارد. این امکان به جراح اجازه می دهد برنامه ریزی دقیق تری برای جایگزینی دندان ها انجام دهد و نتیجه پایدار تری را تضمین کند.
بهبود استحکام و پایداری ایمپلنت
استفاده از گاید جراحی باعث ایجاد استحکام بیشتر برای ایمپلنت می شود. با دقت بالا در قرارگیری ایمپلنت در موقعیت صحیح و استفاده از روش های جراحی پیشرفته، استحکام و پایداری ایمپلنت بهبود می یابد.
بهبود زمان ترمیم بافت
استفاده از گاید جراحی باعث کاهش زمان ترمیم بافت پس از جراحی می شود. با استفاده از گاید جراحی، تماس با بافت های نرم و سخت کاهش می یابد و فرآیند ترمیم بافت سریع تر اتفاق می افتد.
کاهش خونریزی و عفونت
استفاده از گاید جراحی به دلیل دقت بالا و کاهش تماس با بافت های نرم، منجر به کاهش خونریزی و خطر عفونت می شود. این امر به روند بهبودی بیمار و کاهش عوارض مرتبط با جراحی کمک می کند.
استفاده در موارد پیچیده
گاید جراحی به ویژه در موارد پیچیده و مشکل، مانند کاشت ایمپلنت در مناطق با کمبود فضا مورد استفاده قرار می گیرد.
کلیک کنید: پیوند استخوان در ایمپلنت چه زمان هایی لازم است؟
مراقبت های پس از انجام ایمپلنت دندان
از مهمترین عوامل در روند درمان مراقبت و رعایت بهداشت در طول دوره درمان و همچنین پس از درمان می باشد. از این رو مراقبت هایی نیز برای سرعت بخشیدن به روند درمان و ترمیم بخیه پس از ایمپلنت وجود دارد. برای بهبود شرایط جراحی ایمپلنت می بایست به خوبی استراحت کنید و از فعالیت های سنگین حداقل تا ۴۸ ساعت خودداری نمایید. از کمپرس یخ برای بهبود تورم نیز می توانید استفاده کنید. همچنین لازم به ذکر است که از مشروبات الکلی و سیگار پس از درمان دوری کنید زیرا سبب ایجاد عفونت بر روی قسمت جراحی شده می شود.
برای شستشوی دهان نیز از دهانشویه و آب ولرم استفاده نمایید از مسواک کشیدن بر ناحیه جراحی شده بپرهیزید. اما همواره توجه داشته باشید که پس از هر وعده حتما دهان و دندان خود را تمیز نمایید و حداقل روزی 2 بار در نواحی که حراجی انجام نشده مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. استفاده از مواد غذایی نرم نیز در طول هفته اول درمان توصیه می شود. همچنین از جویدن مواد غذایی سفت خودداری نمایید تا فشاری بر روی بخیه وارد نشود.
هزینه کاشت ایمپلنت دندان فوری
هزینه کاشت بستگی به عوامل زیر دارد:
- تخصص دندانپزشک
- تعداد ایمپلنت
- برند ایمپلنت
- جنس روکش ایمپلنت (تمام سرامیک، فلز سرامیک)
- روش کاشت ایمپلنت (فوری، یک مرحله ای یا دو مرحله ای)
- تکنولوژی های مورد استفاده در ایمپلنت
- درمان های جانبی مانند پیوند استخوان، جراحی لثه و غیره
کلام آخر
امروزه حضور تکنولوژی در کنار متخصصان دندانپزشک سبب شده است تا پروسه درمان بیماران سریع تر، دقیق تر و با درد کم تر انجام شود. بدون ترید، بریدگی های شدید و خون ریزی مواردی هستند که همه بیماران دوست دارند تا از آن دور باشند. حتی در صورتی که در آرامش کامل و تحت بی حسی قرار داشته باشند و درد آن را حس نکنند. حال با ورود روش های پیشرفته در ایمپلنت دندان بسیاری از بیماران می توانند با آسودگی خاطر بسیاری از عمل های جراحی را انجام دهند و دیگر نیازی به ترس از دندانپزشکی نخواهند داشت.
کلیک کنید: محدودیت ها و ممنوعیت های پس از ایمپلنت دندان
در آخر خاطر نشان می کنیم که تمام خدماتی که در حوزه دندانپزشکی تخصصی انجام می شود مانند ریسمانی محکم و سازمان یافته به یکدیگر متصل است که همگی در جهت اول سلامت و بهداشت دهان و دندان، دوم بالا بردن سطح کیفیت زندگی و سوم داشتن حس خوب زیبایی به همراه سلامتی و افزایش اعتماد بنفس بیماران عزیز می باشند.
سوالات متداول
آیا جایگزینی ایمپلنت دندان در افراد با تراکم پایین استخوان ممکن است؟
از آنجا که موفقیت درمان ایمپلنت دندان تا حد زیادی به استخوانی که ایمپلنت در آن قرار می گیرد بستگی دارد، در افراد با تراکم پایین استخوان احتمالا لازم است پیوند استخوان قبل از جایگزین کردن ایمپلنت انجام شود. این عمل معمولا به طور جداگانه و قبل از جایگزینی ایمپلنت انجام شده که باید به طور کامل بهبود یابد تا بتوان ایمپلنت دندان را قرار داده شود.
آیا افراد سیگاری می توانند از ایمپلنت های دندان بهره مند شوند؟
میزان موفقیت ایمپلنت دندان در طولانی مدت ممکن است و در افراد سیگاری نسبت به غیر سیگاری ها کمتر است. سیگار کشیدن موجب کاهش تراکم و کیفیت استخوان و کاهش روند بهبود زخم می شود. اینکه چگونه این فاکتورها موجب کاهش عمر ایمپلنت می شوند واضح است. البته این بدین معنا نیست که جایگزینی ایمپلنت در افراد سیگاری ممنوع است، اما این افراد باید بدانند که اگر به این عادت خود ادامه بدهند احتمال عدم موفقیت درمان ایمپلنت افزایش می یابد.
آیا امکان انجام همزمان ایمپلنت فوری با پیوند استخوان فک وجود دارد؟
به طور معمول بعد از پیوند استخوان حتما باید مدت زمانی برای جوش خوردن استخوان با پایه ایمپلنت در نظر گرفته شود، اما با این وجود در برخی از مواقع که البته نادر است، اگر تمام شرایط توسط متخصص دندانپزشک مطلوب باشد، این امکان وجود دارد.
چه مدت پس از جراحی ایمپلنت بهبودی حاصل می شود؟
استخوان اولیه ی نابالغ پس از یک هفته از قرارگیری ایمپلنت ایجاد می شود. دو تا چهار هفته زمان می برد تا این استخوان نابالغ با استخوان بالغ جایگزین گردد و سپس هشت تا دوازده هفته زمان می برد تا این استخوان نابالغ به طور کامل بالغ شود.
حس ایمپلنت همانند دندان طبیعی خواهد بود؟
در اطراف ریشه دندان ها الیاف نازکی هستند که ریشه دندان را به استخوان اطراف متصل می کنند و یکی از مهمترین عملکرد آن ها تحمل فشارهایی است که به دندان وارد می شود. به همین دلیل هنگام جویدن، حس فشار به خوبی، در دندان طبیعی درک می شود. در اطراف ایمپلنت این الیاف وجود ندارند در نتیجه احساس جویدن و فشار روی آن نسبت به دندان طبیعی متفاوت است.
دکتر مهناز ارشد
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران