7 مورد از مزایای پالیش دندان بعد از کامپوزیت
آبان ۹, ۱۴۰۲ ۱۲:۵۱ ب٫ظپالیش کردن دندان بعد از کامپوزیت
کامپوزیت دندان به مرور زمان بر اثر مصرف مواد غذایی، نوشیدنی ها و خوراکی های رنگی و سیگار کشیدن دچار تغییر رنگ می شوند. همچنین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و تجمع جرم و باکتری بر روی آن ها از دیگر عوامل تاثیرگذار هستند. با انجام پالیش کامپوزیت دندان می توان مجددا درخشندگی و سفیدی کامپوزیت ونیرها را برگرداند. برای درک بهتر این موضوع می توان گفت که پالیش کامپوزیت به نوعی عملی مشابه با بروساژ و جرم گیری دندان است.
زمان مناسب پالیش پالیش دندان بعد از کامپوزیت
اولین باری که متخصص دندانپزشک کامپوزیت را پالیش می کند، پس از اتمام درمان کامپوزیت ونیر و برای صاف و صیقلی کردن سطح و اصلاح شکل کلی آن است. اما ونیر کامپوزیت پس از آن نیز نیاز به پالیش پیدا می کند. بسته به جنس کامپوزیت استفاده شده، معمولاً پس از گذشت 6ماه الی 1 سال کامپوزیت کدر شده و درخشندگی اولیه اش کمتر می شود. بیمار باید برای برگرداندن مجدد سفیدی و زیبایی آن ها به مطب دندانپزشکی مراجعه کند تا متخصص دندانپزشک پالیش کامپوزیت دندان را انجام دهد و مجددا کامپوزیت زیبا و براق شود. البته با در نظر گرفتن توجه بیماران به مراقبت از کامپوزیت های خود، این مدت زمان می تواند کمتر یا بیشتر شود.
چرا به مرور زمان درخشندگی کامپوزیت کم می شود؟
کامپوزیت دندان یک درمان نسبتا آسان و سریع برای داشتن دندان های صاف، مرتب و سفید است، اما برای مراقبت از آن باید نهایت دقت و حوصله را به خرج دهید. برخی از مراقبت هایی که سبب می شود. تا درخشندگی و شفافیت کامپوزیت های شما افزایش یابد، عبارتند از:
کلیک کنید: صفر تا صد کامپوزیت لبه شیشه ای
استفاده از خمیردندان مخصوص کامپوزیت
چنانچه از خمیردندان های ساینده و معمولی استفاده کنید، باعث ایجاد خراش روی کامپوزیت ونیرها می شود و نیاز شما به انجام پالیش کامپوزیت دندان را بیشتر می کند.
استفاده از مسواک نرم
با استفاده از مسواک نرم، مراقبت و حساسیت خود را نسبت به کامپوزیت ونیر دندان به حداکثر ممکن برسانید. به طور کلی مسواک های زبر نه تنها برای کامپوزیت دندان، بلکه برای دندان های طبیعی هم مضر هستند و باعث ایجاد خش هایی روی سطح دندان می شوند. توصیه می شود همیشه مسواک نرم یا خیلی نرم را خریداری و استفاده کنید.
عدم استفاده از دهانشویه های حاوی فلوراید و الکل
به طور کلی الکل باعث می شود تا چسب کامپوزیت ونیر شما باند خود را با دندان زیرین از دست بدهد، حال ممکن است این الکل به صورت خالص و در مشروبات باشد یا در مواد بهداشتی مانند دهانشویه. از سوی دیگر فلوراید نیز ماده فعالی است که می تواند به کامپوزیت ونیر آسیب برساند و باعث تغییر رنگ آن شود و نیاز شما به انجام پالیش کامپوزیت دندان سرعت ببخشد. به همین دلیل باید در انتخاب دهانشویه خود دقت کافی را داشته باشید.
رعایت بهداشت دهان و دندان
توجه به رعایت بهداشت دهان و دندان در هر شرایطی مهم است و باید از سنین کودکی مورد توجه قرار گیرد. اگر به تازگی دندان های خود را کامپوزیت ونیر کرده اید، باید این موضوع را جدی تر بگیرید و به صورت منظم نخ دندان کشیده و مسواک بزنید. باقی ماندن مواد غذایی می تواند باعث تغییر رنگ کامپوزیت ونیر شده و درنهایت به پالیش کامپوزیت دندان نیاز پیدا کنید.
کلیک کنید: مهمترین دلایل تغییر رنگ کامپوزیت
رعایت رژیم غذایی مناسب و عدم استفاده از دخانیات
مصرف مواد غذایی رنگدانه دار و نوشیدنی های حاوی کافئین مانند قهوه و چای علاوه بر تغییر رنگ دندان های طبیعی، می توانند باعث لکه دار شدن و زرد شدن رنگ کامپوزیت ونیر نیز بشوند. استعمال دخانیات به ویژه سیگار نیز می تواند باعث زردی و تیرگی رنگ دندان های کامپوزیت شده شود. از همین رو بهتر است در مصرف مواد غذایی حاوی رنگدانه های خوراکی یا سیگار احتیاط کنید و سلامت دهان و دندان های خود را به خطر نیاندازید.
اهمیت پالیش کامپوزیت دندان
با انجام پالیش کامپوزیت دندان، سطوح صاف و براقی ایجاد خواهند شد که از لحاظ زیبایی و سلامت دهان و دندان از اهمیت ویژه ای برخوردارند. انجام صحیح پالیش کامپوزیت اهمیت زیادی دارد زیرا در صورت عدم انجام این اقدام به صورت صحیح ممکن است با مواردی همچون سوزش لثه، سایش و پوسیدگی مکرر و تجمع پلاک در دندان های خود مواجه شوید. مهمترین مراحل کامپوزیت دندان کانتورینگ، فینیشینگ و پالیشینگ هستند. که باعث افزایش دوام و طول عمر کامپوزیت دندان می شوند.
پالیش دندان بعد از کامپوزیت چگونه انجام می شود؟
متخصص دندانپزشک ابتدا وضعیت کامپوزیت دندان ها را مورد بررسی قرار می دهد. در صورتی که مشکل آن ها تنها با پالیش قابل برطرف کردن باشد، با استفاده از ابزارهای مخصوص دندانپزشکی مورد نیاز و لازم شروع به پالیش کردن و جلا دادن سطح کامپوزیت ها می کند.
کلیک کنید: کلیدی ترین مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان
ابزارهای به کار برده شده برای پالیش کامپوزیت
ابزارهای مختلفی برای پالیش دندان بعد از کامپوزیت استفاده می شود. متخصص دندانپزشک می داند که کدام ابزار برای پالیش کامپوزیت هر بیمار مناسب تر است.
تکنیک و نحوه ی انجام پالیش دندان کامپوزیت شده
برای انجام این کار معمولاً می توان از هر یکی از دو روش زیر استفاده کرد:
روش تک مرحله ای
استفاده از فرز های الماسی به کاهش مدت زمان پالیش کردن کامپوزیت کمک می کند. این روش یک روش تک مرحله ای برای انجام پالش به شمار می آید.
روش چند مرحله ای
در روش چند مرحله ای برای کانتورینگ، فینیشینگ و پالشینیگ از ابزارهای متنوعی استفاده می شود. هریک از وسایل پالیش کامپوزیت به مرحله ویژه ای، اختصاص دارند. گرچه مدت زمان انجام این روش نسبت به روش قبلی بیشتر است، اما معمولاً نتایج با کیفیت تر و زیبا تری را ارائه می دهد.
جنس کامپوزیت
اگر جنس کامپوزیت از مواد با کیفیت باشد، هم دوام آن بالاتر خواهد بود و هم با استفاده از پالیش، به راحتی می توان آن را مثل روز اول درمان کرد.
کلیک کنید: چطور دندان خراب را کامپوزیت کنیم؟
ابزارهای مورد استفاده برای پالیش کردن دندان بعد از کامپوزیت
پالیش کامپوزیت با به کار بردن ابزار های زیر انجام می شود:
فرز های کارباید کانتورینگ
برای انجام پالیش کامپوزیت از فرز های کارباید متنوعی استفاده می شود. فرز کارباید کانتورینگ به طور معمول برای پالیش و صاف کردن نواحی بین دندانی و خط لثه به کار برده می شود.
فرز های فینیشینگ
فرز های فینیشینگ در اندازه ها و شکل های متنوعی وجود دارند. پس از استفاده از فرز کارباید کانتورینگ باید از این فرز ها به سرعت کمتر از 50000 دور در دقیقه برای پالیش کردن سطح کامپوزیت ها استفاده شوند.
دیسک ها و نوار های پرداخت
ناصافی های موجود بر روی سطح کامپوزیت را می توان با استفاده از دیسک های پرداخت برطرف کرد همچنین به وسیله ی نوار های پرداخت مخصوص، جرم و بد رنگی نواحی بین دندانی را از بین برد.
مولت های پرداخت
مولت های پرداخت در اندازه، شکل و جنس های مختلفی وجود دارند، معمولاً در پالیشینگ و گاهی در کانتورینگ نیز استفاده می شوند. جنس مواد سازنده آن ها از کارباید سیلیکون، اکسید آلومینیوم یا حتی الماسی است.
کلیک کنید: ترمیم و بازسازی دندان های پوسیده
خمیر پالیش
خمیر پالیش کامپوزیت با کمک نمد یا برس های مخصوصی برای پالیش دادن کامپوزیت مورد استفاده قرار می گیرد.
مزایای پالیش کامپوزیت
پالیش کامپوزیت دندان توسط متخصص دندانپزشک به منظور رفع خراش، زبری، بدرنگی و لکه های ایجاد شده بر سطح کامپوزیت دندان انجام می گیرد، که توصیه می شود هر6 ماه یکبار حتما به متخصص دندانپزشک جهت پالیش کامپوزیت دندان خود مراجعه نمایید. پالیش کامپوزیت دندان دارای مزیت های بسیار زیادی می باشد که این مزایا عبارتند از:
- براق شدن و صاف شدن سطح کامپوزیت دندان
- جلوگیری از تجمع شدن پلاک های دندان
- جلوگیری از بروز بیماری های لثه
- افزایش زیبایی کامپوزیت دندان
- بالا بردن طول عمر کامپوزیت ونیر
- افزایش زیبایی ظاهری کامپوزیت ونیر
- بهبود رنگ کامپوزیت
معایب پالیش دندان
برخی از دندانپزشکان معتقدند که روش پالیش کامپوزیت دندان فواید ملموسی به همراه ندارد و کاملا ضروری نیست و اگر به درستی انجام نشود، پالیش کامپوزیت دندان می تواند باعث نازکی و ترک در کامپوزیت ونیر شود. اما اگر توسط متخصص دندانپزشک ماهر انجام بگیرد چیزی که پولیش کامپوزیت دندان می تواند تضمین کند این است که ظاهری صاف و زیبا به دندان های شما می بخشد.
کلیک کنید: پست و کور جهت حفاظت از دندان عصب کشی شده
پالیش دندان چقدر طول میکشد؟
فرآیند پالیشینگ کامپوزیت دندان با توجه به شرایط دندان های شما بین 30 تا 60 دقیقه می تواند به طول بیانجامد.
پالیش دندان در خانه
شاید شما نیز شنیده باشید پالیش دندان در خانه را می توان با محلول جوش شیرین آغشته شده به زغال انجام داد و دندان ها را جرم زدایی و سفیدی کامپوزیت دندان را برگرداند! اما اینکار ممکن است خراش هایی با عمق زیاد بر روی کامپوزیت دندان شما ایجاد کند و یا حتی در برخی مواقع به دندان شما آسیب برساند. این امر صدمات جبران ناپذیری به دندان های شما وارد خواهد کرد. لذا به توصیه متخصصین دندانپزشک برای برای پولیش کامپوزیت دندان خود حتما به متخصص دندانپزشک مراجعه کنید.
آیا قلیان کشیدن بعد از کامپوزیت به دندان ها آسیب وارد می کند؟
بله. مصرف انواع دخانیات در هر صورت، چه کامپوزیت یا سایر ترمیم ها بر روی دندان ها چه نصب شده باشند و چه نباشند، نه تنها به خود دندان ها، بلکه به هر نوع ترمیمی، آسیب می رسانند. در واقع باید بدانید که مواد ترمیمی محافظتی را برای دندان ها به وجود نمی آورند.
کلیک کنید: عکس CBCT دندان چیست و چه زمانی نیاز است؟
تفاوت کامپوزیت درمانی با کامپوزیت زیبایی، ترمیمی چیست؟
زمانی که از کامپوزیت برای پر کردن حفره پوسیدگی استفاده می شود، به آن کامپوزیت درمانی می گویند. اما زمانی که از این ماده برای زیبایی دندان استفاده می شود، کامپوزیت زیبایی، ترمیمی نامیده می شود.
تفاوت لمینیت سرامیکی و کامپوزیت ونیر
لمینیت سرامیکی نیز عملکردی مشابه کامپوزیت ونیر دارد. تفاوت در نوع ماده و نحوه ساخت آن هاست. درحالیکه کامپوزیت ونیر هر فک در یک جلسه در مطب انجام می شود، لمینیت سرامیکی همراه با تراش کم، اسکن دیجیتال و ارسال آن به لابراتوار انجام می شود در دو جلسه و فاصله جلسات حدود سه هفته به طول می انجامد. کامپوزیت ونیر معمولا نیاز به تراش ندارد مگر آنکه دندان بیرون زده باشد. اما در لمینیت سرامیکی دندان ها نیاز به تراش دارند که این تراش در حدود نیم میلی متر است و البته به موقعیت از لحاظ جلو و عقب بودن نیز بستگی دارد.
در حالیکه ماندگاری کامپوزیت ونیر حدود چهار یا پنج سال است، این مشخصه برای لمینیت سرامیکی حدود ده الی بیست سال است. کامپوزیت ونیر همانند دندان رنگ می گیرد و البته قابل پالیش است. لمینیت سرامیکی رنگ نمی گیرد و دچار شکستگی نیز نمی شود. لمینیت سرامیکی محکم تر و ماندگارتر از کامپوزیت ونیر است. این استحکام شامل رنگ و استحکام مواد می شود. یکی از معایب لمینیت سرامیکی نسبت به کامپوزیت ونیر تراشیده شدن دندان است.
هزینه پالیش دندان
قیمت پولیش دندان کامپوزیت شده در مقایسه با دیگر خدمات دندانپزشکی بسیار اندک است. به طور کلی پالیش کردن کامپوزیت کار آسانی است و در مدت زمان کوتاهی انجام می شود. میزان دقیق هزینه پالیش دندان با توجه به کلینیک تخصصی دندانپزشکی که به آن مراجعه می کنید و همچنین تعداد واحد های کامپوزیت ونیر دندانی که انجام داده اید، متفاوت است.
کلیک کنید: آیا دندان من نیاز به عصب کشی دارد؟
جهت اطلاع از قیمت پولیش دندان کامپوزیت شده به شما توصیه می کنیم با کلینیک دندانپزشکی دکتر مهناز ارشد تماس بگیرید. همکاران ما آماده پاسخگویی به تمام سؤالات شما در زمینه خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی هستند.
تلفن تماس: ٠٩٣٦٥١٦٤٣٢٣
سوالات متداول
آیا کامپوزیت ونیر ها در اثر غذا خوردن زرد می شوند؟
همانطور که در مقاله های قبل اشاره شد، کامپوزیت ونیر ها نسبت به لمینیت های سرامیکی، بیشتر مستعد زرد شدن هستند. بنابراین اگر می خواهید لبخند زیبا و جذاب خود را برای مدتی طولانی حفظ کنید بهتر است از خوردن مواد غذایی مانند نوشیدنی های رنگی و حاوی الکل، سیگار کشیدن و جویدن تنباکو خودداری کنید. اگر نمی توانید این خوراکی ها و نوشیدنی ها را از وعده غذایی خود حذف کنید بهتر است بعد از هر بار مصرف آن ها دهان خود را با آب بشویید و بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت نمایید. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بعد از هر وعده غذایی و غرغره آب بعد از نوشیدنی های رنگی می تواند در حفظ و نگهداری کامپوزیت دندان موثر باشد. هر چقدر مواد رنگی و غذاها بیشتر در تماس با کامپوزیت دندان شما قرار داشته باشند و روی آن ها باقی بمانند، احتمال زرد شدن سریع تر آن ها بیشتر است.
آیا می توان از روش های خانگی مانند استفاده از جوش شیرین برای پالیش دندان در خانه استفاده کرد؟
خیر. پالیش کامپوزیت دندان باید به طور تخصصی و توسط متخصص دندانپزشک انجام شود. استفاده از روش های خانگی برای انجام پالیش کامپوزیت توصیه نمی شوند، زیرا نه تنها مؤثر نیستند، بلکه می توانند به کامپوزیت آسیب برسانند.
چرا کامپوزیت دندان به پالیش احتیاج پیدا می کند؟
اگر شما نیز جزو افرادی هستید که درمان کامپوزیت ونیر انجام داده اید، ممکن است نگران زردی یا لک شدن کامپوزیت ونیر دندان هایتان باشید. نگرانی شما در این باره بی مورد نیست. بسیاری از افراد پس از مدتی مجبورند برای حفظ زیبایی کامپوزیت دندان هایشان پالیش کامپوزیت دندان را انجام دهند. عوامل مختلفی می تواند باعث آسیب دیدن دندان های کامپوزیت شده شود، بنابراین همیشه مشکل از نحوه ی مراقبت شما از دندان هایتان نیست. برای مثال استفاده از برخی خمیردندان های نامرغوب و یا مسواک های نامناسب می تواند باعث خراشیدگی کامپوزیت شود. استفاده از دهان شویه هایی که در ترکیبات آن ها الکل وجود دارد و یا پالیش غیراصولی از دیگر دلایل آسیب دیدن کامپوزیت دندان به شمار می روند. به همین دلیل افرادی که کامپوزیت ونیر دارند باید به صورت دوره ای برای پالیش کامپوزیت دندان به متخصص دندانپزشک خود مراجعه کنند.
پالیش کامپوزیت دندان چه مزایایی دارد؟
برخی تصور می کنند که پالیش کامپوزیت فقط جنبه زیبایی دارد، در حالی که اینطور نیست. زیبایی دندان ها و درخشان تر شدن آن ها فقط بخش کوچکی از فواید پالیش کامپوزیت است. تمام مراحلی که برای پالیش کامپوزیت انجام می شود می تواند باکتری هایی که در داخل دهان و بین دندان ها وجود دارند را از بین ببرد. این کار باعث جلوگیری از ابتلا به پوسیدگی دندان و بسیاری از بیماری های لثه می شود.
خمیر پالیش کامپوزیت باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
این خمیر باید دارای ویژگی های زیر باشد:
- هندلینگ ساده
- ایجاد کردن سطح شفاف و صاف
- دارای ویسکوزیته متوسط
- قابل استفاده برای پالیش پرسلن و دیگر مواد ترمیمی
نقش جنس کامپوزیت در زمان پالیش کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت های مرغوب از برند های شناخته شده، دارای کیفیت بالایی هستند. این نوع کامپوزیت ونیرها استحکام و مقاومت بسیار بالایی دارند و یکی از ویژگی های آن ها مقاومت در برابر رنگ پذیری است. این ویژگی باعث می شود که درخشندگی و رنگ زیبای آن ها تا مدت زمان بیشتری باقی بماند، به همین دلیل دیرتر نیاز به پالیش کردن پیدا می کنند. در مقابل کامپوزیت ونیرهای نامرغوب سریع تر کدر شده و به این دلیل که میزان رنگ پذیری آن ها بیشتر است، زودتر نیاز پیدا خواهند کرد.
پالیش کامپوزیت تا چه اندازه به بهبود رنگ آن کمک می کند؟
تفاوت رنگ در قبل و بعد پالیش کامپوزیت و سفید، درخشان تر شدن آن می باشد. البته این بهبود رنگ به شدت تغییر رنگ و همچنین علتی که باعث بد رنگی شده است، بستگی دارد.
دکتر مهناز ارشد
متخصص پروتزهای دندانی، ایمپلنت و زیبایی
متخصص درمان مشکلات مفصل فکی و آپنه خواب
استاد دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران